Περιορίζεται η παραγωγή με τη ζήτηση να φέρνει τιμή στο ελαιόλαδο
Οι τιµές στην ελληνική αγορά ελαιολάδου δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόµα, ενώ παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως είναι ακόµα νωρίς για κάτι τέτοιο, δεδοµένου ότι στην Ισπανία ξεκίνησαν τη συγκοµιδή αυτές τις µέρες, λόγω έντονων βροχοπτώσεων. Πάντως όλα δείχνουν ότι αυτή τη χρονιά οι ποσότητες ποιοτικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων ίσα που αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας βιοµηχανίας και κατανάλωσης.
«Όταν η ποιότητα είναι καλή και η παραγωγή πλεονασµατική, διαµορφώνεται µια κατάσταση στην αγορά αντίστοιχη µε αυτό που συνέβη φέτος όταν έπεσαν οι τιµές. Τώρα όµως οι ποσότητες σε καλό ελαιόλαδο είναι χαµηλότερες και επαρκούν για να γίνουν ίσα ίσα οι τυποποιήσεις των ελληνικών εταιρειών και να ικανοποιηθεί η εγχώρια κατανάλωση. Αυτό, βέβαια, µένει να το δούµε βήµα βήµα, αφού είµαστε σε ένα αρχικό στάδιο της παραγωγής. Πάντως, οι τιµές που υπάρχουν αυτή τη στιγµή είναι τιµές βάσης. Κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν», ανέφερε στην εφηµερίδα Agrenda ο Νίκος Ρενιέρης, υπεύθυνος πωλήσεων σε εξαγωγική εταιρεία.
Την ίδια στιγµή παρατηρείται µια τάση στην αγορά φέτος να γίνεται ένας διαχωρισµός ως προς την τιµή ανάµεσα σε ελαιόλαδα που ανήκουν στην κατηγορία εξαιρετικά παρθένα, ανάλογα µε τους βαθµούς οξύτητας. Έτσι ένα ελαιόλαδο µε βαθµό οξύτητας µέχρι 0,4 γραµµές θα πουληθεί από 3,70 µέχρι 4,10 ευρώ το κιλό ανάλογα µε την περιοχή και την ποικιλία, ενώ ένα ελαιόλαδο µε ελαφρώς υψηλότερη οξύτητα, για παράδειγµα 0,55-0,6 ή 0,7, πληρώνονται µε 3,50 ευρώ στη Λακωνία, «πρακτική που εφαρµόζεται κυρίως από ιδιωτικά ελαιοτριβεία» σύµφωνα µε τον διευθυντή του Α.Σ Μολάων-Πακίων Παναγιώτη Ντανάκα.
«Τα 3 ευρώ στον παραγωγό δεν τα έχουµε δει ακόµα. Στο Ηράκλειο, όπου δεν σηµειώθηκαν σηµαντικά προβλήµατα από το δάκο και το γλοιοσπόριο φέτος, η τιµή κυµαίνεται γενικά από τα 2,80 µέχρι τα 2,90 ευρώ το κιλό για το φρέσκο. Ωστόσο είναι τιµή βάσης και είναι πολύ πιθανό να δούµε στο προσεχές διάστηµα µια τιµή κοντά στα 3 ευρώ, που θα πρέπει να είναι το µίνιµουµ για τον παραγωγό προκειµένου να µην εγκαταλείψει την καλλιέργεια. Ενδιαφέρον έχει να δούµε και τη διάθεση των Ιταλών, αν δηλαδή θα επισκεφτούν τη χώρα ή αν θα απευθυνθούν αποκλειστικά στην Ισπανία, κάτι που θα είναι πιο ξεκάθαρο µέσα στο επόµενο εικοσαήµερο», ανέφερε ο κ. Ρενιέρης.
Ακόµα, σε ό,τι αφορά τις ποιότητες δεν αποκλείεται όσο προχωράει η συγκοµιδή αυτές να βελτιωθούν, δεδοµένου ότι κατά κανόνα οι παραγωγοί ξεκινούν από τα λιγότερα φορτωµένα δέντρα, τα οποία έχουν υποστεί τη µεγαλύτερη ζηµιά από τις ασθένειες και µετά συλλέγουν τον καρπό τα πιο υγιή.
Στην Ιταλία, οι τιµές παραγωγού κυµαίνονται από τα 5 έως τα 7 ευρώ το κιλό, µε την παραγωγή να είναι µικρότερη από το αναµενόµενο και τους Ιταλούς να αναζητούν τρόπους αύξησης της σοδειάς τους. Συγκεκριµένα, στην περιοχή της Σικελίας πολλές είναι οι φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει εκµοντερνισµός της καλλιέργειας, µε την προσθήκη νέων δέντρων, πρακτική που θα µειώσει το κόστος παραγωγής, αφού σήµερα µόνο η συγκοµιδή και το κλάδεµα αγγίζουν το 80% του συνολικού κόστους.