Εορτάζει η Αγία Βαρβάρα Σπάρτης (video)
Η ενορία της Αγίας Βαρβάρας πανηγυρίζει αναλόγως την μνήμη της Αγίας Ιερομάρτυρος
ΣΠΑΡΤΗ. Ουσιαστικός φέτος ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας στη Σπάρτη.
Η Αγία Βαρβάρα ήταν Χριστιανή αγία και μεγαλομάρτυς, που έζησε κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. στην Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.
Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός (ειδωλολάτρης) πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Ο πατέρας της όταν διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως «πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται». Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως αγία.
Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός. Έτσι κατ΄ άλλους φέρεται πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας το 210, κατ' άλλους στην Ηλιούπολη (σημερινή Baalbek) στον Λίβανο το 360 και κατ' άλλους (εκδοχή καθολικών) σε κάποια πόλη της Τοσκάνης
Η μνήμη της
Η σύνδεση της Αγίας με κεραυνό συσχέτισε την επίκλησή της έναντι κεραυνού και φωτιάς. Έτσι η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα αγία του Πυροβολικού καθώς επίσης των μεταλλωρύχων, των ανθρακωρύχων και των εργαζόμενων σε λατομεία, υπόγεια έργα, σήραγγες και ορυχεία. Επίσης είναι προστάτιδα των σταφιδεργατών στο Ηράκλειο Κρήτης. Παλαιότερα «Αγία Βαρβάρα» ονόμαζαν οι ναυτικοί τις πυριτιδαποθήκες και τους χώρους πυρομαχικών των πολεμικών πλοίων.
Η μνήμη της εορτάζεται στις 4 Δεκεμβρίου. Είναι πολιούχος της πόλης της Δράμας και του Ρεθύμνου.
Στη Σπάρτη, η μνήμη της τιμάται στον φερώνυμο Ιερό Ναό επί της Εθνικής Οδού Σπάρτης Γυθείου, στην νότια είσοδο της Σπάρτης, που αποτελεί πλέον Ενορία της πόλεως (Καλογωνιά). Ο ιερός Ναός με το παρακείμενο εικονοστάσι έχουν την ιστορία τους αφού κατά την Γερμανική Κατοχή και σύμφωνα με μαρτυρίες Γερμανός αξιωματικός πυροβόλησε το εικονοστάσι της Αγίας καταφέροντας πλήγμα στο πρόσωπο της εικονιζόμενης Ιερομάρτυρος. Το ίδιο βράδυ ο αξιωματικός μεθυσμένος πυροβολώντας σε γλέντι τραυματίζεται θανάσιμα από την ίδια τη σφαίρα του που εξοστρακίστηκε, καταφέροντας πλήγμα στο ίδιο ακριβώς σημείο του προσώπου που είχε πλήξει ενωρίτερα την Αγία Βαρβάρα.
Φέτος λόγω των μέτρων η προσευχή των πιστών είναι νοερή και η επαφή ψυχική και πνευματική. Ωστόσο η Ιερή Εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, τόσο στον εσπερινό (3/12/19) όσο και ανήμερα (4/12/19) είναι απαστράπτουσα και διανθισμένη, με την προσδοκία του χρόνου ο Ιερός Ναός να πανηγυρίσει και λαϊκά.