Το αρχαίο θέατρο Γυθείου στο «Διάζωμα»
ΓΥΘΕΙΟ. Aναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» το επιστημονικό δελτίο για το «Αρχαίο Θέατρο Γυθείου».
Το επιστημονικό δελτίο επιμελήθηκε η κ. Μαρία Κουρασάνη, αρχαιολόγος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Ευχαριστεί δε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας για την πολύτιμη συνδρομή της και ιδιαιτέρως την κυρία Μαρία Τσούλη, Δρ. Αρχαιολόγο, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας.
«Tο αρχαίο θέατρο του Γυθείου βρίσκεται στις ανατολικές υπώρειες του λόφου της αρχαίας ακρόπολης, στο βόρειο τμήμα του σύγχρονου οικισμού του Γυθείου και χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους (2ος αι. μ.X.). Το 1891 το μνημείο ανασκάφηκε από τον Aνδρέα Σκιά. Tότε ήρθε στο φως σχεδόν ολόκληρο το θέατρο, εκτός από το πίσω μέρος της σκηνής.
Το θέατρο ήταν κατασκευασμένο από εγχώριο υπόλευκο μάρμαρο, εκτός από τους πώρινους αναλημματικούς τοίχους στο βόρειο και νότιο τμήμα του κοίλου. Σύμφωνα με το Σκιά το κοίλο περιλάμβανε δώδεκα σειρές εδωλίων, χωρίς διάζωμα και πέντε κάθετους διαδρόμους.
H σκηνή του θεάτρου είχε μήκος 12 μ. και πλάτος 5 μ. Πίσω από τη σκηνή και σε ψηλότερο επίπεδο, υπήρχαν επτά μικρά, σχεδόν τετράγωνα, διαμερίσματα που ήταν προσβάσιμα μέσω δυο κλιμάκων και διαμόρφωναν στοά. Η πρώτη σειρά εδωλίων που προορίζεται για τους επίσημους, γνωστή ως προεδρία, διαθέτει ερεισίνωτα, ειδικά στηρίγματα για την πλάτη».