Καιρική ανασκόπηση του 2020. Ζέστη σε Λακωνία, Μεσσηνία, Αργολίδα. Άνυδρη η Κορινθία!
Τα ρεκόρ των μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ, οι 4 επώνυμες κακοκαιρίες και ο Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός
ΕΛΛΑΔΑ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών για το 2020, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, αλλά και ορισμένα αξιοσημείωτα στοιχεία του έτους.
Ως προς τις βροχοπτώσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι για μια ακόμη φορά τα μεγαλύτερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης εντοπίστηκαν στην Κρήτη, όπου δύο επώνυμες κακοκαιρίες, ο Ηφαιστίων τον Ιανουάριο και η Κίρκη τον Οκτώβριο, καθώς και διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας το Νοέμβριο και το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα και καταστροφές. Αντίθετα, τα μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης εντοπίζονται στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.
Στο χάρτη παρουσιάζονται τα 10 μεγαλύτερα και τα 10 μικρότερα ετήσια ύψη βροχόπτωσης για το 2020. Με αστερίσκους επισημαίνονται σταθμοί στους οποίους έχει διαπιστωθεί έλλειψη δεδομένων βροχόπτωσης και ως εκ τούτου οι καταγραφές υστερούν των πραγματικών.
Σε επίπεδο θερμοκρασιών το 2020 αποτέλεσε ιδιαίτερη χρονιά, καθώς την περίοδο 15-19 Μαΐου εκδηλώθηκε ασυνήθιστο για την εποχή κύμα καύσωνα, κατά το οποίο έσπασαν πολλά θερμοκρασιακά ρεκόρ στη χώρα https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=1360, ενώ ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών σημειώθηκε σε περισσότερους από 200 μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου μας https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=1364. Το δεύτερο επεισόδιο υψηλών θερμοκρασιών του 2020, εκδηλώθηκε το διήμερο 31 Ιουλίου-1 Αυγούστου, με την ιδιαιτερότητα ότι την 1η Αυγούστου οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύτηκαν από ισχυρές καταιγίδες. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του έτους καταγράφηκαν το διάστημα 5-7 Ιανουαρίου (κακοκαιρία Ηφαιστίων) και το διάστημα 5-9 Φεβρουαρίου.
Στο χάρτη παρουσιάζονται οι 10 υψηλότερες μέγιστες και οι 10 χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες για το 2020.
Συνολικά, το 2020 εκδηλώθηκαν στη χώρα μας 25 καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά στην ενότητά μας ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ενώ από το σύνολο των κυμάτων κακοκαιρίας δώσαμε όνομα σε 4 τα οποία πληρούσαν τις προϋποθέσεις που έχουμε ορίσει σχετικά με την ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ. Αυτές ήταν οι:
Ηφαιστίων (05-07/01/2020)
Θάλεια (05-09/08/2020)
Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός (16-20/09/2020)
Κίρκη (28-29/10/2020)
Ξεχωρίζει ο Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός, ο οποίος σύμφωνα με την ερευνητική εργασία του ΕΑΑ/meteo.gr που βρίσκεται σε εξέλιξη, ήταν ο ισχυρότερος μεσογειακός κυκλώνας που έχει καταγραφεί από το 1969 έως σήμερα, αν και πρέπει να τονίσουμε ότι τα μέσα καταγραφής σε παρελθοντικές δεκαετίες υστερούσαν σημαντικά έναντι των σημερινών. Το βαρομετρικό χαμηλό με τροπικά χαρακτηριστικά δημιουργήθηκε στο Νότιο Ιόνιο και κινήθηκε προς τη χώρα μας. Στην Κεφαλονιά καταγράφηκαν θυελλώδεις ανέμοι με ριπές έως 194 km/h, ραγδαίες βροχοπτώσεις (πάνω από 350 mm σε 1 ημέρα), κατολισθήσεις, υψηλός κυματισμός και πλημμυρίδα. Επιπλέον πολλές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας δέχθηκαν μεγάλα ύψη υετού, προκαλώντας πολύ μεγάλες καταστροφές και οδηγώντας στο θάνατο 4 ανθρώπους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις εντοπίστηκαν στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι όπου κατέρρευσαν κτίρια.
Στ. Αργειτάκος: Γιατί ψήφισα τον Προϋπολογισμό του Δήμου
Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Αμαλιάδα
«Βόμβα» έτοιμη να εκραγεί η δομή προσφύγων στο κέντρο της Σπάρτης! (video)
Απατεώνες απέσπασαν χρήματα στο όνομα Αντιδημάρχου Τρίπολης
Εφιάλτης: «Πέρασε όλη η ζωή από μπροστά μου»
Νεκρός εργάτης καθαριότητας έπειτα από ανατροπή απορριμματοφόρου στην Τριφυλία