Τα μπάνια του Δημάρχου και ο Ευρώτας
Γράφει ο Κλειγένης
Κύριε Δήμαρχε Σπάρτης , πήγατε ΚΑΙ φέτος , σύμφωνα με ανάρτησή σας στο facebook που δημοσιεύτηκε και σε τοπικά ΜΜΕ , για να κάνετε μπάνιο στον Ευρώτα και διαπιστώσατε ότι : « (το νερό ήταν) λιγότερο καθαρό και μύριζε περίεργα ο περιβάλλων (κι όχι ο «περιβάλλον») χώρος! Πράγματα που θα κοιτάξει το ταχύτερο η Ομάδα Εργασίας που έχουμε συστήσει για την Ανάπλαση του Ευρώτα!» .
κ. Δήμαρχε Σπάρτης , για να μην πηγαίνουμε πολύ πίσω στον χρόνο , μόλις τον περασμένο χειμώνα βούιξαν τα Μέσα Ενημέρωσης , για μια ακόμα χρονιά , για τη σοβαρότατη ρύπανση του Ευρώτα από τον κατσίγαρο των ελαιοτριβείων .
Εσείς , κ Δήμαρχε Σπάρτης , δεν ακούσατε , δεν είδατε , δεν αντιληφθήκατε τίποτε , ώστε να παρέμβετε για να αντιμετωπίσετε την καταστροφή ;
Πρόσφατα , 28 Απριλίου 2020 , δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ στο notospress και καταγγελίες με φωτογραφίες στο λογαριασμό facebook του ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΤΑ» για μεγάλη ρύπανση του Ευρώτα και χιλιάδες νεκρά ψάρια στην περιοχή Λευκοχώματος .
Εσείς , κ. Δήμαρχε Σπάρτης , δεν ακούσατε , δεν είδατε , δεν αντιληφθήκατε τίποτε , ώστε επέμβετε ακαριαία και αποτελεσματικά , να βρείτε τις αιτίες , να εντοπίσετε τους υπαιτίους και να σταματήσετε τη ρύπανση ;
Αυτή η περίφημη «ομάδα εργασίας» που έχετε συστήσει για την «ανάπλαση του Ευρώτα» δεν άκουσε , δεν είδε , δεν αντιλήφθηκε τίποτε για το «έγκλημα» τόσον καιρό ;
Αλλοίμονο , πραγματικά , αν τις ομάδες εργασίας τις κινητοποιούν τα μπάνια των δημάρχων και όχι η πραγματικότητα που βοά .
Κι επειδή δεν θέλουμε να φτάσετε στο τέλος της θητείας σας (ο καιρός γρήγορα περνά) και ακόμα να «ψάχνετε» με την «ομάδα εργασίας» γιατί λιγόστεψαν και γιατί βρόμισαν τα νερά του Ευρώτα και γιατί το ιστορικό ποτάμι της Λακωνίας καταστρέφεται συστηματικά και με ταχείς ρυθμούς , σας λέμε κάτι που οφείλατε να γνωρίζετε , ότι στον Ευρώτα έχουν , σχετικά πρόσφατα , εφαρμοστεί τα σοβαρά ευρωπαϊκά προγράμματα Mirage , LIFE05–EnviFriendly και GlobAqua , τα οποία έχουν αποτυπώσει επιστημονικά και με σαφήνεια , πέραν πάσης αμφισβητήσεως , τη σημερινή κατάσταση του Ευρώτα , τις αιτίες που τον υποβαθμίζουν συνεχώς και τον καταστρέφουν συστηματικά αλλά και τις τεκμηριωμένες προτάσεις για να σταματήσει οριστικά η καταστροφή και να μπει ο Ευρώτας σε φάση αναγέννησης και αποκατάστασης .
Οι αιτίες αυτές όπως αναφέρονται στα πορίσματα των προγραμμάτων Mirage , FE05–EnviFriendly και GlobAqua είναι (επιγραμματικά) οι ακόλουθες :
- Τα βιομηχανικά απόβλητα .
- Λύματα βιολογικού καθαρισμού , ελαιουργείων , χυμοποιείων , κλπ .
- Η πλημμελής λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Σπάρτης .
- Η διαφυγή ρύπων με τη βροχή από χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων
- Η διάθεση λυμάτων .
- Η μεγάλη εκμετάλλευση του νερού του Ευρώτα με τις γεωτρήσεις .
- Η καταπάτηση της παρόχθιας ζώνης .
- Δραστηριότητες γεωργίας , κτηνοτροφίας και μεταποιητικών μονάδων γεωργικών προϊόντων .
- Οι δέσεις και τα κανάλια εκτροπής του νερού του ποταμού .
- Οι υδρομαστεύσεις των πηγών παραποτάμων του Ευρώτα .
- Οι απολήψεις υδάτων για αρδεύσεις και υδροδότηση .
- Οι αποστραγγιστικές τάφροι .
- Τα αστικά υγρά απόβλητα .
- Οι διαρροές από ρυπασμένα εδάφη .
- Η ανεξέλεγκτη διάθεση βοθρολυμάτων .
- Η αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών .
- Η εναπόθεση σκουπιδιών και οικοδομικών υλικών στην κοίτη και τις όχθες .
- Η παράνομη άρδευση από επιφανειακά και υπόγεια ύδατα από μη ελεγχόμενα ιδιωτικά αντλιοστάσια .
- Οι εκβαθύνσεις της κοίτης,
- Οι σημαντικές απολήψεις αδρανών υλικών από την κοίτη για αντιπλημμυρική προστασία και χρήση τους ως οικοδομικών υλικών .
- Οι διευθετήσεις της κοίτης,
- Οι εγκιβωτισμοί σε μεγάλα τμήματα του ποταμού .
- Η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης με παράλληλη επέκταση των καλλιεργειών μέχρι τις όχθες του ποταμού .
- Η υπεράντληση των επιφανειακών υδάτων .
- Οι έντονες μορφολογικές τροποποιήσεις εντός της ενεργής κοίτης αλλά και της παρόχθιας ζώνης .
- Η χρήση αγροχημικών .
- Τα διάφορα τεχνικά εμπόδια και τεχνικά έργα .
- Οι αμμοληψίες .
- Οι χαλικοληψίες .
- Τα αναχώματα .
- Η υποβάθμιση της παρόχθιας βλάστησης .
- Οι διευθετήσεις των όχθεων .
- Οι αποψιλώσεις .
- Οι αναχωματώσεις .
- Τα αγροχημικά , αγροβιομηχανικά και αστικά λύματα .
- Τα μεγάλα υδρολογικά , εγγειοβελτιωτικά , αρδευτικά και αποξηραντικά έργα .
- Η μείωση των βροχών .
Η φύση των περισσοτέρων εκ των παραπάνω πιστοποιημένων αιτιών καταστροφής του Ευρώτα αποκαλύπτει , συνάμα , και τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω της κι εξηγεί γιατί οι αρμόδιοι (σ’ ολόκληρη την κλίμακα της πολιτικής-κρατικής ιεραρχίας και της δημόσιας διοίκησης) δεν έχουν το θάρρος να συγκρουστούν μαζί τους περιοριζόμενοι μόνο σε επικοινωνιακές δηλώσεις εντυπωσιασμού και προσπόρισης πολιτικού-κομματικού οφέλους και προσωπικής προβολής χωρίς ουσία και αποτέλεσμα .
Καλά είναι τα μπάνια , αλλά το Ευκλείδειο : «Όπερ έδει δείξαι» παραμένει ζητούμενο και … «για να φας ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά» .