«Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου»
ΣΠΑΡΤΗ. Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και οι εκδόσεις Ιδιομορφή προσκαλούν σε μια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Κωστή Καρπόζηλου «Κόκκινη Αµερική. Έλληνες µετανάστες και το όραµα ενός Νέου Κόσµου, 1900-1950»
Θα μιλήσουν ο συγγραφέας του βιβλίου και διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), ο Παρασκευάς Ματάλας και ο Νίκος Κάβουρας.
Στην πρόσκληση-περιγραφή του βιβλίου σημειώνεται:
«Το βιβλίο του Κωστή Καρπόζηλου είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς αρχειακής έρευνας στις ΗΠΑ. Προϊόν της ίδιας έρευνας είναι και το ντοκιμαντέρ Ταξισυνειδησία (2013).
Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην ιστορία της ελληνο-αμερικανικής Αριστεράς, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως και τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, το βιβλίο αναδεικνύει τα πολλαπλά νήματα που συνέδεαν τις ιδέες της ριζικής κοινωνικής μεταβολής με τους μετασχηματισμούς της καθημερινότητας των μεταναστευτικών πληθυσμών. Η ιστορία αυτή φωτίζει την πολλαπλότητα της μεταναστευτικής εμπειρίας και υπογραμμίζει τα όρια των στερεοτύπων γύρω από τους Έλληνες μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, μας επιτρέπει να ξανασκεφτούμε γύρω από κάτι ευρύτερο: τις προσδοκίες και τις διαψεύσεις των επαναστατικών βεβαιοτήτων και τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολιτική φαντασία των ριζοσπαστών του 20ού αιώνα. Η Κόκκινη Αμερική αφηγείται μια ιστορία ελπίδας και διάψευσης. Την ίδια στιγμή, όμως, ανασυγκροτεί τους τρόπους με τους οποίους το ιστορικό απρόβλεπτο συνδιαλέγεται με την αναζήτηση ενός Νέου Κόσμου, μέσα από τις συναρπαστικές διαδρομές των μεταναστών.
Όπως για παράδειγμα τις διαδρομές των αδελφών Poulos, που γεννήθηκαν το 1911 και 1916 στο Λιν της Μασσαχουσέτης, λίγα χρόνια μετά την άφιξη της οικογένειάς τους από την Βαμβακού της Λακωνίας: Του John Poulos, που αναδείχθηκε ηγετική μορφή των βιομηχανικών συνδικάτων στην πολιτεία της Μασσαχουσέτης, και του δημοσιογράφου Constantine (Connie) Poulos, που εξέδωσε το περιοδικό Hellenic Spectator, το 1944 μπήκε στην κατεχόμενη ακόμα Ελλάδα, ήρθε σε επαφή με τον ΕΛΑΣ, ήταν μάρτυρας της απελευθέρωσης της Αθήνας και των Δεκεμβριανών για να συνεχίσει περιοδεύοντας στην Ευρώπη του τέλους του πολέμου.
Η Κόκκινη Αμερική είναι μια αφορμή για να συζητήσουμε μαζί με τον συγγραφέα του για ιστορίες που μπορεί να φαίνονται μακρινές, χρονικά και γεωγραφικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι δικές μας: η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην Αμερική, ιδιαίτερα των πρώτων δεκαετιών, που αφορά ιδιαίτερα τη Λακωνία, την πρώτη ίσως, χρονικά αλλά και σε ποσοστά, περιοχή προέλευσης των μεταναστών. Την ιστορία των κινημάτων του 20ού αιώνα, που οραματίστηκαν έναν Νέο Κόσμο, και των διαψεύσεών τους. Την ίδια την ιστορία της μεταναστευτικής εμπειρίας, της διαμόρφωσης πολυεθνικών μεταναστευτικών κοινοτήτων, των προσπαθειών ένταξης, των αποκλεισμών, που μας αφορά σε μια χώρα που όχι μόνο έχει την εμπειρία πολλαπλών μεταναστεύσεων, μέχρι και σήμερα, αλλά είναι και χώρα υποδοχής μεταναστών».
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Κωστής Καρπόζηλος είναι ιστορικός, διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Σπούδασε νεοελληνική λογοτεχνία στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2010. Έχει γράψει το σενάριο του ντοκιμαντέρ Ταξισυνειδησία: η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού (2013) και το βιβλίο Αρχείο Σταύρου Καλλέργη: Ψηφίδες από τον σχεδιασμό της σοσιαλιστικής πολιτείας (Μουσείο Μπενάκη, 2013). Διδάσκει νεότερη ιστορία στο College Year in Athens, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Sciences Po στη Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ, ενώ έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα πανεπιστήμια του Πρίνστον και της Οξφόρδης. Την περίοδο αυτή δουλεύει το επόμενο βιβλίο του, με θέμα την ελληνική Αριστερά στον 20ό αιώνα.
«Κόκκινη Αµερική. Έλληνες µετανάστες και το όραµα ενός Νέου Κόσµου, 1900-1950»
Σπάρτη, Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, 8 μ.μ., στον χώρο των εκδόσεων Ιδιομορφή, Ορέστη 7 (στενό Σακέτα)