ΣΠΑΡΤΗ. Πρωτοφανείς είναι οι μετακινήσεις, στην κάλπη, εκλογέων στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Σπάρτης. Όπως προκύπτει από την επίσημη δημοσίευση των αποτελεσμάτων στον Δήμο Σπάρτης συνέβησαν απίστευτες μετακινήσεις ψηφοφόρων σε τέτοιον βαθμό και κλίμακα που να είναι ολοφάνερη η πολιτική «γραμμή» μιας και προέρχονται από κομματικό χώρο και ψηφοδέλτιο.
Είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι ακόμα και σήμερα η Αυτοδιοίκηση δεν έχει απαλλαχθεί από τον κομματισμό και την πολιτική παρέμβαση.

Χαρακτηριστική είναι η στάση που τήρησαν οι ψηφοφόροι που βρίσκονται στον χώρο της Χρυσής Αυγής. Μια προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι υπήρξε συστηματική και ακαριαία μετακίνηση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής προς τον υποψήφιο Δήμαρχο Σταύρο Αργειτάκο!

Δείτε τα αποτελέσματα:
Οι ψηφοφόροι της Χρυσής (Ελληνικής) Αυγής προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ψηφίσουν την πρόταση του κόμματος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τον Περιφερειάρχη Δολτσινιάδη.
Στον Δήμο Σπάρτης η «Ελληνική Αυγή για την Πελοπόννησο» έλαβε ποσοστό 10,93% και 2.226 ψήφους.
Οι ίδιοι εκλογείς της Χρυσής Αυγής εισήλθαν και στο παραβάν για να εκλέξουν Δήμαρχο Σπάρτης. Δεν έχουν κομματικό ψηφοδέλτιο για τον Δήμο.
Αναζητώντας λοιπόν το ποσοστό του 11%, περίπου, της Ελληνικής Αυγής το συναντάμε στο ψηφοδέλτιο του Σταύρου Αργειτάκου.

Συγκεκριμένα.
Οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής σε καμία περίπτωση δεν πήγαν στο ΚΚΕ (3,3%) λόγω απόλυτης πολιτικής αντιπαλότητας και διαφοράς.
Οι 2.226 ψήφοι της Χρυσής Αυγής σε καμία περίπτωση δεν πήγαν στην ΑΝΑΣΑ – Συριζα (4,33%) λόγω επίσης μεγάλης πολιτικής κόντρας και αντιπαλότητας.
Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής σε καμία περίπτωση, δεν πήγαν στο Κίνημα Πολιτών Ελπίδα (5,34%) γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν εκτινάξει το ποσοστό της στο 15%.
Φυσικό είναι η δύναμη της Ελληνικής Αυγής να μην πήγε ούτε στον Βαγγέλη Βαλιώτη (38,66%) αφού υπάρχουν βασικές πολιτικές διαφορές.

Αναζητώντας λοιπόν το ποσοστό της Χρυσής Αυγής το συναντάμε στο συνδυασμό του Σταύρου Αργειτάκου, σχεδόν αυτούσιο και συμπαγές, που έρχεται να μετατρέψει την σχεδόν ισόπαλη δύναμη Βαλιώτη – Αργειτάκου (που ήταν και δημοσκοπικά στο 38%-42% αντίστοιχα) σε μια διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων (Βαλιώτης 38% – Αργειτάκος 48%). Εκλογικά δεν έπεσε ο Βαλιώτης. Ανέβηκε όμως εντυπωσιακά ο Αργειτάκος!

Όλα δείχνουν ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 18ης Μαϊου επήλθε πολιτική συμφωνία μεταξύ της Χρυσής Αυγής και στελεχών του Σταύρου Αργειτάκου που πρόσκεινται στον ακροδεξιό χώρο όπως π.χ. με Αντιδήμαρχο που διαχειρίζεται ισχυρό χαρτοφυλάκιο.
Η συγκεκριμένη συνεργασία, που προκύπτει αβίαστα από το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και τις πληροφορίες που τη συνοδεύουν, απέδωσε στο συνδυασμό Αργειτάκου το επιπλέον ποσοστό (7% -8%) υπεροχής του έναντι του Βαγγέλη Βαλιώτη. Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε αποχή από την Δημοτική κάλπη στον Δήμο Σπάρτης σε σχέση με την Περιφερειακή κάλπη.

Το ποσοστό αποχής στην Περιφερειακή κάλπη ήταν 59,58% και στην Δημοτική κάλπη 59,63%
Είναι λοιπόν εύκολη η απάντηση στο ερώτημα: Πού πήγε 10% της Χρυσής Αυγής στον Δήμο Σπάρτης; Πήγε συντριπτικά στον Σταύρο Αργειτάκο.
Υπολογίζεται ότι δεν ακολούθησε τη «γραμμή» ένα ποσοστό 2% - 3% ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής που δεν καθοδηγούνται από την σκληρή κομματική γραμμή.

Στόχος του Δημάρχου Σπάρτης ήταν με την αιφνιδιαστική πολιτική κίνηση να πάρει τον Δήμο τις τελευταίες ώρες, Αυτό δεν επετεύχθη διότι του έλλειψε ένα 2,5% κι έτσι σήμερα Αργειτάκος και Χρυσή Αυγή είναι υποχρεωμένοι να «εξηγήσουν» τη συγκεκριμένη «συνεργασία» ενόψει της Β’ Κυριακής των εκλογών. Πρέπει να ερμηνεύσουν που υπάρχει η πολιτική τους ταύτιση.

Ήδη στελέχη του Αργειτάκου είναι προβληματισμένα τόσο για τη συγκεκριμένη συνεργασία όσο και για το γεγονός ότι οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής πήγαν σε συγκεκριμένους υποψήφιους συμβούλους του κ. Αργειτάκου. Αυτοί δεν αποκλείεται να ανταπέδωσαν τη στήριξη ψηφίζοντας Δολτσινιάδη.

Μέχρι την Κυριακή πρέπει να αποφανθούν οι στηρίζοντες τον Σταύρο Αργειτάκο αν έχουν ταύτιση απόψεων και θέσεων σε βασικά θέματα όπως:
- Η στήριξη στη Μνημονιακή Συγκυβέρνηση την οποία παρέχει ο Σταύρος Αργειτάκος ως Δήμαρχος και ως πολιτικό πρόσωπο.
- Η απάθεισ της Δημοτικής Αρχής για καταγγελίες που έχουν να κάνουν με ευνοϊκή αντιμετώπιση των Ρομά έναντι των Ελλήνων στα χωριά του Δήμου.
- Η προσβολή της Ορθοδοξίας στο άλσος Γουδέ, κ.α.

Άναυδοί από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων έχουν μείνει και οι βουλευτές και η Νομαρχιακή της Ν.Δ. στη Λακωνία που ενίσχυσαν, εν τω μεταξύ, τον Σταύρο Αργειτάκο ενώ προσεκτικοί αναγνώστες διαπιστώνουν ότι πέραν της στήριξης (7%) της Χρυσής Αυγής υπήρξε και άλλη της τάξεως του 3% από άλλον, απρόσμενο, πολιτικό χώρο.

Από την ανάδειξη αυτής της πολιτικής συνεργασίας, που απέδωσαν στον Αργειτάκο το προβάδισμα του 10% αναμένεται με ενδιαφέρον η δημόσια τοποθέτηση του Βαγγέλη Βαλιώτη, ίσως και σήμερα.