ΣΚΑΛΑ. Με σχετικό νόμο ψηφισμένο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, από τις 6 Φεβρουαρίου 2017 θα έπρεπε να παύσει για τη Λακωνία η λειτουργία των Α/Τ Βλαχιώτη και Κροκεών καθώς επίσης και ο Αστυνομικός Σταθμός Γερακίου. Άμεση συνέπεια αυτών η αύξηση ευθυνών και αρμοδιοτήτων για το Α/Τ Σκάλας χωρίς όμως παράλληλη αύξηση προσωπικού και βελτίωση εξοπλισμού.

Το επερχόμενο κλείσιμο των Αστυνομικών Τμημάτων έχει αναστατώσει όπως είναι φυσικό την τοπική κοινωνία που ζητά την αντίδραση των αρχών ώστε να αποφευχθεί ένα νέο «έγκλημα σε βάρος της ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας».

Το ψήφισμα – αίτημα του Δήμου Ευρώτα
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα κατέθεσε εκ νέου την διαφωνία του με το κλείσιμο των Α/Τ Κροκεών και Βλαχιώτη και του Αστυνομικού Σταθμού Γερακίου και κατέθεσε συνολική πρόταση για την στρατηγική προστασίας του πολίτη...
Μάλιστα, στη σχετική εισήγηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφέρει:
«[…] Η θεσμοθέτηση ενός πολυδύναμου Αστυνομικού Τμήματος με έδρα την Σκάλα και στόχο την πρόσθεση αστυνομικών δυνάμεων με πολιτική αντιμετώπισης της παραβατικότητας και του εγκλήματος με περιπολίες δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στην προστασία του πολίτη, όση καλή θέληση κι αν υπάρχει από την πλευρά του στελεχιακού δυναμικού της Αστυνομίας. […]
Έτσι η πρόταση του Δήμου Ευρώτα δια του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου είναι γνωστή στην πολιτική ηγεσία, όπως και σε όλες τις βαθμίδες της Αστυνομικής ηγεσίας για ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΡΟΚΕΕΣ και ΒΛΑΧΙΩΤΗ με ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ και ΜΕΣΑ θέτουμε για συζήτηση την εξής πρόταση:
• Μεταβολή σε Αστυνομικούς Σταθμούς των Κροκεών και Βλαχιώτη &
• Θεσμοθέτηση ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΝΩΝΑ με έδρα το ΓΕΡΑΚΙ.

Πιστεύουμε ότι αυτή η εναλλακτική πρόταση να αξιολογηθεί θετικά, ιδιαίτερα για την περιοχή του Πάρνωνα που μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικό σημείο για την αποτελεσματικότητα και δύναμη αποτροπής και προστασίας του πολίτη»[…].

Η γνώμη των αστυνομικών
Πάγιο αίτημα των Αστυνομικών είναι η ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό ενώ, στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα στις 16 Δεκεμβρίου στη Σπάρτη, οι Αστυνομικοί της Λακωνίας έθεσαν τους παρακάτω προβληματισμούς:

1. Έλλειψη προσωπικού. Η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας έπρεπε να διαθέτει 242 Αστυνομικούς και έχει μόνον 210. Έλαβε μια μικρή ενίσχυση από 5 Υπαλλήλους το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, αν πραγματοποιηθεί και η αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών θα είναι αναγκαίοι 260 Αστυνομικοί προκειμένου να παρέχονται στους πολίτες οι υπηρεσίες που πρέπει. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Λακωνία είναι «αδικημένη» στην κατανομή προσωπικού ( σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της) αλλά και μετά τις «απειλές» από τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και το κύμα προσφύγων και λαθρομεταναστών που επανέρχεται, είναι αναγκαία η ενδυνάμωση τόσο σε προσωπικό γραφείου όσο και μάχιμων αστυνομικών.

2. Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών. Η αναμενόμενη αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών αναμένεται να επιφέρει τη δημιουργία δύο νέων Αστυνομικών Τμημάτων: Σπάρτης και Ευρώτα. Θα είναι δύο Τμήματα με μεγάλη έκταση και πληθυσμούς που πρέπει να επανδρωθούν με επαρκείς δυνάμεις για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 50 επιπλέον Αστυνομικοί από όσους έχει σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας.

3. Το πρόβλημα της εντοπιότητας. Με την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών και τους περιορισμούς που η δέσμευση του1982 θέτει στους Αστυνομικούς λόγω εντοπιότητας δημιουργούνται τεράστια προβλήματα τόσο στους Αστυνομικούς όσο και διαδοχικά στις Υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του notospress.gr, 50 περίπου Αστυνομικοί από την περιοχή της Σπάρτης θα πρέπει να μετακινηθούν στον Δήμο Ευρώτα και 20 από την περιοχή Ευρώτα στον Δήμο Σπάρτης λόγω εντοπιότητας. Αυτό θα επιφέρει την οικονομική εξόντωσή τους, την οικογενειακή τους απορρύθμιση αλλά και την Υπηρεσιακή αναποτελεσματικότητα τους. Θα πρέπει κριτήρια όπως πληθυσμιακά και έδρας να αλλάξουν προκειμένου να πετύχει και η διάρθρωση των Υπηρεσιών.

4. Πεπαλαιωμένα οχήματα και ελλιπής εξοπλισμός. Το έργο του Αστυνομικού είναι πλέον πρώτης γραμμής και στη Λακωνία η φύση των περιστατικών προϋποθέτει επάρκεια και καταλληλότητα οχημάτων και υλικών. Τα οχήματα είναι παλαιά και ελάχιστα είναι τα κονδύλια για την συντήρησή τους. Τα υλικά που χρησιμοποιούν οι Αστυνομικοί στο έργο τους δεν είναι ούτε επαρκή ούτε πάντα κατάλληλα (αλεξίσφαιρα κ.λ.π.) Ανάγκες ακόμα και σε χαρτί και καθαρισμό των υπηρεσιών πολύ συχνά καλύπτονται από το προσωπικό υστέρημα των Αστυνομικών ή δωρεές πολιτών. Αστυνομικοί που εν τω μεταξύ είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε εκτεταμένες επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχουν υλικά και μέσα στήριξής τους.