Τι συμβαίνει με το 3o Γυμνάσιο Σπάρτης; (photos)
ΣΠΑΡΤΗ. Η εικόνα που βλέπει κανείς όταν πλησιάζει το Τρίτο Γυμνάσιο Σπάρτης προκαλεί ανησυχία. Σκαλωσιές κατά μήκος όλης της βορινής πλευράς «κοσμούν» το σχολικό συγκρότημα. Σοφάδες που έχουν πέσει, γυμνά σίδερα, φθορά.
Το notospress.gr επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του Τμήματος Μελετών και Κατασκευής Έργων του Δήμου Σπάρτης τον κ. Κωνσταντίνο Βαρζακάκο και τον ρώτησε τι συμβαίνει με τα εν λόγω σχολικά κτίρια. «Σ ’αυτά τα κτίρια και στο τρίτο αλλά και στο δεύτερο από την κατασκευή τους δυστυχώς δεν έγινε βαφή, δεν βάφτηκαν τα κτίρια. Δηλαδή σοβατίστηκαν στην πίσω πλευρά και έμεινε ο σοφάς σκέτος. Επειδή είναι και βορινή πλευρά και τα χτυπάει το ανεμοβρόχι, αυτό είχε ως αποτέλεσμα σιγά - σιγά ο σοβάς να αποσαρθρωθεί.»
Έτσι λοιπόν ο Δήμος αποφάσισε να εγκρίνει τη δαπάνη και να προχωρήσει στην αποκατάσταση της ζημιάς, συνεχίζει ο κ. Βαρζακάκος. «Όταν λοιπόν έγινε η καθαίρεση του σοβά διαπιστώθηκαν ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα και με τον οπλισμό. Δηλαδή υπάρχουν κάποια σίδερα που δεν είχαν εκ κατασκευής τοποθετηθεί πολύ σωστά. Ήταν δηλαδή πολύ έξω στο μπετό και αυτά έχουν σημάδια σκουριάς. Αποφασίσαμε λοιπόν αυτό να το αντιμετωπίσουμε. Δεν είχε προβλεφθεί κατ’ αρχήν. Το να κάνουμε σκέτο σοβάτισμα θα ήταν κουκούλωμα, οπότε διακόπηκαν οι εργασίες για κάποιο διάστημα μέχρι να δούμε τι ακριβώς θα γίνει. Και τώρα το έχουμε δρομολογήσει, θα χρειαστεί μια επιπλέον πίστωση γι’ αυτό, για να επισκευαστούν και προβλήματα που υπάρχουν.»
Όπως είχε αναδείξει στο παρελθόν ο κ. Βαγγέλης Μητράκος σε επιστολή του, υπήρχαν υπόνοιες ότι αυτά τα σχολικά κτίρια παρουσιάζουν προβλήματα. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εν λόγω επιστολή, καταγγελίες στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2011 είχαν κινητοποιήσει την «τότε ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ, για να υπογραφεί , τελικά , προγραμματική σύμβαση του Δήμου Σπάρτης με το Πολυτεχνείο για το ερευνητικό έργο: «Διερεύνηση σεισμικής συμπεριφοράς και έλεγχος στατικής επάρκειας των κτιρίων του 2ου Γυμνασίου/Λυκείου και του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης».
Η μελέτη του Πολυτεχνείου σε αυτά τα κτίρια δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής του Πολυτεχνείου. «Το Σεπτέμβρη του 2013 υποβλήθηκε στο Δήμο Σπάρτης η «Α΄ φάση Π.Ε. 1 Αποτύπωση – τεκμηρίωση» του ερευνητικού προγράμματος με την υπογραφή καθηγητή ΕΜΠ κ. Κ. Σπυράκου η οποία ανέφερε τα εξής :
‘’Όλα τα κτίρια έχουν φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και αποτελούνται από υποστυλώματα , δοκούς και πλάκες . Δεν εντοπίστηκαν τοιχώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα . Το γεγονός αυτό υποδηλώνει έναν σχετικά εύκαμπτο φέροντα οργανισμό του οποίου η σεισμική συμπεριφορά αναμένεται ότι θα επηρεάσει σημαντικά η τοιχοποιία .
Οι υδρορροές διέρχονται σε πολλές περιπτώσεις μέσα από τα υποστυλώματα , το οποίο έχει προκαλέσει :
Απώλεια διατομής υποστυλώματος.
Οξείδωση και απομείωση του οπλισμού .
Προτείνεται η άμεση πλήρωση των οπών με κατάλληλο επισκευαστικό που θα υποδείξουμε, αφού προηγουμένως κατασκευαστούν εξωτερικές υδρορροές .
Στην κάτω παρειά των δοκών των γυμναστηρίων εμφανίζονται προβλήματα οξείδωσης του οπλισμού λόγω ανεπαρκούς επικάλυψης .
Λόγω των έντονων προβλημάτων υγρασίας , αναμένεται οξείδωση του οπλισμού στις περιοχές όπου εμφανίζεται , γεγονός που θα διερευνηθεί στη Β΄ Φάση .
Σε πολλούς τοίχους πλήρωσης δεν έχει πραγματοποιηθεί κατάλληλη σφήνωση με τα υποστυλώματα και τις δοκούς που τους περιβάλλουν με αποτέλεσμα τη μείωση της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ τοιχοποιίας και πλαισίου οπλισμένου σκυροδέματος.
Οι ανωτέρω γενικές παρατηρήσεις θα συμπληρωθούν και θα ποσοτικοποιηθούν κατά τη Β΄Φάση του ερευνητικού προγράμματος.
Επισημαίνεται ότι απαιτείται η ολοκλήρωση και της Γ΄ Φάσης για να προκύψει η αξιολόγηση της στατικής επάρκειας και η αναμενόμενη σεισμική συμπεριφορά των κτηρίων του σχολικού συγκροτήματος καθώς και οι ενδεχόμενες επεμβάσεις (επισκευές – ενισχύσεις – συντηρήσεις ).’’
Σήμερα και ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αποκατάστασης της φθοράς ο κύριος Βαρζακάκος επισημαίνει στο notospress.gr. «Παρόλα αυτά όμως και με αυτή την ευκαιρία, επειδή κάναμε και έναν έλεγχο παραπάνω δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ελέγξαμε κάποια σημεία από τα οποία προκύπτει ότι το κτήριο είναι απολύτως ασφαλές. Δεν ανησυχούμε. Θα υπήρχε κάπου ένα σημάδι. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι στο κτίριο, έστω και το παραμικρό που να δείχνει ότι κάποια στιγμή υπέφερε από σεισμό. Και έχουν καταπονηθεί τα κτίρια αυτά από σεισμούς. Δηλαδή όπου και να υπήρχε πρόβλημα κάπου θα μας το είχε δείξει». Τέλος ο κ. Βαρζακάκος τόνισε ότι η μελέτη του Πολυτεχνείου πρέπει να ολοκληρωθεί και ούτως ή άλλως είναι στα σχέδια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σπάρτης να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την αντισεισμικότητα όλων των σχολικών κτιρίων της πόλης.