Μετά από πενήντα χρόνια πραγματοποιήθηκε και πάλι δενδροφύτευση στη νήσο Κρανάη του Γυθείου Λακωνίας. Συγκεκριμένα, οι μαθητές του 2ου πιλοτικού Δημοτικού Σχολείου Γυθείου φύτεψαν πενήντα κυπαρίσσια και ακακίες δίπλα στα πεύκα που είχαν πρωτοφυτέψει οι παπούδες τους πριν από μισό αιώνα.

Η δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος " Paws-Med: Δασική παιδαγωγική για τα μεσογειακά δάση " και του εορτασμού του 2011 ως έτους αφιερωμένου στο δάσος. Σε κάθε δένδρο τα παιδιά τοποθέτησαν καρτελάκι με το όνομά τους.

Η Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος εκπαίδευσε Δασολόγους και Δασοπόνους που θα ασχοληθούν με τη δασική παιδαγωγική . Βασικός στόχος είναι η εξοικείωση των δασικών εκπαιδευτών με το σχεδιασμό και την προετοιμασία κατάλληλων εκδρομών και σεμιναρίων στο δάσος για διάφορες ομάδες - στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα για την περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιήθηκε στο Γύθειο για πρώτη φορά. Υπεύθυνοι για το πρόγραμμα στη Λακωνία είναι η δασολόγος Άννα Δερβένη και ο δασοπόνος Χρήστος Κακαλέτρης.
Την Παρασκευή 13 Μαΐου με πρωτοβουλία του Δασαρχείου Γυθείου οργανώθηκε, υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ξενάγηση δασικής παιδαγωγικής στο πευκοδάσος της Κρανάης, στον Άγιο Πέτρο, που αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα από τις κλιματικές αλλαγές, τις παρεμβάσεις των ανθρώπων και τη διαταραχή στο οικοσύστημα του νησιού.

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα και η κατανόηση των ωφελειών του δάσους .Θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες στις οποίες θα συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές της πόλης οι οποίοι και θα αναλάβουν να δώσουν μια νέα αισθητική στο Γύθειο με δενδροφυτεύσεις σε κάθε σημείο της πόλης αφήνοντας το στίγμα τους για τα επόμενα χρόνια.