Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει ανανεωμένο με πολλές προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις για να σας ταξιδέψει ακόμα μια φορά στον μαγικό κόσμο των ντοκιμαντέρ. Σήμερα 18 Ιανουαρίου ξεκινούν οι προβολές στο Γύθειο Λακωνίας και συγκεκριμένα στο χώρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Γυθείου, με διάρκεια έως και την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/01/2019

Εκπαιδευτική Ζώνη:
10 π.μ. Τόλμησε να ταξιδέψεις, Ross Shakin, Dominique Gorlitz (52’)
Αυτό το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ εξερευνά ένα από τα μεγαλύτερα, άλυτα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας: Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Αμερικής είχαν επαφές με τον παλιό κόσμο πριν την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου το 1942;

Ζώνη Κοινού:
6.μ.μ. Sonita, Rokhsareh Ghaemmaghami (90’)
Όταν η οικογένειά της προσπάθησε να την πουλήσει ως νύφη για γάμο, μια νεαρή Αφγανή πρόσφυγας στο Ιράν διοχετεύει τα βάρη της και αρπάζει το πεπρωμένο της μέσω της μουσικής. Πιάνοντας το μικρόφωνο «φτύνει» πυρωμένες ρίμες ενάντια στις καταπιεστικές παραδόσεις.
7:30 μ.μ. Guerilla Voices, Sjoerd van Grootheest (74’)
Από τη στιγμή που υπογράφηκε συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην Κολομβιανή κυβέρνηση και στις επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις, μια ομάδα με πάνω από διακόσιους επαναστάτες του έκτου μετώπου μπήκαν σε μια ζώνη μετάβασης και κανονικοποίησης.
9 μ.μ. So help me god, Yves Hinant, Jean Libon (100’)
Σε αυτό το αμεταμέλητο και πολιτικά μη ορθό πορτρέτο, μια ξεχωριστή κι εκκεντρική Βελγίδα δικαστής παίρνει τους θεατές πίσω από τη σκηνή σε σκηνές από πραγματικές αστυνομικές έρευνες. Αυτό το πιο παράξενο και από παράξενο ντοκιμαντέρ προκαλεί μια τρελή και καθηλωτική εμπειρία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/01/2019
6 μ.μ Almost Heaven, Carol Salter (72’)
Μακριά από το σπίτι, η 17χρονη Ying Ling ετοιμάζεται για την εξέτασή της για να γίνει εργολάβος κηδειών σε ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία τελετών της Κίνας. Η καθημερινή ρουτίνα αυτού του περίεργου επαγγέλματος φέρνει και χιουμοριστικές αλλά και αναζωογονητικές στιγμές.
7.30 μ.μ. BIR, Veysi Altay (73’)
Στη δεκαετία του 1990 πολλοί άνθρωποι στο Κουρδιστάν συνελήφθηκαν και ανακρίθηκαν κάτω από βασανιστήρια. Οι δολοφόνοι τους ξεφορτώθηκαν τα πτώματά τους πετώντας τα από ελικόπτερο ή θάβοντάς τα σε πηγάδια γεμάτα οξύ. Χιλιάδες δολοφονήθηκαν/εξαφανίστηκαν από παραστρατιωτικές δυνάμεις – όπως οι Jitem και Hizbul – Kontra- οι οποίες χρηματοδοτούνταν και στηρίζονταν από το κράτος ακόμα κι αν αυτό δεν το παραδέχεται επίσημα. Το ντοκιμαντέρ BIR (πηγάδι) εξετάζει την περίπτωση επτά ατόμων, ανάμεσα σε αυτά και τεσσάρων παιδιών, τα οποία εξαφανίστηκαν από την πόλη Kerboran το 1995 και περιγράφει την ιστορία της ατελείωτης έρευνας των οικογενειών τους για την ανεύρεση των σορών τους.
9 μ.μ. Queen Mimi, Yaniv Rokah (75’)
Αναγκασμένη στα πενήντα της να ζει στο δρόμο, η Μίμι βρίσκει το «σπίτι» της σε ένα καθαριστήριο της Σάντα Μόνικα, το οποίο έχει κάνει καταφύγιο τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η αγάπη της Μίμι για το …ροζ, το να ζει χωρίς να κοιτάει πίσω, την ….εκτόξευσαν από άστεγη στα κόκκινα χαλιά του Χόλιγουντ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 20/01/2019
6 μ.μ. Acha Acha Cucaracha, Mario Piazza (75’)
Το 1979, σε μία περίοδο βάναυσης δικτατορίας, το Cucanao αναδύθηκε από την πόλη Ροζάριο στην Αργεντινή. Ένα γκρουπ πειραματικής τέχνης που υιοθετήθηκε από πολύ νέους ανθρώπους, η δράση των οποίων έφερε φως στο δυσοίωνο σκοτάδι των καιρών εκείνων.
7.30 μ.μ. Transitory lives, Δημήτρης Λαμπρίδης, Thomas Kunstler (55’) ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Ένα ντοκιμαντέρ για τους Ali, Amjad και Ahmad για τη μετάβασή τους σε μια νέα ζωή. Αλλά πόσο θα περιμένουν αυτή να ξεκινήσει;
8.30 μ.μ. The Panguna Syndrome, Olivier Pollet (60’)
Στο νησί του Μπουγκαινβίλ, μια αυτόνομη περιοχή της Παπούα Νέας Γουϊνέας η επανάσταση συνεχίζεται. Η κρίση της Μπουγκαινβίλ, ένας πόλεμος ο οποίος άρχισε από τις αποικιακές δυνάμεις με σκοπό να συντρίψουν την αυτόχθονα αντίσταση και να προστατέψουν τα συμφέροντά τους στο μεγάλο ορυχείο της Πανγκούνα μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 21/01/2019
6 μ.μ.
Stranger in paradise, Guido Hendrix (60’)
Σε μια τάξη, άρτι αφιχθέντες πρόσφυγες μαθαίνουν για την πολυποίκιλη ευρώπη. Λειτουργώντας στη διασταύρωση μύθου και ντοκιμαντέρ, το φιλμ αντικατοπτρίζει τη δύναμη των σχέσεων των ευρωπαίων και των προσφύγων με έναν ειλικρινή τρόπο.
7 μ.μ. Writing on the city, Keywan Karimi (60’) ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Γράφοντας στην πόλη. Μέσα στην αναστάτωση που ακολούθησε την Ιρανική επανάσταση, η οποία άλλαξε όχι μόνον την πολιτική ιστορία του Ιράν αλλά και όλου του κόσμου, εικόνες του Khomeini και του Shariati υπήρχαν παντού στην Τεχεράνη. Η μεγάλη ποικιλία γκράφιτι έδωσε χρώμα στην πόλη. Οι τοίχοι της έγιναν το κοινωνικο-πολιτικό θερμόμετρο της ιρανικής κοινωνίας. Ένα νέο μέρος για δημόσια έκφραση γεννήθηκε. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταινίας, ο σκηνοθέτης Keywan Karimi ήρθε αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι προσέβαλε την ιρανική κυβέρνηση και το ισλάμ, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση και 223 μαστιγώματα. Μετά από πολλές εφέσεις και εκκλήσεις, τα χρόνια φυλάκισης μειώθηκαν σε ένα, αλλά τα μαστιγώματα έμειναν ως είναι. (ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ «THE LAST GUARDIANS» ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ)

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/01/2019
9 μ.μ.
ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΙΣΚΙΟΣ ΜΟΥ: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου, Ιωάννης Γρηγορόπουλος, Μιχάλης Αριστείδου, (100’)
Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι προκειμένου να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάνε στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη, με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο. (ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23/01 ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 21/01, ΣΤΙΣ 8Μ.Μ!)

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ