Ικανοποίηση για την πορεία των Βαλέντσια σε Λακωνία και Αργολίδα
Χαμένοι φέτος οι Ισπανοί, παρά τις υψηλές τιμές
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι έμειναν οι παραγωγοί Βαλέντσια σε Λακωνία και Αργολίδα, τις δύο κεντρικές παραγωγικές περιοχές. «Είναι μία καλή χρονιά από όλες τις απόψεις. Στο παραγωγικό κομμάτι, οι ποσότητες και η ποιότητα ήταν σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ η τιμή των 50 λεπτών είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και τώρα που τελειώνουν οι ποσότητες ίσως ανέβει και λίγο ακόμη» τονίζει η Λιάνα Οικονόμου, παραγωγός Βαλέντσια από την Ερμιονίδα.
Για μειωμένη παραγωγή, αλλά αυξημένες τιμές έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, Στέλιος Σαρρής: «Σίγουρα δεν είναι μία από τις καλύτερες χρονιές μας, αφού υπάρχει μείωση της παραγωγής μας κατά 25%, ενώ αντιμετωπίζουμε και ποιοτικά προβλήματα λόγω μικροκαρπίας. Το καλό είναι ότι οι τιμές βρίσκονται στα επιθυμητά επίπεδα και προσδοκούμε ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα φτάσουν τα 60 λεπτά. Από τον Μάρτη που ξεκινήσαμε με 20 λεπτά, τώρα βρισκόμαστε στα 40 με 45 και προχωράμε κανονικά».
Οι αυξημένες τιμές δεν αντιστάθμισαν τις απώλειες της ισπανικής παραγωγής
Η αυξημένη ζήτηση λόγω κορωνοϊού οδήγησε σε άνοδο τις τιμές των ισπανικών εσπεριδοειδών κατά 82% σε σχέση με πέρυσι, όμως το ποσοστό της ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών δεν ξεπέρασε το 20%, συνεκτιμώντας τις μεγάλες απώλειες που είχε η παραγωγή. Αυτό υποστηρίζει η αγροτική οργάνωση La Unio de Llauradors, σύμφωνα με την οποία η μέση τιμή παραγωγού για την τρέχουσα καμπάνια διαμορφώθηκε σε 41 λεπτά/κιλό, όταν πέρσι η αντίστοιχη ήταν 23 λεπτά.
Με βάση αυτό και τις παραχθείσες ποσότητες, τα συνολικά έσοδα για τους καλλιεργητές φέτος ανέρχονται σε 841,22 εκατ. ευρώ, έναντι 701,55 εκατ. ευρώ πέρσι, ήτοι αυξημένα κατά 20%. Αυτό, σύμφωνα πάντα με την αγροτική οργάνωση, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ποσότητες που πωλήθηκαν φέτος ήταν μικρότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν κατά 17%.
Η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη σε όλες τις ποικιλίες, καθώς στις πρώιμες ποικιλίες οι αυξήσεις των τιμών δεν ήταν σημαντικές, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή, το παραγωγικό εισόδημα να έχει διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι. Στις όψιμες ποικιλίες, ιδίως στα πορτοκάλια, σημειώθηκε η μεγαλύτερη ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, αν και τελικά, οι τελευταίοι δεν επωφελήθηκαν πλήρως από τις αυξημένες τιμές, καθώς πολλές συμφωνίες είχαν κλειστεί πριν από την άνοδο των τιμών.
Οι βροχές έκοψαν τη φόρα στους Ισπανούς
Μετά τις περσινές απώλειες της τάξης του 29%, στην Ισπανία φέτος η πλούσια ανθοφορία γέμισε προσδοκίες τους παραγωγούς για μία παραγωγή-ρεκόρ. Ωστόσο, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις άλλαξαν άρδην την εικόνα, σε βαθμό που πλέον γίνεται λόγος ακόμα και για απώλειες μεγαλύτερες από τις περσινές. Ήδη από τα μέσα Απριλίου φάνηκαν τα προβλήματα, όμως οι καλλιεργητές ήλπιζαν ότι η τόσο αυξημένη ανθοφορία δεν θα επηρεαζόταν δραματικά.
«Η πραγματικότητα αποδείχτηκε χειρότερη από το αναμενόμενο. Πολλά κτήματα που ήταν λευκά από τα πολλά άνθη, σήμερα είναι σχεδόν άδεια από καρπούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα υπάρξουν λιγότερα πρώιμα και όψιμα μανταρίνια, ελαφρώς περισσότερες Ναβαλίνες (περίπου 6%-7%) και Lane Late και αισθητά λιγότερα όψιμα πορτοκάλια.
Πηγή: ypaithros.gr