Εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο για ανατροπή της παθογένειας και στασιμότητας
ΣΠΑΡΤΗ. Ο γνωστός οικονομολόγος και συνεργάτης του ραδιοφώνου Νότος 94,9 Διονύσης Θωμάς παρουσίασε τις θέσεις της παράταξης Συνεργασία Οικονομολόγων Πελοποννήσου επισημαίνοντας ότι σήμερα το Οικονομικό Επιμελητήριο αντί να παρεμβαίνει στα πράγματα ως σύμβουλος και ως ελεγκτής της Κυβέρνησης είναι ένα άβουλος νάνος. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ΟΕΕ το χρησιμοποίησαν αιρετά στελέχη του προκειμένου να ανελιχθούν πολιτικά.
Η πρότασή του έχει πολιτικά αλλά όχι κομματικά χαρακτηριστικά και βασικό στόχο την συμμετοχή νέων οικονομολόγων απ’ όλους τους κλάδους που γνωρίζουν ποιές είναι οι ανάγκες των συναδέλφων τους. [Ακολουθεί η διακήρυξη της παράταξης]
Ακούστε τι είπε ο Διονύσης Θωμάς στο Νότος 94.9
Η εκλογική διακήρυξη της «Συνεργασίας Οικονομολόγων Πελοποννήσου»
Η παράταξη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» συγκροτήθηκε το 2010 από τους οικονομολόγους – μέλη του Ο. Ε. Ε. στο 11ο Περιφερειακό Τμήμα Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου. Διεκδίκησε την ψήφο των συναδέλφων στις εκλογές του 2010 όπου έλαβε ποσοστό 14,65%.
Με την εκπροσώπηση μας στην Τοπική Διοίκηση (μία έδρα) και από τη θέση του Αντιπροέδρου (διαπαραταξιακό προεδρείο), συμβάλλαμε καθοριστικά ώστε το Περιφερειακό Τμήμα να «ανοιχτεί» προς την κοινωνία και τους συναδέλφους.
Παρά τις όποιες προσπάθειες σε τοπικό επίπεδο η κατάσταση στο Επιμελητήριο δεν είναι καλή. Η τελευταία τριετία αποτελεί ίσως τη χειρότερη μέχρι σήμερα στην ιστορία του ΟΕΕ. Οι παρατάξεις που ασκούν τη διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε κυρίως κεντρικό επίπεδο, αλλά και η εκπροσώπηση τους στο 11ο Π. Τ. όχι μόνο δεν έθεσαν φραγμό στην υποβάθμιση του θεσμού, αλλά έχουν φέρει πλέον το Επιμελητήριο σε μια κατάσταση πλήρους αδράνειας και απαξίωσης.
Έχουν περάσει 3 χρόνια από την εφαρμογή του Μνημονίου, ενός προγράμματος που εξαρχής φαινόταν ότι δεν αποσκοπεί απλά στο «νοικοκύρεμα» των δημοσίων οικονομικών. Είναι πια σαφές σε όλους τους συναδέλφους/ες, αλλά και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, πως το Μνημόνιο αποτελεί το όχημα της πιο βάναυσης επίθεσης του νεοφιλελευθερισμού στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, στα δικαιώματα των εργαζόμενων και στην ίδια τη δημοκρατία.
Δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς αναλυτικά στα μέτρα που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια, τα οποία μείωσαν το εισόδημα των πολιτών, εκτόξευσαν την ανεργία, οδήγησαν σε λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις και διέλυσαν τις όποιες δομές κοινωνικού κράτους. Ούτε, όμως, χρειάζεται να πει κανείς πολλά για το τι έκανε τα τελευταία τρία χρόνια η διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε σχέση με το Μνημόνιο.
Διότι πολύ απλά, δεν έκανε τίποτα απολύτως.
• Δεν στάθηκε εμπόδιο στις κυβερνητικές επιδιώξεις, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας.
• Δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, την κοινωνία ευρύτερα για το τι είναι το Μνημόνιο, τι επιπτώσεις επιφέρει και ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις. Σε όλες αυτές τις εξελίξεις το Ο. Ε. Ε. απουσιάζει.
Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουν ονοματεπώνυμο. Οι κυρίαρχες παρατάξεις στο Επιμελητήριο (ΔΗΚΙΟ –ΠΑΣΚΟ) πιστές στα κυβερνητικά κόμματα σιώπησαν επιδεικτικά. Προτίμησαν τη σιωπή, αντί να ενεργοποιήσουν το Επιμελητήριο και τα μέλη του στην κατεύθυνση της ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Σημαντικό, όμως, μέρος της ευθύνης για την αδράνεια του ΟΕΕ έχουν και οι «ανεξάρτητες» παρατάξεις. Προσκολλημένες στη συντεχνιακή λογική της υπεράσπισης των συμφερόντων μιας επαγγελματικής ομάδας, αδυνατούν – ή δεν θέλουν – να κατανοήσουν ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές διαλύουν συνολικά όχι μόνο τον κλάδο των οικονομολόγων, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Έχει ήδη χάσει πολλές από τις αρμοδιότητές του, ενώ από του χρόνου η συμμετοχή των μελών θα είναι προαιρετική. Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση της αδράνειας και της απαξίωσης, το μόνο σίγουρο είναι η ουσιαστική κατάργηση του θεσμού.
Οι επαγγελματικές εξελίξεις στο ΟΕΕ
Η διοίκηση του ΟΕΕ όχι μόνο δεν απέτρεψε τη διάλυση του επαγγέλματος του λογιστή – φοροτεχνικού, που ήταν το μοναδικό μέχρι σήμερα οικονομολογικό επάγγελμα με κατοχυρωμένα δικαιώματα, αλλά έφτασε στο σημείο να στραφεί εναντίον των συναδέλφων. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΕΕ αποφάσισε να οργανώσει εκδήλωση για την παρουσίαση έρευνας, στην οποία υποστηριζόταν ότι οι λογιστές αποτελούν έναν από τους κλάδους με την υψηλότερη φοροδιαφυγή! Η εκδήλωση, αυτή, βέβαια ήταν ένα καλό δώρο για την κυβέρνηση, καθώς στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο ο συντελεστής φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες ορίστηκε στο 26%...
Άλλη μια τριετία πέρασε χωρίς το Επιμελητήριο να κάνει τίποτα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των υπόλοιπων οικονομολογικών επαγγελμάτων. Δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για τους οικονομολόγους στο δημόσιο τομέα, στην εκπαίδευση, στις τράπεζες, τους μελετητές, κλπ. Ούτε, όμως κατάφερε να αντικρούσει την επίθεση στο επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού.
Τα τελευταία τρία χρόνια, με το Ν. 3919/2011 για τα «κλειστά» επαγγέλματα και τους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου, έχουν συμβεί συνοπτικά τα εξής:
• Κατάργηση της άδειας και αντικατάστασή της με υπεύθυνη δήλωση
• Δεν χρειάζεται κανείς να γραφτεί στο ΟΕΕ (ακόμα και για τους πτυχιούχους ΑΕΙ) για να ασκήσει το επάγγελμα
• Η δημιουργία εταιρίας για την παροχή λογιστικών υπηρεσιών μπορεί πλέον να γίνει από οποιονδήποτε – αρκεί να έχει ως υπεύθυνο έναν λογιστή.
• Η αναγνώριση των τίτλων δεν γίνεται πλέον από το ΟΕΕ, αλλά από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ)
• Το επάγγελμα οργανώνεται πια σε 2 τάξεις με χαλάρωση των όρων που ίσχυαν μέχρι σήμερα για να φτάσει κάποιος στην ανώτατη
Η απορρύθμιση του επαγγέλματος δεν είναι τυχαία, καθώς το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Κυβέρνηση και Τρόικα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και στην υποβάθμιση των πτυχίων των ανώτατων ιδρυμάτων. Θέλουν να «ξεκαθαρίσουν» με τους ελεύθερους επαγγελματίες, να ανοίξουν το δρόμο στα ιδιωτικά κολέγια και να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το ρόλο του Επιμελητηρίου.
Τόσο οι κυρίαρχες όσο και οι «ανεξάρτητες» παρατάξεις αρχικά δεν έδωσαν σημασία στα ζητήματα αυτά. Οι κινήσεις πανικού της τελευταίας στιγμής δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Έχοντας ουσιαστικά αποδεχτεί την ήττα τους, μιλούν σήμερα για την πιστοποίηση, μια μεγάλη παγίδα για τους συναδέλφους. Διότι η πιστοποίηση οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων και ανοίγει μια νέα «φάμπρικα», που θα επιβαρύνει σε κόστος τους λογιστές - φοροτεχνικούς. Όποιος μάλιστα υποστηρίζει ότι το Επιμελητήριο θα έχει το μονοπώλιο της πιστοποίησης είναι τουλάχιστον αφελής.
Οι προτάσεις μας
Οι επικείμενες εκλογές στο ΟΕΕ είναι ίσως οι πιο κρίσιμες στην ιστορία, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και για τα Περιφερειακά Τμήματα. Διότι διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του θεσμού, αλλά και η ίδια η υπόσταση του οικονομολόγου ως επιστήμονα και επαγγελματία. Οι μνημονιακές παρατάξεις (ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ) έχουν ξεκαθαρίσει τις θέσεις τους μέσα από τη παρουσία τους στη Διοίκηση του ΟΕΕ, ενώ οι υπόλοιπες κωφεύουν.
Απέναντι στη συνενοχή και την αδράνεια, η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ζητά τη στήριξη σου:
- Για την ενεργοποίηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Παλεύουμε για ένα Οικονομικό Επιμελητήριο και ένα Περιφερειακό Τμήμα που θα ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο. Ένα Επιμελητήριο σύμβουλο της πολιτείας για τα θέματα οικονομικής πολιτικής, που:
• Θα σταθεί εμπόδιο στις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές.
• Θα παρακολουθεί τις ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και θα παρεμβαίνει έγκαιρα σε κάθε νομοσχέδιο και κανονιστική πράξη, σε κάθε ενέργεια της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα
• Θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, ενημερώνοντας διαρκώς τους πολίτες
• Θα συνεργαστεί με άλλους φορείς και ανώτατα ιδρύματα για τη διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων προς την ακολουθούμενη πολιτική
- Για την υπεράσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του ΟΕΕ Παλεύουμε για ένα Επιμελητήριο που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να αποκρούσει την επίθεση που δεχόμαστε, μακριά από τις επικίνδυνες λογικές της πιστοποίησης. Ένα Οικονομικό Επιμελητήριο, που:
• Θα παλέψει για την κατάργηση του Ν.3919/11 και των εφαρμοστικών του Μνημονίου, που διέλυσαν το επάγγελμα του λογιστή – φοροτέχνη
• Θα προχωρήσει άμεσα στη παραγωγή θέσεων και θα παλέψει για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των οικονομολογικών επαγγελμάτων
• Θα προστατέψει τα μέλη του από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τους κάθε λογής παράνομους«οικονομολόγους» ή «λογιστές».
• Θα οργανώσει τη λειτουργία του με μόνιμες ομάδες εργασίας για κάθε επαγγελματικό κλάδο
• Θα διεξάγει δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια, με ειδική μέριμνα στους άνεργους και τους νέους συναδέλφους
• Θα συντονίσει τη δράση του με άλλα Επιμελητήρια και φορείς που δέχονται ανάλογη επίθεση
• Θα αγωνιστεί για τη θεσμοθέτηση Γενικών Συνελεύσεων των σε επίπεδο Νομού ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έκφρασης άποψης συμμετοχής και δραστηριοποίησης των μελών του Επιμελητηρίου.
Καλούμε Όλα τα μέλη του Ο. Ε. Ε. να συμμετάσχουν ενεργά στις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου. Να πάψουμε να είμαστε απλοί παρατηρητές στις εξελίξεις που αφορούν το μέλλον μας. Για να μπορέσουμε επιτέλους να αποκτήσουμε φωνή και παρουσία μέσα στο Ο. Ε. Ε ώστε να ανακοπεί ο κατήφορος, η ισοπέδωση και η αποδόμηση του επαγγέλματός μας. Να αποκτήσουμε φωνή και υπόσταση στη κοινωνία.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
11ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
1. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ (ΚΟΡΙΝΘΙΑ)
2. ΓΚΟΥΖΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ (ΜΕΣΣΗΝΙΑ)
3. ΘΩΜΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ (ΛΑΚΩΝΙΑ)
4. ΜΑΡΚΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ (ΑΡΓΟΛΙΔΑ)
5. ΜΠΙΤΣΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΜΕΣΣΗΝΙΑ
6. ΝΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΑΡΓΟΛΙΔΑ)
7. ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑ – ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΟΥΡΑΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΑΡΚΑΔΙΑ)
8. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ (ΜΕΣΣΗΝΙΑ)
9. ΤΣΑΓΓΟΥΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΛΑΚΩΝΙΑ)