Προβληματισμός και αμηχανία για τα Βαλέντσια
ΛΑΚΩΝΙΑ. Σε αναμονή βρίσκονται οι παραγωγοί στη Λακωνία, ελπίζοντας ότι θα ανατραπεί η σημερινή δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την τύχη του πορτοκαλιού Βαλέντσια γράφει σε ενδιαφέρον ρεπορτάζ η ypaithros.gr.
Κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων είναι ότι, μέχρι στιγμής, η χρονιά δεν θυμίζει σε τίποτα την περασμένη, όταν τη μείωση της παραγωγής κάλυψαν οι πολύ καλές τιμές.
Από την ΑΣΕΕ Αμυκλών - Λακωνία ο Σαράντος Ζαραφωνίτης, χημικός-μηχανικός, διευθυντής παραγωγής και τεχνικών υπηρεσιών, δηλώνει στην «ΥΧ»: «Στη χυμοποιία, αυτήν τη στιγμή, η τιμή κυμαίνεται στα 8 λεπτά καθαρά για τον παραγωγό. Μέχρι τώρα, παίρνουμε 300 τόνους την εβδομάδα, αλλά κανένας δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει».
Τα βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την εξαγωγή είναι η μικροκαρπία, η υπερπαραγωγή, αλλά και οι τιμές λόγω του ανταγωνισμού. Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι ότι το πορτοκάλι Βαλέντσια φέτος ξεκίνησε με τον πλέον αισιόδοξο τρόπο, αφού η αρχική τιμή του πήγε στα 22 λεπτά και, στη συνέχεια, άρχισε να καταγράφεται μία σημαντική πτώση στη διάθεση στην αγορά.
Από την πλευρά του Αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα, ο Χρήστος Αναγνωστάκος επισημαίνει άλλον έναν παράγοντα που συνδιαμορφώνει τη φετινή εικόνα για το πορτοκάλι Βαλέντσια: «Έχουμε μικροκαρπία. Η μείωση των βροχοπτώσεων ανέδειξε το πρόβλημα της ελλιπούς περιποίησης των δέντρων εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων. Από την άλλη μεριά, έχουμε το αιγυπτιακό πορτοκάλι που μπήκε στις αγορές με διαφορά τιμής, αφού έχει πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής».
Οι αγορές δεν είναι φιλικές αυτό το διάστημα προς το ελληνικό προϊόν που πλέον θα περιμένει σε έναν μήνα να ξαναμπεί στην αγορά, όταν θα έχει εξαντληθεί σε έναν μήνα το αιγυπτιακό πορτοκάλι. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά, ο Χρήστος Αναγνωστάκος τονίζει: «Δυστυχώς, δεν είμαστε σε μια ιδιαίτερα καλή στιγμή του τουρισμού μας και έτσι η απορρόφηση γίνεται σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Όλα δείχνουν ότι, λόγω μικροκαρπίας, ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής θα οδηγηθεί στη χυμοποιία, με τιμή που θα κινείται στα δέκα λεπτά περίπου».
Όλοι κάνουν λόγο για μία δύσκολη χρονιά και οι παραγωγοί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου περίπου θα βρίσκονται σε στάση αναμονής, προκειμένου να διαμορφωθούν άλλες συνθήκες στην αγορά και να «ξαναμπούν» στο παιχνίδι με διαφορετικές προοπτικές.