ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Απόβαση» σε Κύθηρα και Μονεμβασιά με νέα αιολικά 178 MW
Τέσσερα νέα μεγάλα αιολικά πάρκα ετοιμάζεται να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε περιοχές όπου μέχρι τώρα δεν έχει σχετική παρουσία. Στις αρχές Αυγούστου έλαβε την άδεια από τη ΡΑΕ για την «πράσινη απόβασή» του στα Κύθηρα και στη Μονεμβασιά.
ΛΑΚΩΝΙΑ. Αυτό είναι μόνον η αρχή. Ακολουθεί ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με στόχο νέα έργα συνολικής ισχύος περίπου 7 GW, εκ των οποίων 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούνται.
Μονεμβάσια και Κύθηρα
Πρόκειται για σχέδια που έχουν την αφετηρία τους προ δεκαετίας καθώς οι σχετικές αιτήσεις είχαν υποβληθεί την περίοδο 2008-2009. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με την εταιρεία Vector Αιολικά Πάρκα Ελλάδας (του Ηλία Κεφαλά). Στις σχετικές εταιρικές κοινοπραξίες ανά πάρκο, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διατηρεί ποσοστό 90% και η Vector 10%.
Συγκεκριμένα, το «ταξίδι στα Κύθηρα» για την ΤΕΝΕΡΓ, με βάση τις βεβαιώσεις παραγωγού που χορηγήθηκαν από τη ΡΑΕ περιλαμβάνει τρία αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 132 MW και ειδικότερα:
Αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 32 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 32 MW, αποτελούμενο από 5 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 6,4 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 155 μέτρα, στη θέση «Καρβουνόλακκος-Φοινικιές» της Δημοτικής Ενότητας Κυθήρων.
Aιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 52 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 52 MW, αποτελούμενο από 26 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2,0 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 82 μέτρα, στη θέση «Κορδελίδες» της Δημοτικής Ενότητας Κυθήρων.
Αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 48 MW, αποτελούμενο από 24 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2,0 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 82 μέτρα, στη θέση «Ξεροκάμπια», της Δημοτικής Ενότητας Κυθήρων.
Το τέταρτο αιολικό πάρκο θα είναι εγκατεστημένης ισχύος 46 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 46 MW, αποτελούμενο 23 ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2,0 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 82 μέτρα, και θα τοποθετηθεί στη θέση «Χαβαλας», του Δήμου Μονεμβασιάς.
Διευρύνει την απόσταση από τον ανταγωνισμό
Τα τέσσερα νέα αιολικά πάρκα θα έρθουν να ενισχύουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, το οποίο αναπτύσσεται διαρκώς διευρύνοντας περαιτέρω την απόσταση από τον ανταγωνισμό. Ο Όμιλος έχει αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αιολικά πάρκα 1.374 MW σε λειτουργία, 397 MW σε κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή και σε αδειοδότηση 5.132 MW.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για τη δυναμική των παικτών της αιολικής ενέργειας το πρώτο φετινό εξάμηνο, η ΤΕΝΕΡΓ οδηγούσε την κούρσα με 703 MW, -έναντι 665,1 το 2020-, ακολουθούμενη από την Ελλάκτωρ με 482 MW, ενώ σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση βρισκόταν η ENEL Green Power με 368 MW, οι οποίες δεν παρουσιάζουν διαφοροποίηση σε σχέση με τα μεγέθη του 2020.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι έπονται ακόμη μεγαλύτερα projects. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΝΕΡΓ, τον Ιούνιο, ο επικεφαλής του Ομίλου Γ. Περιστέρης είχε αναλύσει το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο νέα έργα συνολικής ισχύος περίπου 7 GW, εκ των οποίων 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούνται.
Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου αναμένεται να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία, με νέα χερσαία και θαλάσσια αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, όπου η εταιρεία διαθέτει 2000 MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και υπό ανάπτυξη όχι μόνο σε αντλησιοταμίευση, αλλά και σε μπαταρίες.
Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις