ΣΠΑΡΤΗ. Δεκτή έγινε η έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης του έργου «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης» από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Πρόκειται για ένα έργο - ορόσημο για την ιστορία και τον πολιτισμό της Λακωνίας, το οποίο προχωρά πλέον στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 30.556.852,00€, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και έλαβε την απαραίτητη έγκριση μετά την υποβολή των επικαιροποιημένων Τευχών Δημοπράτησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου/Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λακωνίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, σε δήλωσή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική αυτή εξέλιξη:

«Η έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα προς την έναρξη των εργασιών για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ένα έργο που η Λακωνία και η Σπάρτη αξίζουν και περιμένουν εδώ και χρόνια. Ευχαριστούμε την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για τη διαρκή της στήριξη, καθώς και όλους τους συντελεστές που εργάζονται μεθοδικά για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου. Ευχαριστούμε όλους όσοι δεν έχασαν την εμπιστοσύνη τους, στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εμείς ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Υπουργείο Πολιτισμού και οι μελετητές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, προκειμένου το έργο που για δεκαετίες αναμένει και δικαιούται ο τόπος μας, να μπει πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Το έργο πλέον, οδεύει προς τη δημοπράτηση του, προκειμένου να αναδειχθεί η ανάδοχος εταιρεία, που θα το κατασκευάσει, με δεδομένο ότι έχουν δεσμευτεί οι απαραίτητοι πόροι, από το Υπουργείο Πολιτισμού».

Δαβάκης: Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα

«Με την χθεσινή ανακοίνωση από τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θοδωρή Βερούτη ,της έγκρισης των Τευχών Δημοπράτησης από τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού ,του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης ,ανοίγεται ο ορίζοντας της κατασκευής του και μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησής του .

Από τον Νοέμβριο του 2018, όταν προκηρύχθηκε ο Ανοιχτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Προσχεδίων για τη Μελέτη του ΝΑΜΣ της Σπάρτης, με μια άψογη θεσμικά διαδικασία, η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Υπουργείου Πολιτισμού και των μελετητών, οδήγησε στην ολοκλήρωση της μελέτης και στην εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων , προκειμένου το έργο που για δεκαετίες αναμένει και δικαιούται ο τόπος μας, να μπει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Θέλω κατ’ αρχάς ως Λάκωνας ,να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το μελετητικό σχήμα των Σπύρου Μούντριχα και Taulant Tozaj, που τον Ιούλιο του 2019 έλαβε το Πρώτο βραβείο και αθόρυβα φθάσαμε μέχρι εδώ.

Την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας,την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις αρμόδιες υπηρεσίες της για την άψογη συνεργασία που είχαν ,ώστε να υπάρξει το τελικό αποτέλεσμα αλλά και τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού για την απαραίτητη συμβολή της.

Από χθες πλέον ,το έργο οδεύει προς την δημοπράτησή του, προκειμένου να αναδειχθεί η ανάδοχος εταιρεία, που θα το κατασκευάσει, με δεσμευμένους τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους , απο το Υπουργείο Πολιτισμού .

Όπως όλοι θυμόμαστε το έργο ,δεν εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και κατά τη γνώμη μου είναι θετικό ότι εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων .

Με την ολοκλήρωση των μελετών και την έγκριση των τευχών Δημοπράτησης η πολιτεία ενεργεί αποφασιστικά για την Δημιουργία του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης .

Είναι ιστορικά ο ίδιος ακριβώς λόγος, που η ίδρυση της νεότερης πόλης των Σπαρτιατών συνοδεύτηκε με την ίδρυση ενός Μουσείου που είναι από τα παλαιότερα του νεότερου Ελληνικού Κράτους .

ΠΙΣΤΕΥΩ απόλυτα ότι η ολοκλήρωση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου ,θα αποτελέσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό πόλο τόσο τοπικά όσο και υπερτοπικά, για μια πόλη που οι δημογραφικοί απολογισμοί αυτή τη στιγμή δεν την ευνοούν .

Θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και εξωστρέφειας για τη Σπάρτη και τη Λακωνία και θα προσδώσει ένα νέο συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτά που ο τόπος μας διαθέτει.

Στο νέο κεφάλαιο της κατασκευής του ΝΑΜΣ που ανοίγεται μπροστά μας, καθήκον μας είναι αυτό να αποδοθεί με ασφάλεια ,κατασκευαστική τελειότητα και στους προβλεπόμενους χρόνους»

Οι Φίλοι του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης

«Την πολύ μεγάλη ικανοποίησή του εκφράζει το σωματείο των ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ με αφορμή την τελική έγκριση και των τευχών δημοπράτησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, η οποία ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε στις 17 Μαρτίου 2025.

Σύμφωνα με το σωματείο των Φίλων του Νέου Μουσείου μας, το προαναγγελθέν από την Υπουργό Πολιτισμού κ Μενδώνη και από την Διεύθυνση Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε με απόλυτη συνέπεια , με αποτέλεσμα μέσα στον Μάρτιο 2025 να μπορούμε να προχωρήσουμε στην προκήρυξη του έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

Χάρη στην ακούραστη προσπάθεια του Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Βερούτη , ο οποίος, ως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, επόπτευσε με μεγάλη συνέπεια κάθε στιγμή της πορείας της μελέτης του έργου , και φυσικά χάρη στην συμπαράσταση από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πτωχό, που είχαν την ευθύνη ολοκλήρωσης της μελέτης, έγινε πραγματικότητα πλέον η στιγμή της προκήρυξης του έργου.

Εμείς οι Σπαρτιάτες , οι Σπαρτιάτισσες και οι Φίλοι της Σπάρτης που από το 2016 ξεκινήσαμε έναν αγώνα για να βρούμε τα χρήματα για την πραγματοποίηση της μελέτης και στην συνέχεια παρακολουθήσαμε ανελλιπώς κάθε στιγμή της εξέλιξης της μελέτης επισημαίνοντας με δυναμικό τρόπο τις όποιες καθυστερήσεις, αισθανόμαστε αισιόδοξοι ότι επιτέλους κάτι σημαντικό θα γίνει σ’ αυτήν την πόλη!

Η αμεσότητα της ανταπόκρισης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ Αλέξη Χαρίτση στην απαίτηση των Σπαρτιατών το 2018 , να χρηματοδοτήσει την μελέτη του έργου του Νέου Μουσείου με το ποσόν των 2.750.000,00 ευρώ, το οποίο αίτημα υποστηρίχθηκε από 1500 υπογραφές πολιτών και από 40 θεσμικούς και μη φορείς, αποτέλεσε το έναυσμα για την σημερινή μας γιορτή. Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις