ΓΕΡΑΚΑΣ. Στους πολλούς παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστο. Όταν, όμως, το ανακαλύπτουν μένουν εντυπωσιασμένοι από το θέαμα. Είναι το φιορδ της Πελοποννήσου, μέσα στο οποίο είναι χτισμένο το μικρό χωριό Γέρακας.

Βρίσκεται στις ανατολικές ακτές του νομού Λακωνίας και μπορεί να απέχει μόλις 22 χλμ. από τη δημοφιλή Μονεμβασιά, όμως, δεν τον ξέρει πολύς κόσμος. Ο Γέρακας διαθέτει ηρεμία κι αυθεντική ομορφιά, αλλά κι ένα γραφικό λιμανάκι προστατευμένο από τους ανέμους.

Στα Βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν «Ιέραξ» και αποτελούσε το ναυτικό σταθμό των Βυζαντινών για την καταπολέμηση των Σαρακηνών. Επίσης, το λιμάνι του Γέρακα είναι το «Ευλίμενον χωρίον» του Παυσανία.

Φιόρδ δεν συναντώνται συχνά. Τα φιόρδ δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια μετά το λιώσιμο των πάγων, μετά την εποχή των παγετώνων όπου το νερό της θάλασσας πλημμύρισε τις κοιλάδες της περιοχής όπου αυτά εμφανίζονται. Τα συναντούμε στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας και στις ακτές της Χιλής. Τα φιόρδ είναι αποτέλεσμα της διάβρωσης των ακτών που έχουν δημιουργήσει πολύπλοκους δαντελωτούς κόλπους. Το μήκος μερικών φιόρδ ξεπερνά τα 200 χλμ και το βάθος τους τα 1000 μέτρα.

Ο Γέρακας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο Φιόρδ που θα υποδέχεται τους ιστιοπλόους και θαλασσινούς επισκέπτες της Ελλάδας. Η θέση του είναι κομβική μιας και δεσπόζει στο Μυρτώο Πέλαγος.
Κάποτε η Πολιτεία πρέπει, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, να αξιοποιήσει τον Γέρακα.