ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Πλούσιο παρασκήνιο κρύβει η υπόθεση της δημιουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πιλότων στην Καλαμάτα, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, εκεί όπου σήμερα λειτουργεί η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ).

Όπως γράφει σήμερα το newsbomb.gr τα προσκόμματα είναι πολλά και σχετίζονται και με πολιτικές αντιδράσεις και με διεργασίες εντός της στρατιωτικής ηγεσίας. Στο σχέδιο δημιουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πιλότων αντιτίθεται μέρος της κοινωνίας και των οικονομικών φορέων της Καλαμάτας, που ήδη έχουν κάνει σχετικά διαβήματα στην κυβέρνηση και στις τοπικές αρχές. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι η ίδια η στρατιωτική ηγεσία του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται να απορρίπτει προτάσεις που έφεραν κυριολεκτικά από το «παράθυρο» πολιτικά στελέχη και στις οποίες εμπλέκονται μεσάζοντες που χαρακτηρίζονται από τους γνωρίζοντες τις διεργασίες ως «αεριτζήδες».

Να διευκρινιστεί πως η δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πιλότων στην Καλαμάτα δεν συγκαταλέγεται στα χρηματοδοτούμενα από τον προϋπολογισμό του 2021 project, καθώς δεν θεωρείται ώριμο. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση εντός του 2021 θα είναι πενταπλάσιες σε σχέση με το 2020 και θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ -στο 1,5% του ΑΕΠ-, έναντι 515 εκατ. ευρώ το 2020. Η απόφαση της κυβέρνησης να δαπανήσει 2,5 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς το 2021, όταν για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού το επόμενο έτος έχει προϋπολογίσει 7,5 δισ. ευρώ, είναι ενδεικτική των προτεραιοτήτων της και σχετίζεται άμεσα με την διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά και με την ανάγκη ανανέωσης των οπλικών μας συστημάτων, κάποια εκ των οποίων θεωρούνται παρωχημένα.

Περισσότερα εδώ

Σε δήλωση του στο Newsbomb ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε τα εξής:

«Σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσα προς τους υπουργούς Άμυνας και Μεταφορών και αφορούσε στις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και αξιοποίηση του κρατικού αερολιμένα Καλαμάτας, μεταξύ άλλων ζήτησα διευκρινήσεις ως προς τι ισχύει για την δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων, στο γειτονικό στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Το υπουργείο Μεταφορών μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας απάντησε «…σε ότι αφορά την δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων στο γειτονικό του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας στρατιωτικό αεροδρόμιο, στην υπηρεσία μας δεν έχει περιέλθει μέχρι σήμερα κανένα σχετικό επίσημο αίτημα από ενδιαφερόμενους φορείς».

Ειδήσεις σήμερα:

Προβολή της Ελαφονήσου μέσα από κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές

Τα πυρηνελαιουργεία «πνίγουν» το Ναύπλιο!

Σε λίγο η Κρήτη αποκτά ενέργεια από την Πελοπόννησο!