Φαίνεται να διασώζεται το Κενοτάφιο του Λεωνίδα από το ΕΤΑΔ!
Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής
ΣΠΑΡΤΗ. Η Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, με την οποία κλείνει οριστικά το θέμα της εξαίρεσης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ακινήτων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος από τη μεταβίβαση στο ΕΤΑΔ, έχει δρομολογηθεί και είναι θέμα χρόνου η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, όπως διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών.
Το θέμα δείχνει να έχει λυθεί οριστικά και λογικά αναμένεται και το ΦΕΚ της δημοσίευσης της ΥΑ Τσακαλώτου αλλά και η δημοσιοποίηση της λίστας των 2.330 ακινήτων που έχουν ταυτοποιήσει οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ από τον κατάλογο των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου που μεταβιβάζονται στο υπερταμείο.
Από την ταυτοποίηση που έχει κάνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στη λίστα βρίσκονται εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία όπως η Κνωσσός, το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, ο τάφος του Λεωνίδα στη Λακωνία, η Σπιναλόγκα, το Βυζαντινό Κάστρο Επταπυργίου, η Ροτόντα, ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη, το νέο Φρούριο της Κέρκυρας, το Φρούριο Φιρκά των Χανίων, τα αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου, Πάτρας, Θεσσαλονίκης κ.ά.
Ο δρόμος για την οριστική λύση του θέματος που απασχόλησε επί τετράμηνο την κοινή γνώμη αλλά και τη Βουλή άνοιξε με την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ της 17ης Ιανουαρίου, η οποία δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ, με την οποία εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών «να ανακαλέσει εν μέρει» την προηγούμενη απόφασή του «με την οποία μεταβιβάστηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, κατά το μέρος αυτής με το οποίο μεταβιβάστηκαν στην εν λόγω ανώνυμη εταιρεία τα 2.330 ακίνητα τα οποία διαλαμβάνονται στον ως άνω, υπό στοιχείο 15, κατάλογο, τα οποία εξαιρούνται της μεταβίβασης σύμφωνα με το αρ. 196 του ν.4389/2016 όπως ισχύει, και όπως αυτά εξειδικεύονται με Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) στο Παράρτημα 1 της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής, καθώς και να προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη για την υλοποίηση της παρούσας απόφασης». Η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ της 17ης Ιανουαρίου υπογράφεται από τον πρόεδρό του Δημήτρη Λιάκο και τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Δραγασάκη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Χριστόφορο Βερναρδάκη και Στέργιο Πιτσιόρλα. Συνοδεύεται δε από τους 2.330 ΚΑΕΚ που επίσης δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, τους οποίους έχει ταυτοποιήσει το υπουργείο Πολιτισμού από τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι αρχαιολόγοι
Υπ' αυτά τα δεδομένα αναμένεται και η στάση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που μαζί με τους δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης έχει προσφύγει στο ΣτΕ. Ωστόσο οι αρχαιολόγοι δηλώνουν καταρχάς ικανοποιημένοι από την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ δεδομένου ότι κάνει λόγο για «ανάκληση» της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης Τσακαλώτου και επιπλέον περιλαμβάνει και τους 2.330 ΚΑΕΚ.
Εκτός όμως της νέας Υπουργικής Απόφασης Τσακαλώτου, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ακολουθήσει και νομοθετική ρύθμιση, όπως ακριβώς έχει προαναγγείλει το υπουργείο Πολιτισμού σε προηγούμενες ανακοινώσεις του, προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία και ακίνητα αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ στο διηνεκές, ώστε να μην προκύψει θέμα με επόμενη κυβέρνηση.