Σε limit down η τιμή της κορινθιακής σταφίδας
Για 1,10 στον παραγωγό μιλούν ήδη έμποροι με φόντο το αδιάθετο στοκ
ΑΙΓΙΟ. Tους χειρότερους φόβους των παραγωγών επιβεβαιώνουν οι πρώτες συζητήσεις για τη διαμόρφωση των φετινών τιμών της κορινθιακής σταφίδας, η συγκομιδή της οποίας ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες.
Με φόντο το αδιάθετο στοκ των 8.000 τόνων, οι πρώτες κουβέντες από ιδιώτες εμπόρους περιστρέφονται γύρω από τα 1,10 ευρώ/κιλό, νούμερο που απέχει πολύ από τα 1,55-1,60 ευρώ/κιλό στα οποία κινήθηκε κατά κανόνα πέρυσι η τιμή παραγωγού. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο φετινός τρύγος αναμένεται μειωμένος, λόγω του καύσωνα που «χτύπησε» ένα σημαντικό κομμάτι των αμπελιών. Ο γενικός διευθυντής της Παναιγιαλείου Ένωσης, Μίλτος Σταυρόπουλος, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι είναι αρκετά νωρίς για να υπάρχει μια ακριβής πρόβλεψη, μια πρώτη εκτίμηση ωστόσο τοποθετεί τις απώλειες στο 10% σε σχέση με την περσινή παραγωγή, που ανήλθε στους 18.000 τόνους.
«Δεν μπορούμε ακόμα να προσδιορίσουμε το ποσοστό, γιατί δεν έχει ξεκινήσει ο τρύγος στα ορεινά. Αν εκεί η μείωση δεν είναι μεγάλη, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, οι απώλειες της παραγωγής θα περιοριστούν γύρω από το 10%», σημειώνει. Επί της ουσίας, η συγκομιδή ξεκίνησε πριν από 10 περίπου μέρες σε πεδινές περιοχές, οι οποίες είναι και αυτές που επηρεάστηκαν κυρίως από το κύμα καύσωνα.
«Οι σταφίδες κάηκαν πάνω στο κλίμα και άρχισαν να συρρικνώνονται. Τέτοιες θερμοκρασίες δεν αφήνουν το προϊόν να ωριμάσει σωστά, με αποτέλεσμα να μην αποκτούν τα απαιτούμενα σάκχαρα, οπότε οι παραγωγοί προτίμησαν να τις τρυγήσουν, έστω και σαν β’ ποιότητα, αντί να τις χάσουν τελείως». Αναφορικά με τις τιμές που ακούγονται τις τελευταίες μέρες στην αγορά από κάποιους εμπόρους, ο κ. Σταυρόπουλος τονίζει ότι «δυστυχώς δικαιώνει όσα λέγαμε εξαρχής. Ότι, δηλαδή, αν δεν παρέμβει η πολιτεία, η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις εγκατάλειψης της καλλιέργειας».
«Σύννομη με το κοινοτικό δίκαιο η απόσυρση»
Ο ίδιος εκφράζει την απορία, αλλά και την απογοήτευσή του, για την απροθυμία που, όπως λέει, δείχνει μέχρι στιγμής η πολιτεία να παρέμβει. «Μετά τη συνάντηση που είχαμε κάνει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το επόμενο βήμα ήταν να εξεταστεί νομικά κατά πόσο το μέτρο της απόσυρσης συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο. Εξ όσων γνωρίζουμε, οι νομικές αυτές γνωματεύσεις δόθηκαν και το συμπέρασμα ήταν ότι δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα. Αυτό που μένει, λοιπόν, είναι οι δεσμεύσεις να μετουσιωθούν σε πράξη», εξηγεί. «Νομίζουμε ότι είναι ξεκάθαρα θέμα πολιτικής βούλησης. Αν δηλαδή το υπουργείο θα επιλέξει να στηρίξει τις 20.000 οικογένειες σταφιδοπαραγωγών ή κάποια μεμονωμένα ιδιωτικά συμφέροντα», υπογραμμίζει ο κ. Σταυρόπουλος και προσθέτει: «Πρόκειται για τα ίδια συμφέροντα που διαβεβαίωναν τον υπουργό ότι δεν απαιτείται καμία παρέμβαση και ότι “η σταφίδα θα βρει τον δρόμο της”. Όμως οι εξελίξεις και, πιο συγκεκριμένα, το γεγονός ότι οι τιμές κατακρημνίζονται χωρίς καλά καλά να έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση του προϊόντος, επιβεβαιώνουν τα νούμερα και τις εκτιμήσεις που από την αρχή είχαμε δώσει στο υπουργείο. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το συγκεκριμένο αντικείμενο το γνωρίζουμε καλύτερα από κάθε άλλον».
Δεμένα τα χέρια της Παναιγιαλείου
Ο συνομιλητής μας τονίζει ότι αν, έστω και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση προχωρήσει στην απόσυρση των αποθεμάτων, η Παναιγιάλειος θα μπορέσει να κάνει την παρέμβαση που έκανε και τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά, προς όφελος των παραγωγών. «Σε αντίθετη περίπτωση, οι δυνατότητές μας είναι πολύ περιορισμένες. Δεν έχουμε ούτε τα οικονομικά, αλλά ούτε και τα αποθηκευτικά μέσα να παρέμβουμε στην έκταση που το κάναμε όλο αυτό τον καιρό», σημειώνει. «Και το αμείλικτο ερώτημα που προκύπτει είναι: Ποιος άλλος θα μπορέσει να αναλάβει το βάρος της διαχείρισης της σταφίδας το οποίο επωμίζεται για χρόνια η οργάνωσή μας;», διερωτάται.
Ο κ. Σταυρόπουλος καταλήγει εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απόσυρση του στοκ θα γίνει πράξη. «Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο θέλω να τονίσω, επειδή ακούγονται πολλά από διάφορους καλοθελητές, ότι πρώτη φορά και λόγω έκτακτων συνθηκών βρέθηκε με αποθέματα. Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι έστω και στο… και πέντε, το υπουργείο θα επιλέξει να σταθεί στο πλευρό των σταφιδοπαραγωγών, οι οποίοι, σε αντίθετη περίπτωση, θα οδηγηθούν στη φτώχεια».
Πηγή: ypaithros.gr
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις