ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ. Για την κλιματική κρίση και το πείραμα του Χελμού, μίλησε ο Αθανάσιος Νένες, καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης και ερευνητή στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Πάτρας, στην εκπομπή «Update» του ΕΡΤNews

«Το σύστημα μπλόκαρε στο ότι έχει εκτιμηθεί ότι χρειάζεται περίπου ένα τρισ. κάθε χρόνο να δίνουν τα πλούσια κράτη στα φτωχότερα για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κλιματική κρίση και μέχρι τώρα έχει ουσιαστικά φτάσει γύρω στα 300 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, οπότε δεν μπορείς να κάνεις πάρα πολλά με αυτά τα χρήματα, ιδιαίτερα αν λάβει υπόψη κανείς, ότι αυτά τα κράτη επίσης χρωστάνε και πάρα πολλά.

Ακόμα πρέπει να υπάρχει το σύστημα, το οποίο να βοηθάει στη μεταφορά της τεχνολογίας από τα πλούσια κράτη στα φτωχότερα» ανέφερε ο κ. Νένες.

Σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή ο κ. Νένες είπε ότι: «Εκτιμάτε ότι είναι τα κράτη ή τα συμφέροντα που σχετίζονται με τα.

Επίσης υπάρχει και μεγάλη αδράνεια στους πολιτικούς φορείς. Φοβούνται οι χώρες να δεσμευτούν και κατά συνέπεια οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν άμεσα, δυσκολεύονται πάρα πολύ και χρόνο με το χρόνο σε κάθε COP, ουσιαστικά δεν κάναμε αυτό που χρειάζεται για να μπορούμε να έχουμε αυτή τη μετάβαση».

Το πείραμα του Χελμού

Στον Χελμό 55 επιστήμονες και 13 φορείς πραγματοποιούν ένα πείραμα για τη βροχόπτωση και την κλιματική αλλαγή.

«Στο Χελμό δημιουργούνται νέφη που πολλές φορές βρέχουν πολύ έντονα ή έχουν έντονη χιονόπτωση και συνάμα στο Χελμό έρχονται αέριες μάζες που σχετίζονται με αυτές που περιμένουμε κατά την κλιματική αλλαγή να επικρατούν στην περιοχή.

Οπότε με αυτό το πείραμα μπορούμε να παρακολουθήσουμε πώς θα αλλάξει η νεφοκάλυψη, η δημιουργία των νεφών και η βροχόπτωση με την κλιματική αλλαγή», εξήγησε ο κ. Νένες.

Ταυτόχρονα ανέφερε πως μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις «Από τον επόμενο χρόνο έως και 100 χρόνια στο μέλλον. Διότι η νεφογέννηση θα υπάρχει πάντα. Οπότε, άμα ξέρεις τις διεργασίες που δημιουργούν τα νέφη και τα ακραία φαινόμενα, μπορείς αυτή την πληροφορία να τη βάλεις στα κλιματικά μοντέλα και να έχεις πολύ καλύτερες προβλέψεις».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις