ΛΑΓΙΟ. Ευχαριστήρια επιστολή προς τον βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας, Νεοκλή Κρητικό, για τη θερμή του συμπαράσταση και τον «…αγώνα που έχει κάνει για την επίλυση του κτηματολογικού προβλήματος του Λαγίου», απέστειλε (8/12), η Επιτροπή Λαγιωτών για το Κτηματολογικό Πρόβλημα.

Ταυτόχρονα οι Λαγιώτες εκφράζουν την απογοήτευσή τους αφού «… η πολιτεία … εδώ και 19 χρόνια μας κρατά αιχμάλωτους με την ίδια μας την περιουσία».

  • Η επιστολή που υπογράφουν οι Λεωνίδας Πολυμενάκος, Σπύρος Πρόκος και Γεώργιος Αϊβαλιώτης, έχει ως εξής:

Από τον Απόστολο Γεροντίδη, νομικό σύμβουλο των Λαγιωτών, δόθηκε σύντομο ιστορικό του ζητήματος, ώστε αυτό να γίνει αντιληπτό κατ’ ελάχιστον…

  1. Από μία τραγική παρανόηση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ενστάσεων στην τελική φάση κατά την κτηματογράφηση του Λαγίου, το χωριό έγινε χωριό ακτημόνων. Ιδιοκτήτες σε όλα τα κτήματα της κτηματικής περιοχής Λαγίου αναγνωρίστηκαν κατά το ½ το Δημόσιο και κατά το ½ 42 άλλοι ιδιώτες, που ουδεμία έχουν σχέση με το χωριό.
  2. Αναλυτική εξήγηση της παρανόησης θα απαιτούσε χώρο πολλών σελίδων. Νομίζω όμως ότι είναι αρκετή και η απλή σκέψη: είναι δυνατόν οι σημερινοί Λαγιώτες και οι προκάτοχοί τους επί δύο αιώνες να καλλιεργούν τα κτήματα, να ζουν από αυτά, να τα πουλούν και να τα αγοράζουν, να τα κληροδοτούν στα παιδιά τους, να πληρώνουν φόρους μεταβίβασης, κατοχής [ΕνΦΙΑ] και εισοδήματος, να τα υποθηκεύουν στις τράπεζες, και να μην είναι δικά τους;
  3. Οι Λαγιώτες πήγαν στην Κτηματογράφηση τα συμβόλαιά τους και ανακηρύχθηκαν ιδιοκτήτες με την πρώτη ανάρτηση. Η ένσταση του Δημοσίου απορρίφθηκε πανηγυρικά από την πρωτοβάθμια επιτροπή ενστάσεων, αλλά το Δημόσιο προσέφυγε και στη δευτεροβάθμια. Και εκεί συνέβη το εξής τραγικό. Σύμφωνα με την τότε [2003] ισχύουσα νομοθεσία η εξέταση της ένστασης γινόταν χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή του μέρους που είχε ανακηρυχθεί ιδιοκτήτης με την απόφαση της πρωτοβάθμιας. Έτσι λοιπόν η δευτεροβάθμια επιτροπή, χωρίς να ακούσει καν τους Λαγιώτες, αποφάσισε ότι αυτοί είναι ακτήμονες. Με απλούστερα λόγια καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος χωρίς να απολογηθεί! Μάλιστα, ήταν τόση η σπουδή της Επιτροπής που αναγνώρισε και επτά ιδιώτες που δεν είχαν υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας! Με το ζόρι ιδιοκτήτης, και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες στην «απέξω»!
  4. Η νομοθετική αυτή αστοχία διαγνώστηκε από το Νομοθέτη, ο οποίος με το Ν. 3481/2006, άρθ. 1 παρ. 13 [ΦΕΚ Α/162/2.8.2006] αναμόρφωσε τη σύνθεση των επιτροπών και τον τρόπο λειτουργίας τους και τελικώς επέβαλε την κλήτευση των προσώπων κατά των οποίων στρέφεται η ένσταση, χωρίς όμως να προσδώσει στη διάταξη αναδρομική ισχύ, δηλαδή χωρίς να ορίσει την επανεξέταση των ενστάσεων που είχαν ήδη κριθεί ερήμην των ενδιαφερομένων. Η απόφαση αυτή, που στερεί το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης και της παροχής δικαστικής προστασίας και τελικώς αφαιρεί με έτσι θέλω την ιδιοκτησία των δικαιούχων, αντίκειται κατάφωρα στα άρθρα 17 & 1 και 2, 20 & 1 και 25 του ισχύοντος Συντάγματος της Χώρας, στο άρθρο 6 & 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου [ΕΣΔΑ] καθώς στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ίδιας Σύμβασης [ΕΔΣΑ] και τέλος στα άρθρα 41 και 17 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεσπίστηκε στη Σύνοδο της Νίκαιας του 2000 και, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισαβόνας της 13.12.2007, ισχύει ως πρωτογενές δίκαιο για όλα τα όργανα της Ε.Ε., αλλά και για τα κράτη μέλη.
  5. Το αίτημα των Λαγιωτών δεν είναι άλλο από το να επανεξεταστεί η ένσταση του Δημοσίου με τη συμμετοχή τους. Το αίτημα δεν είναι πρωτότυπο. Επανεξέταση ενστάσεων είχε διαταχθεί και με το Ν. 3127/2003 με τον οποίο η τότε Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Κώστα Σημίτη – και με υπουργό Χωροταξίας τη Βάσω Παπανδρέου – την κατά τη γνώμη μου καλλίτερη υπουργό Χωροταξίας των τελευταίων δεκαετών μετά το μακαρίτη Αντώνη Τρίτση - την οποία άλλωστε επαίνεσε στη Βουλή για την πρωτοβουλία της και ο μακαρίτης πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Με το νόμο αυτό λύθηκε ο γόρδιος δεσμός στις αστικές περιοχές που δημιουργούσαν οι «καμένοι εγκέφαλοι» των δασικών υπηρεσιών που έβλεπαν «δάση» στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, στην πλατεία Ελευθερίας του Κορυδαλλού, στη Γλυφάδα και τον Άλιμο. Απορίας άξιον πώς τους ξέφυγε η πλατεία Συντάγματος και το Κολωνάκι. Τότε όμως υπήρχαν πολιτικοί που έβαζαν στη θέση τους τους γραφειοκράτες και όχι πολιτικοί «με κοντά παντελονάκια» που στέκονται προσοχή μπροστά στους τελευταίους. Απογοητεύτηκα πλήρως που πίστευα ότι ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Θόδωρος Λιβάνιος, ως υφυπουργός του Επιτελικού Κράτους, θα ήταν εξαίρεση στο θλιβερό κανόνα της πλειονότητας των σημερινών πολιτικών. Η Βάσω Παπανδρέου διέταξε επανεξέταση για δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, χιλιάδες εκτάρια στην Αττική, αλλά ο κ. Λιβάνιος αρνείται την επανεξέταση για 581 εκτάρια στο Λάγιο, παρά το γεγονός ότι ο καθηγητής του Αστικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ κ. Φίλιππος Δωρής – πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το κτηματολόγιο και πρώτος διευθυντής της νομικής υπηρεσίας του Κτηματολογίου τον διαβεβαιώνει εγγράφως ότι η επανεξέταση ουδόλως θα επηρεάσει τη λειτουργία του Κτηματολογίου. Την ίδια με τον κ. καθηγητή άποψη έχει και ο κ. Π. Πικραμμένος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, πρώην πρόεδρος του ΣτΕ. Αλλά οι Λαγιώτες είναι για μια ακόμα φορά άτυχοι, επειδή αρμόδιος υφυπουργός είναι ο κ. Λιβάνιος. Πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία ως παράταξη έχει την πρόσθετη ιστορική ευθύνη να λύσει το πρόβλημα, επειδή η κ. Παπανδρέου το 2003 είχε συντάξει ανάλογο νομοθέτημα με το Ν. 3127/2003 και για τις καθαρά αγροτικές περιοχές, υπό τον όρο ότι θα το ψήφιζε και η Νέα Δημοκρατία. Πλην όμως η τότε Ν.Δ. με καθαρά μικροκομματική και μικροπολιτική λογική αρνήθηκε τη συμπόρευση, για να μην έχει εκλογικά κέρδη το ΠΑΣΟΚ!!!
  6. Οι προσπάθειές μας έγιναν με όλες τις Κυβερνήσεις από το 2004 και μετά. Επειδή είμαι ο εκπρόσωπος του χωριού που συζήτησα με όλες τις Κυβερνήσεις, είμαι ηθικά υποχρεωμένος να πω και τα εξής. Βεβαίως ευθύνες έχει και η προηγούμενη Κυβέρνηση, που τελικά δεν έλυσε το πρόβλημα. Όμως η Κυβέρνηση Σύριζα ανέδειξε το πρόβλημα στο ανώτατο σημείο. Έγιναν δύο συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Υπουργείων που συνεχίστηκαν στο Γραφείο του τότε πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τη νομική σύμβουλό του κ. Βασιλική Θάνου, πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, και κατέληξαν στο σημερινό σχέδιο νόμου. Το θέμα δεν λύθηκε τότε από κωλυσιεργία στη συζήτηση για το αν η επανεξέταση θα γίνει και για το μερίδιο του Δημοσίου ή το μερίδιο αυτό θα έπρεπε να παραχωρηθεί στους κατοίκους με παραίτηση του Δημοσίου. Εν τω μεταξύ όμως έγινε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με την ήττα του Σύριζα και από τότε η επίλυση δεν έχει κάνει μπροστά ούτε ένα χιλιοστό, παρά τις υποσχέσεις της νέας Κυβέρνησης. Οφείλω ακόμα να γνωστοποιήσω στον κόσμο την αμέριστη βοήθεια που είχαμε από δύο πολιτικούς του Σύριζα: τον κ. Σταύρο Αραχωβίτη, βουλευτή Λακωνίας και αργότερα υπουργό και, τον υπουργό Επικρατείας, καθηγητή πανεπιστημίου κ. Χριστόφορο Βερναδάκη. Ο κ. Αραχωβίτης επί τρία ολόκληρα χρόνια έτρεχε μαζί μας με αποφασιστική συμμετοχή και μας προετοίμαζε τα βήματα με πίστη στον τελικό σκοπό. Ο κ. Βερναδάκης, που μας άνοιξε τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου δύο φορές, βλέποντας τη μιζέρια των νομικών συμβούλων του Υπουργείου Οικονομικών μας πρότεινε να προχωρήσει στη λύση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Πλην όμως αυτή η σκέψη δεν προχώρησε, επειδή την απέκλεισα εγώ ο ίδιος ο αιθεροβάμων, που ήθελα η διάταξη να ψηφιστεί από όλες τις πλευρές της Βουλής. Mea culpa! Το μόνο που έχω να κάνω είναι να ζητήσω συγγνώμη από τον κόσμο και να πω ένα ακόμα ευχαριστώ στους παραπάνω πολιτικούς.
  7. Όπως σημειώνεται και στο ευχαριστήριο, είναι απολύτως βέβαιο ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί – και ίσως δεν θέλει – να λύσει το θέμα. Προς τούτο, με βοήθεια του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημητρίου Παπαδημούλη, έχουμε ετοιμάσει αναφορά - αίτηση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ωμή παραβίαση από την Ελληνική Κυβέρνηση των άρθρων 17 και 41 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το αποτέλεσμα της οποίας θα σας ενημερώσουμε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις