«Επέκταση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε Λακωνία, Αρκαδία κι ένταξη της Καλαμών στον κατάλογο ΤΕΒΑ»
Επιτραπέζια Ελιά Ποικιλίας Καλαμών - Καλαμάτας. Αντί για Ελληνοποιήσεις θα υπάρξει κίνδυνος Μεσσηνιοποιήσεων με χαμένους τους αγρότες μας. Το θέλουμε;
Γράφει η Αδαμαντία Τζανετέα*
Είναι γνωστό ότι το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του, έκανε δεκτή την αίτηση του Μεσσηνιακού συλλόγου ΣΥΜΕΠΠΟΠ για την εν μέρει ακύρωση της από 7.2.2018 υπουργικής απόφασης σχετικά με την εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών των συνώνυμων της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.
Ήδη, η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί είναι μεγάλη και δεν αφορά μόνο στις εμπορικές επιχειρήσεις που διακινούν την ελιά Καλαμών αλλά και την τιμή με την οποία πουλά το προϊόν του, ο αγρότης - παραγωγός.
Συνεπώς υπάρχει μια θεσμική ανισορροπία και εκκρεμότητα που πρέπει άμεσα να λύσει η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Με νέα απόφαση αφ’ ενός να ενσωματώσει την απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ αφ’ ετέρου κατοχυρώσει ασφαλείς όρους του εξαγωγικού εμπορίου πέραν των 2500 τόνων Μεσσηνιακής παραγωγής που μπορούν να διακινηθούν με το ιστορικό εμπορικό όνομα Kalamata Olives.
Σημειώνω την αντιφατικότητα και την τραγελαφικότητα που συμβαίνει και πρέπει να αρθεί άμεσα. Από τον Μάιο του 2000 γίνεται η εγγραφή στον Διεθνή κατάλογο ποικιλιών ΕΛΙΑΣ του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (WORLD CATALOGUE OF OLIVE VARIETIES), η ονομασία «ΚΑΛΑΜΑΤΑ», ως συνώνυμο της ήδη εγγεγραμμένης ποικιλίας «ΚΑΛΑΜΩΝ». Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε παραγωγός στον κόσμο καλλιεργεί δέντρο αυτής της ποικιλίας, μπορεί πλέον να εμπορεύεται τον καρπό με την ονομασία “ποικιλία ΚΑΛΑΜΑΤΑ” ή “KALAMATA VARIETY”.
Σήμερα δηλαδή οι 60.000 περίπου τόνοι ελιάς Καλαμών εγχώριας παραγωγής δεν θα μπορούν να διακινηθούν με το ιστορικό εμπορικό όνομα Kalamata Olives , ενώ έχουν δικαίωμα οι παραγωγοί τρίτων χωρών από Τουρκία, Μαρόκο, Αλγερία κλπ. γιατί οι Έλληνες και οι λοιποί Ευρωπαίοι, παραγωγοί προστατεύονται από το 1996 με την ονομασία του ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι άμεσα το ΥπΑΑΤ πρέπει με πολιτική βούληση να κατοχυρώσει τα de facto ιστορικά δικαιώματα των αγροτών παραγωγών για την ελιά Καλαμών εγχώριας παραγωγής ώστε να εξομαλυνθεί η εσωτερική αλλά κυρίως η παγκόσμια αγορά που αποφέρει συνάλλαγμα των 200 εκατ. ευρώ περίπου.
Είναι αναγκαίο οι διαδοχικές κρίσεις με κίνδυνο και επισιτιστικής κρίσης που πλήττουν κυρίως την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία ειδικά δε τους αγρότες ,επιβάλλουν συνεργατισμό και ενότητα με κοινό στόχο την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής διασφαλίζοντας και κατοχυρώνοντας τα εξαγώγιμα προϊόντα μας μεταξύ αυτών και την Ελιά Καλαμών. Προτείνω κοινωνικό – αγροτικό moratorium καλώντας και τους Μεσσήνιους παραγωγούς σε ουσιαστικό διάλογο της πορείας μετάβασης έως την ολοκλήρωση του ΠΟΠ στην Λακωνία, Αρκαδία κλπ. Γιατί αντί για Ελληνοποιήσεις θα υπάρξει κίνδυνος Μεσσηνιοποιήσεων με χαμένους τους αγρότες μας. Το θέλουμε;
Δεύτερο και ουσιαστικό βήμα να είναι και η γεωγραφική του επέκταση στην Πελοπόννησο Λακωνία Αρκαδία κλπ, αλλά και ο εκσυγχρονισμός του ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ.Ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητος καθώς πλέον οι συνταγές με πρώτη ύλη την βρώσιμη ελιά είναι πολλές περισσότερες από αυτές που περιγράφει ο αρχικός φάκελος.
Είναι γνωστή η επικράτηση της ονομασίας ΚΑΛΑΜΩΝ – ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ λόγω του λιμανιού της Καλαμάτας από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1928.
Η άμεση έναρξη διαλόγου του ΥπΑΑΤ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς χωρίς τοπικιστικές ή άλλες μεθοδεύσεις θα βρεθεί η κατάλληλη θεσμική λύση.
Η προώθηση της τυποποιημένης Ελιάς Καλαμών μπορεί να γίνει με την ένταξη της στον Εθνικό και Ευρωπαϊκό κατάλογο ΤΕΒΑ.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου πρέπει να απαιτήσει την άμεση προώθηση της Ελιάς Καλαμών στον κατάλογο των ΤΕΒΑ.
Τέλος θέλω να εξάρω τις πρωτοβουλίες και τις νομικές παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου Λακωνίας που από την πρώτη στιγμή με επιχειρηματολογία προωθεί την κατοχύρωση των ιστορικών δικαιωμάτων των αγροτών – παραγωγών και του υγιούς εμπορίου, χωρίς αποκλεισμούς και αδιέξοδο ανταγωνιστικό πνεύμα.
(*) Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, πρώην αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις