Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Ένα από τα «παρηγορητικά» παραμύθια που διηγούνται οι εκπρόσωποι των μνημονίων στον ελληνικό λαό είναι πως μέσα από τη σκληρή δοκιμασία του θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και ύστερα ο επίγειος παράδεισος .
Όμως , αυτό το παραμύθι ΟΛΟΙ ξέρουν πως πάντα έχει κακό τέλος . Δέκα χρόνια μετά την είσοδο στα μνημόνια η ανάπτυξη δε λέει (και δεν πρόκειται) να εμφανιστεί. Το αδηφάγο κεφάλαιο , μέσω των μνημονίων που υπέγραψαν ανθελληνικές κυβερνήσεις , καταβαράθρωσε τις αμοιβές των εργαζομένων , συνέτριψε τα κατακτημένα με αγώνες εργασιακά τους δικαιώματα , εξακόντισε την ανεργία στα ύψη και βύθισε το λαό σε φτώχεια και δυστυχία . Η μόνη ανάπτυξη που έφερε ήταν εκείνη των υπερκερδών του κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης της χώρας από τα «αφεντικά» της Ευρώπης και του κόσμου .

Η μείωση του κόστους παραγωγής και η μεγιστοποίηση του κέρδους μέσω της υπερεντατικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων από την εργοδοσία ήταν μια από τις θεμελιακές αιτίες της επιβολής του μνημονιακού καθεστώτος στη χώρα .

Η μοναδική ελπίδα και δυνατότητα ανάπτυξης για την Ελλάδα δεν είναι άλλη από την αγροτική της παραγωγή . Με την ένταξη όμως της χώρας στην ΕΟΚ-ΕΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις η Ελλάδα έχασε το μοναδικό αυτό εργαλείο που διέθετε για να δημιουργήσει μιαν υγιή εθνική ανάπτυξη υπέρ του λαού και του τόπου . Με το «σατανικό» εφεύρημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) οι πλούσιοι του Βορρά εξόντωσαν τον φτωχό Νότο , πλήττοντας καίρια την αγροτική του Οικονομία προς όφελος των δικών τους οικονομιών , των πολυεθνικών και των μονοπωλίων , ενώ οι κοινοτικές επιδοτήσεις λειτούργησαν ως Δούρειος Ίππος και σαν ισχυρό αναισθητικό , ώστε να περνούν , χωρίς αντιδράσεις , οι επιλογές των «αφεντικών» , που συστηματικά :
- ξεκλήρισαν τους μικρομεσαίους αγρότες ,
- μείωσαν δραστικά το αγροτικό εισόδημα ,
- ερημοποίησαν τη ύπαιθρο ,
-όξυναν τα προβλήματα των μικρομεσαίων επαγγελματιών , βιοτεχνών κι εμπόρων ,
-μείωσαν δραστικά τον αγροτικό πληθυσμό μαζί και τη συμμετοχή του αγροτικού τομέα στη συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) και στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ).

Όλα αυτά είχαν σαν τελικό αποτέλεσμα να μετατραπεί η Ελλάδα , από καθαρά εξαγωγική χώρα αγροτικών προϊόντων πριν από την ένταξη στην ΕΟΚ - ΕΕ , σε χώρα καθαρά εισαγωγική , που διαρκώς αιμορραγεί οικονομικά και αυξάνει τα ελλείμματα και τα χρέη της .

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που θεσπίστηκε από την ΕΕ Κοινή Αγροτική Πολιτική υπέρ του προνομιούχου Βορρά και των Μονοπωλίων αλλά όχι και μια αντίστοιχη Κοινή Βιομηχανική Πολιτική , ώστε να ισορροπήσει ο ζυγός της άδικης και άνισης μεταχείρισης των κρατών – μελών του Νότου και των λαών τους . Πώς είναι ποτέ δυνατόν μια κατ’ εξοχήν αγροτική χώρα , όπως η Ελλάδα , να κάνει Κοινή Αγροτική Πολιτική , με μια βιομηχανική χώρα του Βορρά χωρίς να βγει κατεστραμμένη από αυτήν την «παρά φύσιν» σχέση ;

Η απόφαση για ένταξη άνευ όρων στην ΕΟΚ-ΕΕ είχε μία και μόνο σκοπιμότητα : Να «ανήκομεν εις την Δύσιν» , να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου και για να υπάρξει εγγύηση , μακροπρόθεσμα , πως δεν απειληθεί το κοινωνικό καθεστώς στην Ελλάδα από τη λαϊκή βούληση .

Αντικειμενικά , η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί με θεμέλιο την αγροτική της παραγωγή όσο παραμένει μέσα στην ΕΕ , παρ’ όλο που έχει ΟΛΕΣ τις δυνατότητες, όχι μόνο να καλύπτει τις ανάγκες της , αλλά και να κάνει εξαγωγές . Είναι κι αυτός ένας ισχυρός λόγος ώστε ο λαός , μαζί με την αγροτιά , να αγωνιστεί για τη διαμόρφωση των αναγκαίων κοινωνικών συμμαχιών και τη συγκρότηση ενός πλατιού Λαϊκού Μετώπου , που θα παλέψει για την Εθνική Ανεξαρτησία , την προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και την Εθνική Επιβίωση , για τη μη αναγνώριση και τη διαγραφή του χρέους , για την αποχώρηση από την ΕΕ και τις αμερικανο- νατοϊκές συμμαχίες , για τη διαμόρφωση μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και μιας αυτοδύναμης οικονομικής ανάπτυξης , για το μετασχηματισμό , τελικά , της κοινωνίας υπέρ των εκμεταλλευομένων και του λαού .

Είναι , πλέον , ιστορική ανάγκη ο λαός μας να αποσείσει τα δεσμά που του χάλκευσαν τα μεγάλα συμφέροντα , να μεταφέρει τα κέντρα των αποφάσεων στην Ελλάδα και να χαράξει μια νέα πορεία για τη χώρα , η οποία να ανταποκρίνεται στις δικές του ανάγκες και στους δικούς του οραματισμούς .