Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό για τα Ύδατα - Σε Ιδιώτες ο έλεγχος των Φραγμάτων της Πελοποννήσου;
Το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεδρίασε ποτέ ενώ επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας αγνοείται η τύχη του…
Γράφει η Δήμητρα Λυμπεροπούλου*
ΕΛΛΑΔΑ. Με το Aριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔΥΠ/35389/6908-6-2018 ανακοινώθηκε «μετά βαΐων και κλάδων» η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων.
Σύμφωνα με την διαδικτυακή σελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενεργείας το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων γνωμοδοτεί προς την Εθνική Επιτροπή Υδάτων για τα εθνικά προγράμματα προστασίας και διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της χώρας, ενώ θα λαμβάνει γνώση της Ετήσιας έκθεσης, την οποία υποβάλλει η Εθνική Επιτροπή Υδάτων, σχετικά με την κατάσταση του υδάτινου περιβάλλοντος της χώρας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία και διαχείριση των υδάτων, καθώς και για τη συμβατότητα με το κοινοτικό κεκτημένο.
Τα εθνικά προγράμματα προστασίας και διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της χώρας εισάγονται για διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων, το οποίο και θα συγκαλείται από τον Πρόεδρό του τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Αποκάλυψη σοκ!
Το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεδρίασε ποτέ!!! ενώ επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας αγνοείται η τύχη του!!!
Δυστυχώς η Πολιτεία εξαντλούσε τη «δραστηριότητά» της για το θέμα αυτό, απλά και μόνο στη συγκρότηση των προβλεπόμενων θεσμικών οργάνων. Πέραν αυτών ουδέν. Τυπικά μόνον όλα αυτά τα χρόνια εφόσον ουδέποτε λειτούργησε επί της ουσίας.
Η κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για τα λάθη μας ή τις παραλείψεις μας. Την ώρα που η κλιματική κρίση είναι ΕΝΤΟΣ των πυλών και η λειψυδρία απειλεί την χώρα και ειδικότερα την Πελοπόννησο (με την Κορινθία να έχει ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης), στερούμαστε Στρατηγικού Σχεδιασμού Προστασίας και Διαχείρισης των Υδάτων και το αποτέλεσμα της υποτίμησης τόσο της λειτουργίας οργάνων όπως το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων όσο και συνολικά του τομέα διαχείρισης των υδάτων, θα είναι οδυνηρό για εμάς αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές.
Και σαν να μην έφτανε αυτό στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (4-5 μέρες) με συνοπτικές διαδικασίες, λίγες μέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, προβλέπεται η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων στην οποία περνά ο έλεγχος ύδρευσης και αποχέτευσης κατά παράκαμψη των επιταγών του Συντάγματος και αλλεπάλληλων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το νερό νεράκι και όλοι ξέρουμε τι έγινε με την ενέργεια...
Υ.Γ. αναρωτιέμαι αν τα φράγματα όπως για παράδειγμα το Φιλιατρινό (και το Μναγιωτικο) στη Μεσσηνία η του Ασωπού στην Κορινθία θα είναι υπό δημόσιο η ιδιωτικό έλεγχο….
(*) Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, επικεφαλής παράταξης Πράσινη Πελοπόννησος
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις