Με μια ανακοίνωσή της η ΟΑΣΠΠ κατηγορεί ΥΠΑΑΤ και Περιφέρεια πως έδρασαν εγκληματικά με αποτέλεσμα την καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής από το δάκο. Ζητούν δε την καθολική αποζημίωση των αγροτών και τη μεταβίβαση της ευθύνης της δακοκτονίας στο ΥΠΑΑΤ.

ΛΑΚΩΝΙΑ. Με μια πολύ αυστηρή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) χαρακτηρίζει «ταφόπλακα» για τους αγρότες την καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής από το δάκο.

Οι ευθύνες της καταστροφής αποδίδονται κύρια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έδρασαν «εγκληματικά». Κύρια αίτια της καταστροφής θεωρούνται από την ΟΑΣΠΠ η μετάθεση της δακοκτονίας στην Περιφέρεια χωρίς κατάλληλους πόρους, ο περιορισμός του αριθμού των ψεκασμών, οι καθυστερημένοι ψεκασμοί και η μεγάλη φορολογία των εργολάβων.

Η ΟΑΣΠΠ καλεί τους αγρότες να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν να αποζημιωθούν απόλυτα για τη ζημιά που έχουν υποστεί αλλά και να αναλάβει ξανά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ολοκληρωτικά την ευθύνη της δακοκτονίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:
«Είναι μεγάλη η οργή και η αγανάκτηση όλων των ελαιοκαλλιεργητών για την τεράστια ζημιά που υπέστη η φετινή παραγωγή από το δάκο. Σε μια χρονιά που είχαμε αυξήσεις στις εισφορές ΕΛΓΑ-ΟΓΑ και αύξηση στο ΦΠΑ, ήρθε και προστέθηκε ταφόπλακα στο μικρομεσαίο αγρότη η μεγάλη καταστροφή από το δάκο.

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα σημερινά αποτελέσματα. Η μετάθεση της δακοκτονίας στην Περιφέρεια χωρίς τους απαραίτητους πόρους, ο περιορισμός του αριθμού ψεκασμών, ο μη έγκαιρος ψεκασμός είχαν σαν συνέπεια την εντελώς ανεπιτυχή καταπολέμηση του δάκου. Φέτος παρατηρήθηκε απροθυμία για συμμετοχή στο πρόγραμμα και από εργολάβους αλλά και από μικρομεσαίους αγρότες ιδιοκτήτες τρακτέρ λόγω της αυξημένης φορολογίας (Βιβλίο παροχής υπηρεσιών). Σε πολλές περιοχές οι διαγωνισμοί ανάθεσης της δακοκτονίας ήταν άγονοι με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μένουν τελείως αψέκαστες.

Οι αγρότες έχουν χρέος να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν δυναμικά την επιβίωσή τους, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες κράτους-Περιφέρειας αλλά και των πολιτικών που εξυπηρετούν (ΚΑΠ-ΕΕ).

Ζητάμε τώρα:
-Την άμεση καταγραφή της ζημιάς και αποζημίωση στο 100% με πραγματικές τιμές προϊόντος
-Να μην πληρωθεί από τους αγρότες η ανεπιτυχής και ελλιπής δακοκτονία
-Να δεσμευτεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πως θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το Πρόγραμμα Δακοκτονίας».