ΣΚΑΛΑ. Ανακοινώθηκαν οι οδηγίες για τις καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών στο Δήμο Ευρώτα, όπως τις εξέδωσε το Περιφερικό κέντρο Προστασίας φυτών και Ποιοτικού ελέγχου Ναυπλίου.

Αναλυτικά:

ΕΛΙΑ

1. ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ
Η ασθένεια προσβάλλει τα φύλλα αλλά και τους ποδίσκους των καρπών και σπανιότερα τους καρπούς και τους τρυφερούς βλαστούς.

Συμπτώματα: Ο μύκητας εμφανίζεται κυρίως στην επάνω επιφάνεια των φύλλων με σχηματισμό κυκλικών κηλίδων με χρώμα σταχτί καστανό και καπνώδη εμφάνιση. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή, παρατηρείται φυλλόπτωση, με αποτέλεσμα το δένδρο να εξασθενεί. Για να πραγματοποιηθούν μολύνσεις είναι απαραίτητη η βροχή ή πολύ υψηλή υγρασία (σχηματισμός δρόσου) και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Οδηγίες: Σας υπενθυμίζουμε ότι η καταπολέμηση του κυκλοκόνιου βασίζεται στην εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών με χαλκούχα σκευάσματα.

Ο φθινοπωρινός ψεκασμός είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της ασθένειας.
Να γίνει άμεσα επέμβαση και να προσεχτούν ιδιαίτερα οι ελαιώνες που βρίσκονται σε περιοχές με υγρασία και οι ευαίσθητες ποικιλίες.

Το ψεκαστικό υγρό να βρέχει καλά το φύλλωμα. Ιδιαίτερα ευαίσθητες ποικιλίες στο κυκλοκόνιο είναι η Καλαμών και δευτερευόντως το Μανάκι.

Η ποικιλία Μεγαρίτικη (Λαδολιά) και κυρίως η Κορωνέϊκη παρουσιάζουν σχετική αντοχή στην ασθένεια.

Φυτ/κά προϊόντα: Τα εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα, Ντοντίν, Τριφλοξιστρομπίν.

2. ΚΕΡΚΟΣΠΟΡΑ – ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ

Κερκόσπορα: Οι προσβολές από τον μύκητα ξεκινούν αυτήν την εποχή. Προκαλεί κηλίδες στους καρπούς και στα φύλλα.

Γλοιοσπόριο: Προσβάλλει κυρίως τους καρπούς στην αρχή της ωρίμανσης και μέχρι την πλήρη ωρίμανση.

Οδηγίες: Η επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα προλαμβάνει τις προσβολές από τους δυο μύκητες.

3.ΚΑΠΝΙΑ

Οφείλεται σε μύκητες που αναπτύσσονται σε μελιτώδη εκκρίματα διαφόρων κοκκοειδών (κυρίως του Λεκανίου) και επομένως η έγκαιρη καταπολέμησή τους εξασφαλίζει την προστασία από την καπνιά.

Οδηγίες: Ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα που γίνεται για το κυκλοκόνιο, βοηθά στο καθάρισμα των δένδρων από την καπνιά και τις λειχήνες.

4.ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο και το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της είναι ο σχηματισμός υπερπλασιών (καρκινώματα), κυρίως σε βλαστούς και κλάδους.

Η μόλυνση γίνεται μέσω πρόσφατων πληγών που προκαλούνται κατά τη συλλογή του ελαιόκαρπου, με το κλάδεμα, με καλλιεργητικά εργαλεία, από χαλάζι και παγετό καθώς και από μη καλά επουλωμένες ουλές που δημιουργούνται με την πτώση των φύλλων.

Η ασθένεια ευνοείται από βροχερό καιρό.

Η ποικιλία Κορωνέϊκη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ασθένεια.

Οδηγίες: Αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων των δένδρων. Όταν η προσβολή εντοπίζεται στον κορμό και σε μεγάλους βραχίονες, συνιστάται αφαίρεση των όγκων με κοφτερό μαχαίρι και επάλειψη της πληγής με πυκνό βορδιγάλειο πολτό. Οι εργασίες αυτές να γίνονται το καλοκαίρι και οπωσδήποτε με ξηρό καιρό.

Αμέσως μετά τη συγκομιδή, το κλάδεμα ή καθάρισμα των δένδρων καθώς και μετά από παγετό ή χαλάζι, να γίνεται ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα. Να αποφεύγεται η συλλογή του καρπού με ραβδισμό.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
2.Όλα τα δελτία μας βρίσκονται στο διαδίκτυο (www.minagric.gr)

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

1.ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Διαπιστώσεις: Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων οι συλλήψεις είναι μέτριες, στις πρώιμες περιοχές και ποικιλίες. Οι πληθυσμοί του εντόμου κυμάνθηκαν εφέτος σε υψηλά επίπεδα και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην αντιμετώπιση.

Τρόποι προστασίας: Οι προσβολές αρχίζουν με την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών (σπάσιμο του χρώματος).

Για την αντιμετώπιση του εντόμου συστήνονται δολωματικοί ψεκασμοί ή ψεκασμοί κάλυψης. Οι δολωματικοί ψεκασμοί στοχεύουν στην μείωση του ενήλικου πληθυσμού. Δεν ζημιώνουν τα ωφέλιμα αρπακτικά και παράσιτα. Είναι περισσότερο αποτελεσματικοί εφόσον ξεκινούν νωρίς (15 μέρες πριν την ωρίμανση) και εφαρμόζονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση (συνεργασία παραγωγών).

Οδηγίες

Φυτ/κά προϊόντα:

α) Δολωματικοί ψεκασμοί:
Άμεση έναρξη στις πρώιμες περιοχές και στις πρώιμες ποικιλίες.
Οι επεμβάσεις να επαναλαμβάνονται ανά 7 ήμερο.

Στις υπόλοιπες ποικιλίες, οι δολωματικοί ψεκασμοί να αρχίσουν 10 ως 15 μέρες πριν την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών (σπάσιμο χρώματος).

Το δόλωμα αποτελείται από νερό, υδρολυμένη πρωτεΐνη 2% και ένα κατάλληλο εγκεκριμένο εντομοκτόνο (Συαλοθρίν).

Το ψεκαστικό υγρό να εφαρμόζεται συγκεντρωμένο με μορφή χονδρών σταγονιδίων (μπέκ χωρίς βελόνα), σε κλαδιά χωρίς καρπούς. Συνιστάται να ψεκάζεται και η τυχόν υπάρχουσα βλάστηση στην περίμετρο του κτήματος (θάμνοι, φράχτες).

β) Ψεκασμοί καλύψεως:
Ξεκινούν όταν αρχίσει η ωρίμανση των πρώτων καρπών. Ο ψεκασμός επαναλαμβάνεται, ανάλογα με την υπολειμματική διάρκεια του φυτοπροστατευτικού προϊόντος που θα χρησιμοποιηθεί.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα : Bιολογικά σκευάσματα με βάση τα σπόρια του μύκητα Beauveria bassiana μόνο στη μανταρινιά {Δελταμεθρίν, Φοσμέτ 30 ημέρες πριν την συγκομιδή} .

Οι ψεκασμοί καλύψεως είναι ζημιογόνοι για τα ωφέλιμα παράσιτα και αρπακτικά τα οποία βρίσκονται αυτή την εποχή σε δραστηριότητα.

2. ΕΡΙΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ

Διαπιστώσεις-Οδηγίες::

Υπάρχουν σποραδικές προσβολές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στις μανταρινιές. Το παράσιτο βρίσκεται σε έντονη δραστηριότητα και όταν αποφασίζετε επέμβαση για άλλον εχθρό, να λαμβάνετε υπόψη σας την δραστηριότητά του.

3.ΚΟΡΥΦΟΞΗΡΑ

Τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται με την μορφή απότομου μαρασμού, χλώρωσης και ξήρανσης των φύλλων, αποξήρανσης κλαδίσκων και βραχιόνων, αποπληξίας και πορτοκαλόχρωμου ως καστανού μεταχρωματισμού των αγγείων (όχι απαραίτητα).

Η διασπορά των μολυσμάτων γίνεται με την βροχή (ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από αέρα), το πολλαπλασιαστικό υλικό και σε μεγάλες αποστάσεις με τα πουλιά.
Ευπαθείς ξενιστές είναι η λεμονιά, κιτριά, νεραντζιά περγαμόντο καθώς και τα γένη Poncirus, Severinia και Fortunella.

Οδηγίες

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστάται συνδυασμός καλλιεργητικών και χημικών μέτρων:

Καλλιεργητικά μέτρα
• Αφαίρεση και κάψιμο ξερών βλαστών , κλαδίσκων, βραχιόνων και λαίμαργων βλαστών των δένδρων με σημαντικό μέρος και υγιούς τμήματος. Η εργασία αυτή πρέπει να γίνεται από Μάη έως Σεπτέμβρη.

• Αποφυγή δημιουργίας πληγών ιδίως στο ριζικό σύστημα των δέντρων.

• Αποφυγή καλλιεργητικών εργασιών από τον Οκτώβρη ως το Μάιο.

• Περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης.

• Αποφυγή άρδευσης με τεχνητή βροχή.

• Καταστροφή των ζιζανίων επειδή έχει παρατηρηθεί ότι η παρουσία τους στον οπωρώνα, ευνοεί τον σχηματισμό καρποφοριών του παθογόνου.

2. Χημικά μέτρα
Σε οπωρώνες που υπάρχει δεδομένο προσβολών, να γίνει εφαρμογή 3-4 ψεκασμών σε μηνιαία διαστήματα, ξεκινώντας άμεσα με τη λήψη του δελτίου.

Να χρησιμοποιηθεί εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ψεκασμοί κοντά στην συγκομιδή εμπεριέχουν κινδύνους για τον καταναλωτή ( ανεύρεση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στους εμπορεύσιμους καρπούς) και γι’ αυτό όταν γίνονται πρέπει να τηρούνται ΑΥΣΤΗΡΑ οι δοσολογίες και τα αναγραφόμενα στην ετικέτα κάθε φυτοπροστατευτικού προϊόντος χρονικά όρια ασφαλείας μεταξύ τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
2.Όλα τα δελτία μας βρίσκονται στο διαδίκτυο (www.minagric.gr)