Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Έχει καταδειχθεί, όχι επαρκώς, πως τα Πλατάνια κινδυνεύουν από την καταστροφική ασθένεια του Μεταχρωματικού Έλκους. Η ασθένεια, που εξελίσσεται σε μάστιγα, προκαλεί τη νέκρωση των δέντρων, χωρίς να υπάρχουν μέχρι σήμερα φυτοπροστατευτικά μέσα αντιμετώπισης, εκτός από την πρόληψη.

Ο μύκητας εξαπλώνεται στα ρέματα με φυσικούς τρόπους, αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου είναι ο άνθρωπος, με μηχανήματα εκσκαφής και εργαλεία κοπής κλάδων.

Γι’ αυτό, είναι απολύτως απαραίτητο να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα, δηλ. καθαρισμός και απολύμανση των εργαλείων και μηχανημάτων, πριν και μετά τις εργασίες σε περιοχές με Πλατάνους.

Ο Δήμος Σπάρτης ενημερώνει για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει, πρόσφατα αλλά και παλαιότερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή.

Έτσι:

• Έχει κληθεί δύο φορές στο παρελθόν ο αρμόδιος ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, για ενημερωτικές εκδηλώσεις (στο Πάρκο Γουδέ και στο Καστόρι),

• Ο ίδιος ερευνητής προσκλήθηκε και ήρθε για να επιδείξει, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών, τον τρόπο φυτοϋγειονομικής καταστροφής μολυσμένου Πλατανιού,

• Το καλοκαίρι του 2016 ο Δήμος εξέδωσε σχετικό ενημερωτικό Δελτίο Τύπου

• Όλα τα κλαδέματα σημαντικών Πλατανιών σε πλατείες κλπ, γίνονται μετά από ειδοποίηση των τοπικών Συμβουλίων αποκλειστικά από την αρμόδια Υπηρεσία Πρασίνου, και πάντα με τις απαραίτητες προφυλάξεις (καθαρισμός και απολύμανση εργαλείων),

• Για το 2021, έχει προβλεφθεί η πρόσκληση ειδικών πιστοποιημένων Δενδροκόμων, ώστε να ελέγξουν και να δώσουν έγκυρες οδηγίες προστασίας και διαχείρισης τουλάχιστον, αρχικά, για τα Πλατάνια της Άρνας, του Θεολόγου, του Γεωργιτσίου, του Αγ. Ιωάννη (Πλατείας) και του Παρορείου (Κέραμος), έτσι ώστε αυτά να προστατευτούν με κάθε δυνατό τρόπο,

• Ειδικά για τον Πλάτανο της Άρνας που είναι ανακηρυγμένος ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, δρομολογούνται ενέργειες ανάδειξης και προστασίας του, όπως ενημερωτικές πινακίδες, σήμανση και προστασία του χώρου, κλπ.

Ωστόσο, η κρισιμότητα της ασθένειας των Πλατάνων θα πρέπει να είναι κτήμα όχι μόνο ολίγων, ειδικών και επιστημόνων, αλλά πολύ περισσότερο και του ευρύτερου πληθυσμού που ζει και εργάζεται σε ορεινές κοινότητες στις οποίες η παρουσία των σπουδαίων αυτών δέντρων είναι έντονη.

Μια στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου της υπαίθρου, ίσως να ήταν χρήσιμη προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός της ΕΛΑΣ για εντοπισμό δράστη που αποπειράθηκε να ληστέψει και να βιάσει ηλικιωμένη

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση του πληθυσμού της Πελοποννήσου - Ποιοί νομοί «σώζουν την παρτίδα»

Η ΚΕΔΕ στηρίζει την ολοκλήρωη της Αδριατικής Οδού μέχρι την Καλαμάτα!

Τα Κύθηρα στον κατάλογο των ευρωπαϊκών μνημείων που κινδυνεύουν

Επιχείρηση «Ελευθερία» στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο - Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός!