Ξενάγηση δασικής παιδαγωγικής σε μαθητές Δημοτικού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου στο Γύθειο Λακωνίας, όπως ανακοίνωσε το Δασαρχείο Γυθείου.

Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο "Paws-Med: Δασική παιδαγωγική για τα μεσογειακά δάση" εκπαίδευσε Δασολόγους και Δασοπόνους που θα ασχοληθούν με τη δασική παιδαγωγική. Βασικός στόχος ήταν η εξοικείωση των δασικών εκπαιδευτών με το σχεδιασμό και την προετοιμασία κατάλληλων εκδρομών και σεμιναρίων στο δάσος για διάφορες ομάδες - στόχους , λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις τους.

Οι εκπαιδευτές δύο δασολόγοι του ΥΠ.Ε.Κ.Α. παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Gmunden της Αυστρίας με αντικείμενο το σχεδιασμό , οργάνωση και υλοποίηση ξεναγήσεων δασικής παιδαγωγικής , οι οποίοι καλούνταν να μεταδώσουν στους εργαζόμενους στην Δασική Υπηρεσία δασολόγους και δασοπόνους την αποκτηθείσα γνώση έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν προγράμματα δασικής παιδαγωγικής σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων.

Στη Λακωνία με πρωτοβουλία του Δασαρχείου Γυθείου οργανώνεται μία ξενάγηση δασικής παιδαγωγικής για μαθητές της Δ΄ τάξης δημοτικού Σχολείου υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Στην ξενάγηση αυτή που θα γίνει στο Γύθειο την Παρασκευή 13 Μαΐου θα συμμετέχουν κατ' επιλογή οι μαθητές του Πιλοτικού Δημοτικού Σχολείου που λειτουργεί στο Γύθειο.

Ο διευθυντής του συγκεκριμένου Σχολείου, κ. Δημήτρης Ροζάκης, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα πολιτιστικών και περιβαλλοντικής προστασίας , είναι εξάλλου ένας από τους συντελεστές του προγράμματος μαζί με την Δασολόγο κ. Άννα Δερβένη και το Δασοπόνο κ. Χρήστο Κακαλέτρη που είναι υπεύθυνοι του προγράμματος στη Λακωνία.

Δεδομένου ότι το σχολείο βρίσκεται κοντά στο νησί Κρανάη προτάθηκε ως χώρος διεξαγωγής της ξενάγησης, το εκεί πευκοδάσος που κινδυνεύει από τις κλιματικές αλλαγές, παρεμβάσεις των ανθρώπων και τη διαταραχή στο οικοσύστημα του νησιού.

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα και η κατανόηση των ωφελειών του δάσους. Οι μαθητές μέσα από κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα μαθαίνουν παίζοντας .

Το πρόγραμμα για την περιφέρεια Πελοποννήσου υλοποιείται για πρώτη φορά στο Γύθειο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αντίστοιχα προγράμματα έχουν υλοποιηθεί σε χώρες της Ε.Ε. και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.