Ινστιτούτο Σπάρτης: Το who is who του Συνεδρίου για τη Μάχη της Σελλασίας!
Η Επιστημονική Επιτροπή του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο, “Η Μάχη της Σελλασίας 222 π.Χ.: Ορόσημο της τελευταίας αναλαμπής της Σπάρτης”
ΣΠΑΡΤΗ. Το Ινστιτούτο Σπάρτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελλασίας παρουσίασαν την Επιστημονική Επιτροπή τού
- 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο,
- «Η Μάχη της Σελλασίας (222 π.Χ.), ορόσημο της τελευταίας αναλαμπής της Σπάρτης»
- που θα διεξαχθεί Παρασκευή και Σάββατο, 9 - 10 Σεπτεμβρίου 2022, στη Σπάρτη.
Dr Jacqueline Christien - Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής
Η Dr Jacqueline Christien είναι ομότιμη καθηγήτρια αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Nanterre Paris X με ειδίκευση στην έρευνα σχετικά με το αρχαίο κράτος των Λακεδαιμονίων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες με θέμα την έρευνά της.
Η Dr Christien τιμήθηκε το 2014 από τον Δήμο Μονεμβασίας για την προσφορά της στην ανάδειξη της ιστορίας της Λακεδαίμονος.
Σε συνέντευξή της αναφέρει σχετικά με την Σπάρτη και την Λακεδαίμονα:
«Ως επιστήμονας θεωρώ ότι έκανα γνωστή τη Λακωνία, όχι μόνο τη Σπάρτη που ήταν γνωστή, στην επιστημονική κοινότητα μέσα από τα ίδια τα στοιχεία του κράτους των Λακεδαιμονίων και πολλές επιστημονικές παρεξηγήσεις διασαφηνίζονται. Σήμερα το έργο μου είναι σημείο αναφοράς σ’ όποιον μελετά τη Σπάρτη. Όμως για να το πετύχω αυτό θυσίασα την καριέρα μου πηγαίνοντας κάθε καλοκαίρι εδώ και 40 χρόνια σ’ όλα τα σημεία του αρχαίου κράτους των Λακεδαιμονίων για να δω η ίδια, να φωτογραφίσω, να καταλάβω. Αυτή ήταν η χαρά της έρευνας και η ελευθερία που είχα να είμαι αυτόνομη και ανεξάρτητη, η χαρά της ζωής».
Ενδεικτικά αναφέρουμε μέρος των συγγραμμάτων της Dr Christien: Sparte Géographie, mythes et histoire / Françoise Ruzé, Jacqueline Christien / Paris : Cairn , 2016, Quelques réflexion à propos de l'image de la femme spartiate dans Aristophane / Jacqueline Christien / [Lieu de publication inconnu] : [éditeur inconnu] , [1985 ?], Sparte : histoire, mythes, géographie / Françoise Ruzé et Jacqueline Christien / 2e édition revue et augmentée / Malakoff : Armand Colin , DL 2017, Léonidas : histoire et mémoire d'un sacrifice / Jacqueline Christien, Yohann Le Tallec / Paris : Ellipses , DL 2013, Sparte et le concept de symmachie / Jacqueline Christien / Athēna : Ekdoseis Alexandreia , 2007, La loi d’Epitadeus : un aspect de l’histoire économique et sociale à Sparte / par Jacqueline Christien / Paris : Sirey , 1974.
- Dr Jean Christophe Couvenhes
Ο Dr Couvenhes είναι διδάκτωρ ελληνικής ιστορίας και λέκτορας ελληνικής ιστορίας στη Σχολή Γραμμάτων του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Ο Jean-Christophe Couvenhes είναι επίσης επιστημονικό μέλος του AnHiMA- Anthropologie et Histoire des Mondes Antiques και συνδιευθυντής της Revue internationale d'Histoire Militaire Ancienne - HiMA. Συμμετέχει επίσης στο ερευνητικό πρόγραμμα Parabainô για την ακραία βία και τις παραβιάσεις σε περιόδους πολέμου στην Αρχαιότητα. Είναι ειδικός στον πόλεμο, τις στρατιωτικές κοινωνίες και το δίκαιο του πολέμου στον ελληνικό κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Αθήνα και τη Σπάρτη της ελληνιστικής περιόδου. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων άρθρων μεταξύ των οποίων «La place de la trahison de Damotélès dans le récit plutarchéen de la défaite de Cléomène III de Sparte lors de la bataille de Sellasie», στο Gazzano Fr., Traina G. and J.-C. Couvenhes, eds, Plutarch and war/Plutarco e la guerra, Revue internationale d'Histoire Militaire Ancienne - HiMA, 8, 2019, σελ. 263-278; «Le soutien financier de Ptolémée III à Cléomène III de Sparte (227/6-222 av. n.è.) : une manière lagide de soutenir la guerre sans la faire», στο Mercuri L., Pittia S. and N. Richer , coord, Le monde grec et l'Orient de 404 à 200 avant notre ère, Pallas, HS 03, 2021, p. 99-116.
- Dr David Phillips
Ο Dr Phillips είναι Καθηγητής Ιστορίας στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες (UCLA). Ο Δρ Phillips είναι γνωστός φιλέλληνας, έχοντας αναδείξει μέσω της πολύχρονης και διεθνώς αναγνωρισμένης ακαδημαϊκής του πορείας σημαντικές πτυχές της νομικής ιστορίας του πολιτισμού της πατρίδας μας.
Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού για τη Σπάρτη: The Historical Review of Sparta, το οποίο εκδίδεται σε συνεργασία του του Ινστιτούτου Σπάρτης με το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης.
Ο Δρ. Κολιόπουλος είναι Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, διδάκτορ Στρατηγικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, διδάσκει από το 1998-1999 διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές σε μια σειρά ανώτερων σχολών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Επί σειρά ετών είναι Καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), η οποία τον έχει ανακηρύξει Επίτιμο Διαλέκτη. Έχει συγγράψει βιβλία σχετικά με την Σπάρτη και την αρχαιότητα στον τομέα της Στρατηγικής, όπως:
Η Υψηλή Στρατηγική της Αρχαίας Σπάρτης, 750-192 π.Χ. (2001). Η στρατηγική σκέψη από την αρχαιότητα έως σήμερα (2008). Thucydides on Strategy: Athenian and Spartan Grand Strategies in the Peloponnesian War, and their Relevance Today [μαζί με τον Αθ. Πλατιά] (2010), και συγγράμματα σχετικά με σύγχρονα θέματα στρατηγικής και πολέμου.
Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού για την Σπάρτη: The Historical Review of Sparta, το οποίο εκδίδεται σε συνεργασία του Ινστιτούτου Σπάρτης με το Πανεπιστήμιο Sapienza.
- Dr Rita Sassu
Η Dr Sassu είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Unitelma Sapienza της Ρώμης και Λέκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πολυτεχνείο του Μπάρι και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Σχεδιασμού. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πάνω από μια δεκαετία για την ανάπτυξη και την προώθηση των πολιτικών της ΕΕ για την ιθαγένεια και τον πολιτισμό.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε:
- Αρχαιολογία της λατρείας, με ιδιαίτερη εστίαση στα ελληνικά ιερά και τη θρησκεία, ιερές αρχιτεκτονικές και χώροι.
- η πολιτιστική και οικονομική ιστορία της Ελλάδας μεταξύ του VII και του V αι. π.Χ.
- η πολεοδομική διάταξη των αρχαίων πόλεων.
Είναι Διευθύντρια της αρχαιολογικής αποστολής στη Γόρτυνα Κρήτης (για λογαριασμό του Πανεπιστημίου «La Sapienza» της Ρώμης, με παραχώρηση της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα) και κύρια Ερευνήτρια πολλών εθνικών και διεθνών έργων για την αρχαία Ελλάδα. Είναι συγγραφέας περισσότερων από εκατό δημοσιεύσεων που αφορούν την Ελληνική Αρχαιολογία και Ιστορία καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων έντεκα μονογραφιών και ογδόντα άρθρων. Είναι η υπεύθυνη σύνταξης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Επιστημονικού Περιοδικού για την Σπάρτη, The Historical Review of Sparta, το οποίο εκδίδεται σε συνεργασία του Ινστιτούτου Σπάρτης με το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης.
- Dr Stefania Golino
Η Dr Gollino είναι ειδική σε θέματα Κλασικής Αρχαιολογίας στο Unitelma Sapienza University of Ρώμη.
Εργάζεται στην Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της Ιταλικής Κυβέρνησης για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια και είναι κυρίως υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων. Απέκτησε ένα προηγούμενο μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και ένα επόμενο στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Sapienza και στο Unitelma Sapienza. Το τρέχον πεδίο σπουδών της είναι η ελληνική αρχαιολογία, τέχνη και ιστορία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τοπικές λατρείες και ιερές αρχιτεκτονικές μεταξύ αρχαϊκής και ελληνιστικής περιόδου.
Οι προηγούμενες έρευνές της έχουν επικεντρωθεί στη ρωμαϊκή ιστορία και αρχιτεκτονική της τέχνης του XVII-XVIII αιώνα. Είναι μέλος του Managing Board του Επιστημονικού Περιοδικού για την Σπάρτη, The Historical Review of Sparta, το οποίο εκδίδεται σε συνεργασία του Ινστιτούτου Σπάρτης με το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης.
- Δρ. Χρήστος Μπαλόγλου
Ο Δρ. Μπαλόγλου γεννήθηκε το 1962 αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1980. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1984 με άριστα ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε δύο χρόνια αργότερα τον Α΄ κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών (Master of Arts in Econ.). Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, όπου φοίτησε με υποτροφία DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst), με βαθμό «magna cum laude». Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο, με πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε έγκριτα εγχώρια και ξένα περιοδικά, καθώς και μονογραφίες, ενώ έχει επιμεληθεί τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
Το Δεκέμβριο του 2008 ο Μπαλόγλου βραβεύθηκε για τέταρτη φορά από την Ακαδημία Αθηνών (προηγούμενες βραβεύσεις το 1993, 2002, 2004), με το Βραβείο Ιπποκράτους Καραβία για την ανέκδοτη, ανώνυμα υποβληθείσα μελέτη του με τίτλο, «Στοιχεία χωροταξίας και πολεοδομίας στους διαλόγους του Πλάτωνος».
- Δρ. Αθανάσιος Γραµµένος
Ο Δρ. Γραμμένος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Έλαβε διδακτορικό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Η διατριβή του είχε θέμα την επιρροή της ελληνικής διασποράς επί της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, εστιάζοντας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Σήμερα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τον ρόλο της θρησκείας στις Διεθνείς Σχέσεις. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στην Αθήνα.
Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στη Διπλωματία από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος σε φορείς και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει λάβει υποτροφία από το Library Research Fellowship Program του Sacramento State University (2019–20) και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (2004). Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο Ορθόδοξος Αμερικανός: Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος στις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις (1959–1996), έχει επιμεληθεί επιστημονικές εκδόσεις και συλλογικούς τόμους, δημοσιεύει τακτικά επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά κι έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Μάργαρον.
- Μιλτιάδης Μιχαλόπουλος
Ο Μιλτιάδης Μιχαλόπουλος είναι συγγραφέας, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Ο Μιλτιάδης Μιχαλόπουλος γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και κατάγεται από την Πελλάνα Σπάρτης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εργάζεται με την ιδιότητα αυτή. Η μελέτη του για την Ιστορία της ελληνιστική Σπάρτης με τίτλο Εις το όνομα του Λυκούργου, είναι καρπός δεκαετούς έρευνας και βραβεύτηκε το 2008 από την Ακαδημία Αθηνών.
- Δρ. Μελέτης Η. Μελετόπουλος
Ο Δρ. Μελετόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης. Λυκειάρχης Ιονίου Σχολής.. Παράλληλα διδάσκει στην Σχολή Πολέμου Αεροπορίας, ενώ έχει διδάξει σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Ως σύμβουλος του υπουργού Δημοσίας Τάξεως το 1993-4 σχεδίασε τον νόμο για την ένταξη των Σωμάτων Ασφαλείας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και την οριστική κατάργηση των προσλήψεων με πελατειακά κριτήρια. Διηύθυνε τα περιοδικά ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ (1988-2010) και ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2005-2017) των εκδόσεων Παπαζήση.
Έχει συγγράψει 9 επιστημονικά έργα και 1 ιστορικό μυθιστόρημα.
- Δρ Σταύρος Γιαννόπουλος
Ο Δρ. Γιαννόπουλος είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου το 2008 με θέμα διατριβής «Greek state and hegemonic monarchy: The political Spartans ruled Macedonia in the 4th and 3rd centuries». Επίσης σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων.
- Παναγιώτα Λάσκαρη
H Παναγιώτα Λάσκαρη γεννήθηκε το 1968. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σπάρτη. Έχει ολοκληρώσει τις μουσικές της σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στις συγγραφικές της ενασχολήσεις εντάσσεται η ποίηση και το δοκίμιο (κριτικό και φιλοσοφικό). Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές, Εν κρυπτώ (Εκδόσεις των Φίλων, 2017) και Μικρή σπουδή πάνω στο πρόσωπο ενός Τεύκρου – Συνομιλώντας με τον Γιώργο Σεφέρη (εκδ. «Κουκκίδα», 2020).
Ζει με την οικογένειά της στο Ξηροκάμπι Λακωνίας.
- Δρ Στάντης Αποστολίδης
Ο Δρ Αποστολίδης είναι φιλόλογος, γιός του λογοτέχνη και κριτικού Ρένου Ηρ. Αποστολίδη, γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1961. Ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα εκδίδοντας σε συνεργασία με τον αδερφό του Ήρκο, την «Ιστορία του Ελληνισμού» του J. G. Droysen (6 τόμοι, 1988-2011) και συγκεντρώνοντας, μεταφράζοντας και σχολιάζοντας σε ιδιαίτερο τόμο τις «Πρώτες πηγές της Ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου» (2015), έργα τα οποία τιμήθηκαν με 2 βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών και με Κρατικό Βραβείο απόδοσης αρχαίου κειμένου.
Έχει επιμεληθεί τις σχολιασμένες εκδόσεις των Απάντων του Καβάφη (2002), του Βιζυηνού (2013) και πολλών έργων, λογοτεχνικών και κριτικών του πατέρα του, Ρένου. Πρόσφατα εξέδωσε την πλατωνική «Απολογία Σωκράτους», με φιλοσοφικό και ιστορικό υπομνηματισμό.
Γνωρίζοντας τις 4 βασικές ευρωπαικές γλώσσες, άσκησε αυστηρή βιβλιοκριτική από τις στήλες της Ελευθεροτυπίας, επί μια εικοσαετία (1993-2011), κυρίως πάνω στο θέμα των μεταφράσεων ξένης κλασσικής λογοτεχνίας. Από το 2016 διδάσκει Αρχαία και Φιλοσοφία στην Ιόνιο Σχολή.
Ετοιμάζει συλλογή νεοελληνικών παροιμιών με συναρτήσεις προς τις αρχαίες και τις βυζαντινές.
Ο Δρ Πιερρής είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας και Συγγραφέας. Είναι Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ και έχει σπουδάσει επίσης στη Φιλοσοφική των Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές έρευνες στη Φιλοσοφία, στο Magdalen College, και στο Oxford University.
Είναι ερευνητής στο St Andrews University.
Είναι διοργανωτής Διεθνών Συμποσίων αιχμής στην αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και δημοσίευση Πρακτικών τους - στον ιστότοπο, τμήμα International Symposia. Έχει κάνει Δημοσιεύσεις σε Αγγλικά και Ελληνικά.
Η συμμετοχή των ακαδημαϊκών, ερευνητών και συγγραφέων που αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της επιστημονικής τους έρευνας στη Σπάρτη, στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τη Σπάρτη, διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα του επικείμενου Συνεδρίου με τίτλο,
«Η Μάχη της Σελλασίας 222 π.Χ.: Ορόσημο της τελευταίας αναλαμπής της Σπάρτης».
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις