Στο Κατάρ ελπίζουν τα ελληνικά πορτοκάλια βαλέντσια
Με τιµές που δεν ξεπερνούν τα 23 λεπτά το κιλό συγκοµίζονται την περίοδο που διανύουµε τα πορτοκάλια της ποικιλίας Βαλέντσια. Αν και σε περιοχές όπως η Άρτα και το Μεσολόγγι οι εναποµείναντες ποσότητες είναι περιορισµένες, στη Λακωνία η συγκοµιδή ξεκίνησε πριν από ένα περίπου µήνα και σύµφωνα µε τους παραγωγούς είναι αυξηµένη ασκώντας πίεση στις τιµές σε σχέση µε πέρσι. ∆ιέξοδος το Κατάρ, που ως τώρα «εκµεταλλεύονται» οι Τούρκοι.
Μειωμένη κατά περίπου 10 λεπτά το κιλό είναι η φετινή τιµή παραγωγού στα πορτοκάλια Βαλέντσια αφού, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda, αυτή την εποχή οι τιµές δεν ξεπερνούν τα 23 λεπτά το κιλό ενώ αντίστοιχα την ίδια περίοδο πέρσι «έπιαναν» και τα 30 - 35. Με δεδοµένη την αύξηση της ελληνικής παραγωγής αλλά και την υπερπροσφορά από την Αίγυπτο τα ελληνικά προϊόντα ψάχνουν διέξοδο σε νέες αγορές όπως αυτή του Κατάρ που µέχρι σήµερα «εκµεταλλεύονται» µόνο οι Τούρκοι. Την ίδια στιγµή η ζήτηση για εξαγωγές είναι ικανοποιητικές «αλλά όχι οι αναµενόµενες», όπως µας λένε οι παραγωγοί.
«Μέχρι στιγμής η ζήτηση δεν είναι αυτή που υπολογίζαµε αλλά παρόλα αυτά θεωρείται ικανοποιητική (προς την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Ρουµανία)», δηλώνει στην εφηµερίδα Agrenda ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», Πέτρος Μπλέτας. Και προσθέτει ότι «αν φύγουν γρήγορα τα αιγυπτιακά πορτοκάλια ίσως βοηθηθεί και η τιµή παραγωγού στην Ελλάδα προκειµένου να ξεπεράσει τα 30 λεπτά». Σύµφωνα µε τον ίδιο τα πορτοκάλια ποικιλίας Lanelate είναι «στο τελείωµά τους» και έχουν σταθεροποιηθεί στα 40 λεπτά. Εκεί ωστόσο µας ανταγωνίζονται οι Ισπανοί.
Για τις προσπάθειες του συνεταιρισµού να εισχωρήσει στην αγορά του Κατάρ που µέχρι σήµερα εκµεταλλεύονται οι Τούρκοι, ο Πέτρος Μπλέτας µας κάνει γνωστό ότι έγινε ήδη µια προσπάθεια µε κάποιες µικρές ποσότητες (δύο φορτία) από τον συνεταιρισµό «προκειµένου να σπάσουµε το ιδιότυπο αυτό εµπάργκο. Αν ανταποκριθεί η αγορά τους τα πράγµατα θα είναι καλύτερα για την πορεία του ελληνικού προϊόντος», αναφέρει ο Λάκωνας συνεταιριστής. Επίσης, µας τόνισε ότι η ανταγωνίστρια Ισπανία έχει µειωµένες ποσότητες σε σχέση µε το παρελθόν.
Στο τέλος της φτάνει η παραγωγή πορτοκαλιών στο βόρειο ηµισφαίριο, µε κάποιους καλλιεργητές να είναι ικανοποιηµένοι, ενώ άλλους να τη χαρακτηρίζουν µέτρια χρονιά. Σύµφωνα µε στοιχεία του ιστότοπους freshplaza, αυξηµένη ήταν φέτος η ζήτηση για τα εσπεριδοειδή της Αιγύπτου. Κύρια αιτία πίσω από την αύξηση της ζήτησης φαίνεται πως ήταν ο κακός καιρός που έπληξε την Ισπανία, µε αποτέλεσµα η αγορά να στραφεί σε άλλες λύσεις όπως οι εκριζώσεις προκειµένου στα χωράφια να καλλιεργηθούν λαδοελιές και οι επιτραπέζιες ποικιλίες.
Στην Ισπανία -σύµφωνα µε την επισκόπηση του κλάδου - το πρώτο µισό της περιόδου 2017-2018 χαρακτηρίστηκε από σηµαντικά µειωµένη παραγωγή πορτοκαλιών στη Βαλένθια. Παρ’ όλα αυτά, οι εξαγωγές πορτοκαλιών από την Ισπανία σε σηµαντικές αγορές, όπως της Κίνας, διπλασιάστηκαν την τελευταία χρονιά, από 20.000 σε 40.000 τόνους. Επιπλέον, ενώ οι τιµές ήταν ήδη υψηλές, η φήµη ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στις εισαγωγές το δεύτερο εξάµηνο, οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση.
Στην Ιταλία τα εσπεριδοειδή ήταν µικρότερου µέσου µεγέθους, λόγω της ξηρασίας, που οδήγησε και σε χαµηλότερες τιµές στις εξαγωγές. «Από την άλλη, σε χώρες εισαγωγής, όπως Γαλλία, παρατηρήθηκε το φαινόµενο οι καταναλωτές να προτιµούν τα µικρότερου µεγέθους εσπεριδοειδή, ενώ στη Γερµανία τα αιγυπτιακά προϊόντα κέρδισαν έδαφος λόγω της χαµηλής τους τιµής», ανέφερε στην Agrenda και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange».
Ευρώπη: Πτώση στην παραγωγή εσπεριδοειδών με τα μανταρίνια στο μείον 13%
Μειωµένη εκτιµάται η φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή εσπεριδοειδών σύµφωνα µε τις τελευταίες προβλέψεις του Αµερικανικού Υπουργείο Γεωργίας (USDA). Ειδικότερα, η παραγωγή πορτοκαλιών αναµένεται να µειωθεί κατά 8% (στους 6,3 εκατοµµύρια τόνους). Ακόµα µεγαλύτερη, στα 13% εκτιµάται η µείωση στο µανταρίνι αφού σύµφωνα µε το USDA σε σχέση µε πέρσι η παραγωγή αναµένεται στους 3 εκατ. τόνους.
Η σηµαντική αυτή πτώση της ευρωπαϊκής παραγωγής αποδίδεται στις δυσµενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ισπανία. Η ευρωπαϊκή παραγωγή λεµονιών εκτιµάται ότι θα σηµειώσει µείωση της τάξεως του 2%, µε την παραγωγή να διαµορφώνεται στους 1,5 εκατ. τόνους.
Όσον αφορά την αιγυπτιακή παραγωγή πορτοκαλιών η οποία όπως αποδεικνύεται αποτελεί µια από τις βασικές ανταγωνίστριες της Ελλάδας, αναµένει «ρεκόρ» αγγίζοντας τα 3,2 εκατ. τόνους. Σύµφωνα πάντα µε τα στοιχεία του USDA, η Αίγυπτος εκτιµάται ότι θα σηµειώσει αύξηση στη φετινή της παραγωγή σε ποσοστό 6%, ενώ «ρεκόρ» αναµένεται και στις εξαγωγές, οι οποίες πρόκειται να αγγίξουν τους 1,6 εκατ. τόνους.
Επιπλέον, η πρόβλεψη τονίζει ότι οι εξαγωγές της Αιγύπτου στα πορτοκάλια – την τελευταία διετία - σηµειώνουν θετικό πρόσηµο γεγονός που οφείλεται και στην υποτίµηση της αιγυπτιακής λίρας. Επίσης, η χώρα αντιπροσωπεύει – σύµφωνα µε το Αµερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας - το 1/3 των παγκόσµιων εξαγωγών πορτοκαλιών.
Πηγή: agronews.gr