Σήμερα οι αποφάσεις για το άνοιγμα στο Λιανεμπόριο την Δευτέρα
Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα
ΕΛΛΑΔΑ. Σχεδόν δεδομένο πρέπει να θεωρείται το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα (18/1) με την κρίσιμη απόφαση να λαμβάνεται μετά την σύσκεψη υπό την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να δώσουν θετική εισήγηση στο κυβερνητικό επιτελείο.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, έχοντας όλα τα απαραίτητα δεδομένα, επεξεργάζεται μια σειρά σεναρίων για τον τρόπο ανοίγματος του λιανεμπορίου, ώστε να πραγματοποιηθεί σταδιακά και πάνω απ' όλα με ασφάλεια, καθώς η παραμικρή χαλάρωση, ή η μη τήρηση των μέτρων προστασίας, αναμένεται να αντιστρέψει την καλή επιδημιολογική εικόνα που προβάλει η Ελλάδα, συγκριτικά πάντα με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως η Γαλλία η οποία προχωρά σε νέο αυστηρό lockdown.
Ο εμπορικός κόσμος έχει καταστήσει σαφές ότι τα καταστήματα δεν έχουν άλλο περιθώριο να μένουν κλειστά, καθώς πλέον πολλές μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν έρθει αντιμέτωπες με μόνιμο «λουκέτο». Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι η ελληνική οικονομία σε κάθε μήνα locdown χάνει περί τα 3 δισ. ευρώ. Καταστηματάρχες και εμπορικοί σύλλογοι δηλώνουν έτοιμοι για το ενδεχόμενο άνοιγμα τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι θα γίνει με γνώμονα την ασφάλεια όλων και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Τα σενάρια που διακινούνται για το πολυπόθητο άνοιγμα του λιανεμπορίου κάνουν λόγο για άνοιγμα με την μέθοδο του click in shop για διάφορες κατηγορίες καταστημάτων όπως η ένδυση, η υπόδηση, τα κομμωτήρια, τα κοσμηματοπωλεία και βιβλιοπωλεία, ενώ το click away θα ισχύσει για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Το άνοιγμα των καταστημάτων δεν αναμένεται να διαφέρει αρκετά σε σχέση με το πώς έγινε κατά την διάρκεια των εορτών καθώς θεωρείται μεταξύ άλλων και ως «δοκιμασμένη» συνταγή που δεν επέφερε μεγάλη έξαρση.
Οι καταναλωτές θα μπορούν να ξανακάνουν τις αγορές τους κατόπιν ραντεβού με SMS και κωδικό «2» στο 13033 σε συγκεκριμένο χρόνο. Με το μοντέλο click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να πληρώνει στο ταμείο με μετρητά, ενώ με το click away, εάν δεν έχει πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά την πληρωμή, θα πρέπει να πληρώσει αποκλειστικά εκτός του καταστήματος μέσω ασύρματου POS.
Σημειώνεται ότι με το «click in shop» ο καταναλωτής θα κλείνει ραντεβού στο κατάστημα και θα δοκιμάζει τα προϊόντα της επιλογής του και θα μπορεί να αλλάζει προϊόντα που έχει ήδη προμηθευτεί, ενώ δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν σε αυτό το μέτρο θα ενταχθούν τα εμπορικά καταστήματα.
Άτομα ανά τετραγωνικά
Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.
Σε καταστήματα από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα.
Σε καταστήματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων.
Θετικοί οι λοιμωξιολόγοι
Θετική ως προς το άνοιγμα της αγοράς εμφανίστηκε η καθηγήτρια πνευμονολογίας, Μίνα Γκάγκα, «θα ήθελα σιγά σιγά να μπορέσουμε να ανοίξουμε με την προϋπόθεση ότι θα κρατάμε τα μέτρα. Σχεδόν όλος ο κόσμος τηρεί τα μέτρα, νομίζω ότι είμαστε πια ώριμοι να το κάνουμε».
ηρώντας αυστηρά τα μέτρα στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων, η καθηγήτρια επεσήμανε, ότι η εξέλιξη θα είναι θετική, «όσο είμαστε με συγκεκριμένο αριθμό σε κλειστούς χώρους και φοράμε τη μάσκα νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Μπαίνουμε ήδη σε καταστήματα τροφίμων χωρίς να έχουμε πολλά κρούσματα, με αυτό το ρυθμό τηρώντας τα μέτρα μπορούμε νομίζω να ανοίξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.
Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα πρότειναν από την πλευρά του η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών- Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.
Όπως επισημαίνει η κ. Παγώνη το ιικό φορτίο δεν παύει να είναι υψηλό τόσο στην Αττική όσο και σε πολλές άλλες πόλεις, ωστόσο «αν οι δείκτες που θα έχουμε μέχρι την Κυριακή είναι αυτοί που έχουμε μέχρι σήμερα, συμφωνώ με το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα».
Η επιστροφή στην καθημερινότητα πρέπει να γίνει σταδιακά και να το παρακολουθούμε, τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Η κλιμάκωση πρέπει να γίνει με διαβάθμιση, δήλωσε ο κ. Γώγος και ανέφερε ότι η επιλογή της δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα αν θα είναι το εμπόριο ή τα σχολεία, είναι επιλογή της κυβέρνησης.
Συμπλήρωσε τέλος παράλληλα θα πρέπει να δούμε και ποια θα είναι η αποτύπωση στην πορεία της πανδημίας, της εορτής των Θεοφανείων, ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση και εκτίμηση των εξελίξεων σε άλλες χώρες, ειδικά με την εμφάνιση των μεταλλάξεων.