H τιμή στην ελιά «γίγας» της Αρκαδίας
Μισοτιμής αγόρασε το εμπόριο τις χονδροελιές Αρκαδίας, που καλλιεργούνται κυρίως στο δήμο βόρειας Κυνουρίας αλλά και στην Αργολίδα
ΑΡΚΑΔΙΑ. Η ελιά - γίγας Αρκαδίας ή Δολιανών είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση τοπικής ποικιλίας πράσινης ελιάς, η οποία χαρακτηρίζεται για το μεγάλο μέγεθος καρπών που δίνει.
Συγκεκριμένα, τα μεγέθη της αφορούν 70-80 τεμάχια στο κιλό, με αποτέλεσμα να είναι περιζήτητη ιδίως στο εξωτερικό. Στην περιοχή του δήμου Κυνουρίας παράγονται κατ΄ έτος 7.000 - 10.000 τόνους τέτοιου είδους ελιά, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η κα Γεωργία Ζέρβα Μπουτσιάνη, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της συγκεκριμένης παραγωγής.
Σύμφωνα με την ίδια, η παραγωγή φέτος στην περιοχή ήταν άνω του 50% μειωμένη, όπως εξαιρετικά μειωμένη ήταν και η τιμή παραγωγού, που δεν πέρασε τα 80-84 λεπτά το κιλό στα πολύ μεγάλα μεγέθη (70-80 τεμάχια στο κιλό), όταν πέρσι έπιανε έως και 1,50 - 1,70 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή της φέτος ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε πιο σύντομα λόγω της μειωμένης παραγωγής.
Εκτός έκτακτης ενίσχυσης
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί του συγκεκριμένου είδους ελιάς, οι οποίοι πήγαν σε πύλες ΟΣΔΕ τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας για την κορονοενίοσχυση ελαιολάδου, η ελιά - γίγας των Δολιανών δεν είναι στους επιλέξιμους κωδικούς. Όπως αναφέρει δε στον ΑγροΤύπο η κα Ζέρβα - Μπουτσιάνη, πρέπει το ΥπΑΑΤ να συμπεριλάβει την ποικιλία αυτή στο σχεδιασμό του για έκτακτες ενισχύσεις, καθώς οι ποσότητες που παράγονται στην εν λόγω περιοχή είναι μεγάλες και τα προβλήματα λόγω κορονοϊού άφησαν την τιμή της σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην βγαίνει ούτε το κόστος της.
Υποσχέσεις για νέο πρόγραμμα ενίσχυσης
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για το θέμα, καθώς προέρχεται από την Φθιώτιδα, μια περιοχή με πολλές βρώσιμες ελιές, πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι να επιχειρηθεί η δημιουργία και υλοποίηση ενός νέου σχήματος και προγράμματος ενίσχυσης, που θα αφορά στους ελαιοπαραγωγούς βρώσιμης ελιάς όλων των ποικιλιών, πλην της Καλαμών, μετά τη συγκέντρωση των αναγκαίων στοιχείων από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις. Το ερωτηματικό βέβαια που γεννάται είναι αν θα περιληφθούν σε αυτό το πρόγραμμα και οι ελιές - γίγας των Δολιανών.
Αυτή ήταν η δεύτερη παρέμβαση στήριξης των ελαιοπαραγωγών, καθώς τον περασμένο Ιούλιο είχε πραγματοποιήσει μία ακόμη συνάντηση με τον κ. Βορίδη με τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Λιβανατών. Συνάντηση κατά την οποία τέθηκε και αναδείχθηκε το ζήτημα των πληττόμενων ελαιοπαραγωγών τύπου Καλαμών, επισημαίνει ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Σημειωτέον ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ενισχύσει με 150 εκατομμύρια ευρώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
«Το ΥπΑΑΤ και η Κυβέρνηση συνολικά, θα συνεχίσουν συστηματικά και οργανωμένα, τη μεγάλη προσπάθεια στήριξης του παραγωγικού κόσμου της πατρίδας μας, στη βάση του προγραμματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, εξαντλώντας όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρονται τόσο από εθνικούς, όσο και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Πηγή: agrotypos.gr
Προβολή της Ελαφονήσου μέσα από κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές
Τα πυρηνελαιουργεία «πνίγουν» το Ναύπλιο!