Ζοφερό το μέλλον που ετοιμάζουν για τη Μεγαλόπολη!
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας και Βαγγέλης Γούργαρης αναφέρονται στο μέλλον που επιφυλάσσει στη Μεγαλόπολη η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Διαχρονικά οι κυβερνήσεις υλοποιώντας τις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ προδιαγράφουν και υλοποιούν ένα ζοφερό μέλλον για τη Μεγαλόπολη.
Τώρα που βρίσκονται στο τέλος τους οι πιο πάνω σχεδιασμοί φαίνονται καθαρά τα αποτελέσματα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δίνει στους καπιταλιστές τις δύο λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία της Μεγαλόπολης.
Είναι στη διαδικασία έγκρισης η άδειας Χώρου Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ), από το 2008 επί ΝΔ και στη συνέχεια το 2011 επί ΠΑΣΟΚ, στα ορυχεία της Μεγαλόπολης.
Επίκεινται οι υπογραφές για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις λιγνιτικές μονάδες που αφήνουν ανοιχτό το ζήτημα της διαχείρισης κάθε είδους αποβλήτων στα ορυχεία.
Επίκεινται επίσης οι υπογραφές για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Μεγαλόπολη.
Μελέτες για τις οποίες έχετε θετικά γνωματεύσει σαν Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε οι καπιταλιστές να πάρουν τις μονάδες και τα ορυχεία καθαρά και με αδειοδοτήσεις.
Με τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Διαχείριση των Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) που εγκρίθηκε πριν ένα χρόνο ρητά αναφέρονται τα ορυχεία Μεγαλόπολης σαν Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ). Ζήτημα που είχε έρθει για γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση 30 Μάη 2016 που με ευθύνη της πλειοψηφίας αναβλήθηκε και δεν ήρθε ποτέ για συζήτηση.
Στάλθηκε όμως έγγραφο με την υπογραφή σας κ. Τατούλη που αναγράφει ότι η Υπηρεσία δεν έχει αντίρρηση. Έγγραφο που μνημονεύει στα έχοντας υπόψη η εγκριτική απόφαση του Υπουργείου.
Τέλος είναι στο τελικό στάδιο η υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, η γνωστή ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, όπου στην Παλαιόχουνη ουσιαστικά δίπλα και πάνω από τη Μεγαλόπολη θα γίνεται η διαχείριση και η ταφή των απορριμμάτων όλης της Πελοποννήσου και όχι μόνο λέμε εμείς.
Διαμορφώνεται λοιπόν ένα πολύ ελκυστικό πακέτο για τους καπιταλιστές που τα έχει όλα, ενέργεια και διαχείριση κάθε είδους αποβλήτων (σύμμεικτων – βιομηχανικών – επικίνδυνων). Αφήνεται ακόμα ανοιχτό και το ενδεχόμενο καύσης αφού ούτε στον ΠΕΣΔΑ που ψηφίσατε, ούτε στη ΣΔΙΤ δεν αποκλείεται ρητά, αντίθετα στην εγκριτική της ΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περνάει διάταξη που μιλάει καθαρά για ανάκτηση ενέργειας από σκουπίδια, που σημαίνει θερμική επεξεργασία και αφήνει διάπλατα ανοιχτό το δρόμο για την καύση.
Στο διαχρονικό αυτό έγκλημα κυβερνήσεων – ΕΕ – κεφαλαίου σε βάρος της Μεγαλόπολης, έχουν μερίδιο ευθύνης και η Περιφερειακή και οι Τοπικές Αρχές είτε με την ένοχη σιωπή και ανοχή (έμμεση ή άμεση), είτε με την ανοιχτή στήριξη και μάλιστα με υπογραφές.
Το τελευταίο αίτημα στις 16-1-2018 της Εθνικής Τράπεζας προς τη ΔΕΗ με την προτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να της γνωστοποιηθούν και μάλιστα άμεσα οι διαδικασίες και οι ενέργειες για την ταφή 90.000 τόνων μολυσμένων αποβλήτων από αμίαντο και όχι μόνο στα ορυχεία της Μεγαλόπολης είναι μόνο η αρχή και δείχνει το μέγεθος του προβλήματος όχι μόνο για τη Μεγαλόπολη αλλά για όλη τη Νότια – Δυτική και Κεντρική Πελοπόννησο αφού στη Μεγαλόπολη είναι οι πηγές του Αλφειού, του Ευρώτα και βρίσκεται η μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη των Βαλκανίων.
Ευελπιστώντας ότι, για πρώτη φορά στα εφτά χρόνια θητείας σας σαν Περιφερειάρχης θα πάρετε τις ευθύνες σας και θα απαντήσετε εσείς και όχι η κα. Νικολάκου που μπαίνει πάντα μπροστά για να σας ξελασπώσει.
Ερωτάσθε:
- Μετά όλες αυτές τις εξελίξεις θα αλλάξετε γραμμή πλεύσης μήπως και περισωθεί τίποτα για τη Μεγαλόπολη;
- Τι κάνατε για την απαράδεκτη προτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να έρθουν στη Μεγαλόπολη οι 90.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων, σε ΧΥΤΕΑ που δεν έχει αδειοδοτηθεί;
- Θα εγκαταλείψετε τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και εξυπηρέτησης καπιταλιστικών ομίλων μέσα από διαύλους όπως τις ενεργειακές κοινότητες;
- Τι πρακτικά μέτρα θα πάρετε για την αποτροπή ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στα ορυχεία της Μεγαλόπολης;»