Τρύγος: Ανησυχία των ειδικών για την ποιότητα και την ποσότητα!
Το μάζεμα των σταφυλιών έχει ξεκινήσει πρόωρα και με πολλά προβλήματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Η ποιότητα και η μείωση της παραγωγής προβληματίζουν τους ειδικούς του κλάδου.
ΕΛΛΑΔΑ. Ο κ. Βασίλης Γεωργίου, οινολόγος των οινοποιείων Μπουτάρη, μας δίνει μία γενική εικόνα της κατάστασης. Αρχικά όπως μας αναφέρει το πρόβλημα έγκειται στην ανομοιομορφία που παρουσιάζεται μέσα στον αμπελώνα λόγω της μη ομαλής ωρίμανσης. «Το φυτό στρεσάρεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, σημειακά οι ράγες είναι αφυδατωμένες και με εγκαύματα γεγονός που προκαλεί μείωση της παραγωγής. Ποιοτικά μιλώντας, στις οινοποιήσιμες ποικιλίες η μετατόπιση της ωρίμανσης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά συστατικά του αμπελιού όπως για παράδειγμα αναφέρονται οι μειωμένες οξύτητες και αυξήσεις σακχάρων. Για τον λόγο αυτό λειτουργούμε έπειτα διορθωτικά για να επιτύχουμε τις επιθυμητές αναλογίες οξέων και σακχάρων. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε από τώρα την επίπτωση των υψηλών θερμοκρασιών καθώς ο τρύγος είναι σε εξέλιξη. Στην Σαντορίνη ο τρύγος έχει ξεκινήσει πριν 10 ημέρες και στην Κρήτη από την προηγούμενη Δευτέρα». Σε γενικές γραμμές υπάρχει πρωιμότητα 10 ημερών, καταλήγει ο κ. Γεωργίου.
Ο κ. Δευκούκης Γιώργος αμπελουργός και πρόεδρος του ΑΣ Δυτικής Αχαΐας αναφέρει ότι οι συνθήκες του παρατεταμένου καύσωνα είναι πρωτόγνωρες στη χώρα και το γεγονός αυτό επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα των αμπελιών. «Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι από τις 20 Ιουνίου μέχρι και σήμερα οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 35°C μέχρι 45°C. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα. Παρατηρούνται εγκαύματα στους καρπούς και λιγότερο στα φύλλα, ενώ ο τρύγος έχει μετατεθεί 10 ημέρες νωρίτερα χωρίς αυτό να εξασφαλίζει ανάλογη ποιότητα. Επίσης η τραγανότητα και ο όγκος της ράγας, που είναι συστατικά ποιότητας, έχουν μειωθεί.
«Η μέτρηση των βαθμών Baumé/Brix αναφέρεται στην περιεκτικότητα σακχάρων και μας δείχνει την ημερομηνία συγκομιδής. Οι υψηλές θερμοκρασίες ξηραίνουν ανομοιόμορφα κάποιες από τις ράγες των σταφυλιών στο ίδιο τσαμπί αυξάνοντας απότομα τα Brix. Η μεγάλη ανομοιομορφία στην ωρίμανση των ραγών μας αναγκάζει να ξεκινήσουμε από τώρα τον τρύγο χωρίς να έχει επιτευχθεί η επιθυμητή ποσότητα σακχάρων για όλες τις ράγες. Αυτήν την στιγμή τρυγάμε την Κορινθιακή σταφίδα η οποία συγκομίζεται όταν τα Βrix είναι πάνω από 13. Το Μοσχάτο Αχαΐας υπό φυσιολογικές συνθήκες συγκομίζεται στις 20 Αυγούστου με Βrix πάνω από 12 και φέτος θα ξεκινήσει ο τρύγος του αύριο. Το 95% των αμπελώνων της περιοχής είναι αρδευόμενοι. Οι ξερικοί φέτος δεν θα πάρουν παραγωγή. Οι επιπτώσεις του καύσωνα είναι εμφανείς και στις τρεις κύριες ποικιλίες της περιοχής οι οποίες είναι το Μοσχάτο, ο Ροδίτης και η Κορινθιακή σταφίδα. Παρατηρούμε μία μείωση της παραγωγής η οποία ανέρχεται σε 30-50%, ωστόσο είναι νωρίς ακόμα να εκτιμηθεί η κατάσταση. Το σίγουρο είναι ότι η απώλεια θα είναι ανυπολόγιστη σε περίπτωση βροχής. Ακριβείς εκτιμήσεις θα γνωρίζουμε σε 15-20 ημέρες».
Τέλος, ο κ. Δημήτρης Τσουπέης, γεωπόνος στα οινοποιεία Αλεξάκη και Μονή Τοπλού επισημαίνει ότι ο φετινός καύσωνας είναι μία πολύ ιδιαίτερη κατάσταση. «Μας έδειξε ποια αμπελοτόπια αντέχουν στους καύσωνες και ποια πρέπει να ξεριζωθούν μέσα στην επόμενη πενταετία ανεξαρτήτου ποικιλίας. Τα ποιοτικά και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του αμπελώνα επηρεάζονται σημαντικά. Η τοποθεσία, το υψόμετρο και ο προσανατολισμός του αμπελώνα είναι οι παράγοντες που διαδραματίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο. Αμπελώνες που βρίσκονται σε ζώνες υψομέτρου μέχρι 200-300 μέτρων έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο ιδιαίτερα όσον αφορά τις αρωματικές ποικιλίες. Η ωρίμανση του σταφυλιού εξαρτάται από τα περιεχόμενα σάκχαρα και από τα φαινολικά ή αρωματικά συστατικά. Τα σάκχαρα ωρίμασαν πολύ γρήγορα φτάνοντας τους 12-13 βαθμούς, φαινολικά όμως δεν είναι έτοιμα. Αποτέλεσμα είναι παραγόμενο κρασί με πολύ αλκοόλη χωρίς όμως τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Άρα ο καύσωνας μας έδειξε ότι τα αμπελοτόπια χαμηλού υψομέτρου δεν θα αντέξουν τα επόμενα χρόνια με τις δεδομένες συνθήκες καύσωνα».
«Ο επόμενος σημαντικός παράγοντας είναι το νερό. Όσοι αμπελώνες είναι ξηρικοί ακόμα και στα 500 μέτρα υψόμετρο δεν αντέχουν. Το σταφύλι καίγεται, συρρικνώνεται και σταφυδιάζει. Όσοι αμπελώνες είναι αρδευόμενοι σε υψόμετρο 400-500 μέτρων έχουν εξαιρετική ποιότητα. Στα επιτραπέζια σταφύλια η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Παρατηρήθηκε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, 24 ωρών, το σταφύλι από πράσινο έγινε κίτρινο από την πλευρά του ηλίου ενώ στο σκιερό τμήμα παρέμεινε πράσινο. Αυτή η ανομοιομορφία στο χρώμα μειώνει κατά πολύ την ποιότητα και τα σταφύλια είναι πλέον μη εξαγώγιμα. Γενικά, οι μεγαλύτερες ζημιές φαίνονται στα ευάλωτα και ξηρικά αμπελοχώραφα και οι λιγότερες στα εύρωστα και αρδευόμενα. Στους ξερικούς οι επιπτώσεις του καύσωνα θα εκδηλωθούν και την επόμενη χρονιά. Ακόμα και τα παλιά αμπέλια 30 χρόνων τα οποία είναι ξηρικά ζημιώνονται».
«Οι οινολόγοι μπορούν να επέμβουν με κατάλληλα υλικά για να διορθώσουν την ποιότητα του κρασιού. Ωστόσο το κόστος αυξάνεται κατακόρυφα με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η τιμή του κρασιού. Φέτος έχουμε αυξημένο κόστος λόγω της αύξησης των ποτισμάτων και της χρήσης σκευασμάτων όπως ο καολίνης που χρησιμοποιείται για την προστασία του αμπελώνα από την ηλιακή ακτινοβολία. Επομένως ανεβαίνει το κόστος του σταφυλιού που συνεπάγεται αύξηση της τιμής του κρασιού. Επίσης, καταστρέφονται οινοστάφυλλα λόγω καύσωνα οπότε μειώνεται η ποσότητα των σταφυλιών γεγονός που αυξάνει και άλλο τις τιμές».
«Παράλληλα, άλλο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την αύξηση των θερμοκρασιών είναι η εμφάνιση νέων εντόμων όπως είναι η μύγα της μεσογείου (Ceratits capitata). Στα επιτραπέζια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα καθώς τρυπούν τον καρπό, στα σταφύλια που προορίζονται για οινοποίηση το πρόβλημα είναι πιο περιορισμένο. Ακόμα, το τζιτζικάκι της αμπέλου (Empasce spp.) τα τελευταία 3 χρόνια στα οινοστάφυλλα παρουσιάζει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού. Ο συγκεκριμένος εχθρός καταστρέφει τα καινούργια φύλλα τα οποία όμως είναι απαραίτητα για την ωρίμανση του σταφυλιού». Τέλος, όπως τονίζει ο κ. Τσουπέης, τα φάρμακα δεν λειτουργούν σωστά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης έντασης η οποία τα διασπάει με αποτέλεσμα η αποτελεσματικότητά τους να μειώνεται.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις