Νέα διευθύντρια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η Τριπολίτισσα δρ Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου
ΕΛΛΑΔΑ. «Σήμερα υπογράφω στο Εθνικό Αρχαιολογικό, αύριο στην Αρκαδία. Αλλά αυτό θα είναι προσωρινό». Πράγματι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται ήδη η δρ Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου, η οποία διαδέχεται στην διεύθυνση του πρώτου μουσείου της χώρας την κυρία Μαρία Λαγογιάννη, που αποχώρησε από την υπηρεσία στις 31 Δεκεμβρίου λόγω συνταξιοδότησης.
Προερχόμενη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, το οποίο βραβεύθηκε το 2016 από τον οργανισμό European Museum Forum, που τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρωτοτυπία και τη σύγχρονη παρουσίαση των εκθεμάτων του, η κυρία Καραπαναγιώτου έχει εργασθεί και παλαιότερα, στην αρχή της σταδιοδρομίας της, στη Συλλογή Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού.
Όπως ομολογεί η ίδια ήταν όνειρό της να βρεθεί στο σημαντικό αυτό πόστο, δεδομένου μάλιστα, ότι στην Εφορεία Αρκαδίας είχε υπηρετήσει επί δέκα ολόκληρα χρόνια. Από το 2016 εξάλλου είναι παράλληλα υπεύθυνη του ανασκαφικού Αρχαιολογικού Προγράμματος στο Λύκαιο Όρος, με σπουδαία ευρήματα. Ήδη πάντως και με την ανάληψη των καθηκόντων της είχε μία μεγάλη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με την απελθούσα διευθύντρια κυρία Λαγογιάννη, της οποίας το έργο μένει ως παρακαταθήκη στο ΕΑΜ.
Η θητεία της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αρχίζει σε μία περίοδο πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς σχεδιάζεται, όπως είναι γνωστό η μεγάλη επέκτασή του ενώ θεσμικά επίκειται η μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (μαζί με άλλα τέσσερα, μεγάλα μουσεία της χώρας) στο πρότυπο του Μουσείου Ακρόπολης.
Η κυρία Καραπαναγιώτου γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας, αποφοίτησε από το American Pierce College και σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό πτυχίο στην Κλασική Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό, το 2002 με θέμα «Η εικόνα της γυναίκας στην Αθήνα των ύστερων ελληνιστικών και αυτοκρατορικών χρόνων. Η μαρτυρία των επιτύμβιων αναγλύφων».
Εκτός από την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας ανέλαβε στην Αρκαδία την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μαντινείας, την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ορχομενού, την προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου ανακτόρου Νέστορος στην Μεσσηνία και τις αρχαιολογικές έρευνες και τεκμηρίωση για την ανέγερση νέου στεγάστρου προστασίας του ανακτόρου, όπως και την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πύλου.
Είναι συγγραφέας του Οδηγού του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας (2017), του Αρχαιολογικού Οδηγού της Μαντίνειας (2015) και της μονογραφίας «Γυναίκα και κοινωνική προβολή στην Αθήνα των ύστερων ελληνιστικών και αυτοκρατορικών χρόνων», Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, το 2013, ενώ έχει γράψει περισσότερα από 50 άρθρα και συνεισφορές στην αρχαιολογία και την ιστορία της Αρκαδίας, για τον αρχαίο ελληνικό πολεοδομικό σχεδιασμό, για τα γλυπτά των αυτοκρατορικών χρόνων Ελλάδα, για τα αρχαία ελληνικά θέατρα, την μουσειολογία και την πολιτιστική εκπαιδευτική πολιτική.
Στο πλούσιο βιογραφικό της περιλαμβάνεται επίσης η διδασκαλία ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η κυρία Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου μιλάει αγγλικά, γαλλικά και πολύ καλά γερμανικά.
Καιρική ανασκόπηση του 2020. Ζέστη σε Λακωνία, Μεσσηνία, Αργολίδα. Άνυδρη η Κορινθία!
Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Αμαλιάδα
«Βόμβα» έτοιμη να εκραγεί η δομή προσφύγων στο κέντρο της Σπάρτης! (video)
Απατεώνες απέσπασαν χρήματα στο όνομα Αντιδημάρχου Τρίπολης
Εφιάλτης: «Πέρασε όλη η ζωή από μπροστά μου»
Νεκρός εργάτης καθαριότητας έπειτα από ανατροπή απορριμματοφόρου στην Τριφυλία