Με απόλυτη πλειοψηφία ψηφίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα η εισήγηση του Αντιδημάρχου Ηλία Παναγιωτακάκου, που αφορούσε στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμο Ευρώτα. Ο συνολικός αριθμός ωφελουμένων ανέρχεται σε 167 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων (ΥΕ- ΔΕ- ΤΕ- ΠΕ).

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ευρώτα διεκδικεί 167 θέσεις εργασίας 5μήνου με κυκλική διάρκεια ενός έτους για την εκτέλεση του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Άξονας Προτεραιότητας 8: «Διευκόλυνση της Πρόσβασης στην Απασχόληση», «Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στο Δήμο Ευρώτα» που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος πρόκειται να προχωρήσει σε υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την ΜΚΟ ΚΕΑΝ-ΚΥΤΤΑΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΩΝ ΝΕΩΝ. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ευρώτα κ. Παναγιωτακάκο, η Οργάνωση διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για την πραγμάτωση του προγράμματος ως φορέας υλοποίησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας.

Κατά την εισήγησή του για το θέμα ο κ .Παναγιωτακάκος ανέφερε τα εξής:

«Από θέση αρχής η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια της δράσης της πρέπει να προασπίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, ιδιαίτερα στο χώρο της. Ο Δήμος Ευρώτα με εδραιωμένη βούληση, πιστεύει στην αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση που αναδεικνύει την προσωπικότητα, την επιστημοσύνη, τις δεξιότητες και την ικανότητα των εργαζομένων στο Δήμο μας.

Μέσα από τον Ο.Ε.Υ., εκτός της κατανομής θέσεων στις υπηρεσίες μας, προσδιορίζουμε τις ανάγκες μας και διεκδικούμε θέσεις μόνιμου προσωπικού για την εξυπηρέτηση των αναγκών και την ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου Ευρώτα.

Δεν μπορούμε ως Δήμος να μην αξιοποιούμε τις όποιες θέσεις και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε και οι ανάγκες του Δήμου να καλύπτονται, και η ανεργία έστω και προσωρινά να μειώνεται.

Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι τα Ευρωπαϊκά προγράμματα δεν μπορούν να καλύψουν τις σταθερές ανάγκες του Δήμου. Δίνουν όμως την δυνατότητα προσωρινής αξιοποίησης των ανέργων, ώστε να καλύπτουν μερικώς ζωτικές τους ανάγκες»

Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας:

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Υποέργα/δράσεις:

• Έργα αποκατάστασης Υποδομών (Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Σχολικές μονάδες Φροντίδα- συντήρηση/Ελαιοχρωματισμοί- αναδιαμόρφωση πάρκων, πλατειών, παιδικών χαρών, γηπέδων, στέγαση καθαρισμός ενημερωτική πινακίδα.- τεχνικό προσωπικό: σιδεράς, καθαριστές, κηπουροί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οικοδόμοι, Υ.Ε με ειδικότητα)
• Αποκατάσταση &Βελτίωση αστικού &περαστικού περιβάλλοντος
• Αποκατάσταση χώρων ανεξέλικτης διάθεσης απορριμμάτων /αποβλήτων και εστίες μόλυνσης
• Προσωπικές κοινωνικές υπηρεσιών/εργασίες με εξειδικευμένο εποχιακό αντικείμενο
• Έκτακτες ανάγκες πολικής προστασίας (πυρασφάλεια-πυροπροστασία )
• Οδική ασφάλεια μαθητών (σχολικοί τροχονόμοι κτλ)
• Έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων &προστασίας της βιοποικιλότητας (καθαριότητα)
• Ψηφιοποίηση αρχείων : video art- animation για παρουσίαση του δήμου
• Ψηφιοποίηση αρχείων &δεδομένων Καλλικρατικών αναγκών
Αριθμ. Ατόμων (ΥΕ- ΔΕ- ΤΕ- ΠΕ διαφόρων ειδικοτήτων): 85

Εκπαιδευτικά προγράμματα

• οδική ασφάλεια-κυκλοφοριακή αγωγή: δημιουργία εθελοντικής ομάδας (Σεπτέμβρη-Φεβρουάριο)
• περιβαλλοντική εκπαίδευση-δημιουργική απασχόληση τους θερινούς μήνες: εργοθεραπευτής –λογοθεραπευτή ΠΕ – ΤΕ/ΔΕ με ειδίκευση στο περιβάλλον, ΔΕ προσχολικής αγωγής (Μάρτιο - Ιούλιο)
• ψηφιακή εκπαίδευση: ECDL ενηλίκων (ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ-ΑΝΕΡΓΟΙ) – ανηλίκων, 4ω πρωί-4ω απόγευμα (Σεπτέμβρη- Φεβρουάριο)
• δημιουργική απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες μέσω βιωματικών εργαστηρίων για το περιβάλλον (δράσεις σε βοτανικό κήπο/ περιβαλλοντικό πάρκο/φυτώριο): 4ω πρωί-4ω απόγευμα (Μάρτιο - Ιούλιο)
• ενημέρωση κατά των εξαρτήσεων και εισαγωγή στον αθλητισμό (προς επεξεργασία)
Σύνολο: 30 άτομα ΔΕ- ΤΕ- ΠΕ διαφόρων ειδικοτήτων

Φυσική-πολιτιστική κληρονομιά περιοχής

• σήμανση, αύξηση πρασίνου, χωροθέτηση, Επίβλεψη – Πυρασφάλεια-Ξενάγηση σε ειδικούς χώρους : Μάιο- Σεπτέμβρη, 4ω πρωί-4ω απόγευμα, πχ. Αρχαιολογικής Κατάρτισης ΔΕ ή τεχνολόγος – γεωπόνος Τ.Ε.
Σύνολο: 19 άτομα

• Ψηφιακό μουσείο: Συγκέντρωση- επιμέλεια- Παραγωγή πολιτιστικού- φυσικού υλικού, δημιουργία ιστοσελίδας, ψηφιοποίηση αρχείου.
 6 ΠΕ- ΤΕ-ΔΕ με ειδίκευση στο θέμα ΤΕ ψηφιακών συστημάτων
 1 φωτογράφοι
 5 επιμελητή λαογραφικού υλικού Δ.Ε.
 4 φιλόλογοι
 4 γεωπόνοι
 2 ιστορικοί τέχνης
 1 αρχιτέκτονας

Σύνολο: 23 άτομα
Γενικό Σύνολο: 42 άτομα

Κοινωφελής Επιχείρηση

• Τράπεζα χρόνου: Οργάνωση- λειτουργία- ενημέρωση, ΠΕ κοινωνιολόγος 1 – Δ.Ε.-4, ΠΕ- ΤΕ-ΔΕ με ειδίκευση στο θέμα ΤΕ ψηφιακών συστημάτων- 1 (σύνολο 5.)
• Κοινωνικό Παντοπωλείο: (δημιουργία εθελοντικής ομάδας για τη στελέχωση του) 5 ατ. ΔΕ

Γενικό Σύνολο: 10 άτομα