ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ. Ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την καλλιέργεια του μάνγκο στην Ελλάδα διοργάνωσαν, στην Κυπαρισσία, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις για την επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου - ΥΠΕΡ ΠΕΛ».

Στο θέμα «Δυνατότητες & Απαιτήσεις υποτροπικών ειδών» αναφέρθηκε η Δρ. Θηρεσία - Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια του Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και για το θέμα «Εδαφικές απαιτήσεις & Θρέψη υποτροπικών ειδών» μίλησε ο δρ. Γεώργιος Ψαρράς, ερευνητής, διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο προϊστάμενος της ΔΟΑΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή μας ήταν μια από αυτές που επιλέχθηκαν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα για την καλλιέργεια υποτροπικών ειδών.

Με βάση τον προγραμματισμό των εργασιών του έργου, το πρώτο μέλημά μας ήταν ο εντοπισμός κατάλληλων - ως προς τις κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες - αγροτεμαχίων για εγκατάσταση των πέντε υποτροπικών ειδών (αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, αννόνα και μακαντάμια). Οι αγροί στην Τριφυλία παρουσίασαν τα λιγότερα προβλήματα και για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν στο σύνολό τους από τους υπεύθυνους του έργου.

Πριν γίνουν οι φυτεύσεις των δέντρων είχε προηγηθεί σωστή προετοιμασία του εδάφους (όργωμα, απομάκρυνση ζιζανίων) και η εγκατάσταση του αρδευτικού δικτύου, το οποίο πρέπει να λειτουργεί ταυτόχρονα με την καλλιέργεια.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όσον αφορά το μάνγκο χρειάζεται βαθιά εδάφη με καλή αποστράγγιση και ξηρή χειμερινή περίοδο.

Τώρα είμαστε στο τρίτο έτος της καλλιέργειας μάνγκο στην περιοχή. Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του φυτού.

Επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, που ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Μετά την ημερίδα κάναμε επίσκεψη στις πιλοτικές καλλιέργειες και είδαμε ότι εξελίσσονται ομαλά».

Από την πλευρά της η Δρ. Θηρεσία - Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «εφαρμόζουμε στην Πελοπόννησο το 5ετές ερευνητικό πρόγραμμα για την καλλιέργεια υποτροπικών φυτών. Υπήρχαν στην περιοχή μεμονωμένες φυτεύσεις αλλά έπρεπε να γίνει οργανωμένα η καλλιέργεια για να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα.

Είναι δύσκολη η καλλιέργεια υποτροπικών φυτών και δεν έχουμε την πολυτέλεια της αστοχίας. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έγιναν φυτεύσεις αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, αννόνα (Annona cherimola) και μακαντάμια, στην περιοχή της Λακωνίας, της Μεσσηνία και της Τριφυλίας.

Μας πρότειναν αγροτεμάχια από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ και εμείς προχωρήσαμε σε έλεγχο εδάφους και κλιματικών συνθηκών πριν κάνουμε τις φυτεύσεις.

Τα πρώτα 2 - 3 χρόνια είναι ευαίσθητα τα υποτροπικά φυτά και χρειάζεται προσοχή από την πλευρά των παραγωγών.

Στην Λακωνία έγιναν φυτεύσεις στην περιοχή της Στεφανιάς, που είναι προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες. Η εικόνα είναι καλή και τα δέντρα έχουν καλή ανάπτυξη. Πρόβλημα που δεν το περιμέναμε είχαμε με ζημιές που προκάλεσαν τα αγριογούρουνα.

Ικανοποπιητικά αποτελέσματα είχαμε και στην περιοχή της Καλαμάτας στην Μεσσηνία. Με σωστή λίπανση τα φυτά φαίνεται να έχουν μια καλή ανάπτυξη.

Στην Τριφυλία (περιοχές Τερψιθέα, Καλογερικό και Πετροχώρι) είχαμε πολύ ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την καλλιέργεια.

Ειδικά στο μάνγκο έχουμε μια πολύ καλή εξέλιξη της καλλιέργειας και σε αυτό βοήθησε η ξηρασία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Πέρυσι είπαμε και δεν άφησαν τους καρπούς στα δέντρα οι παραγωγοί. Φέτος είδαμε τους καρπούς πράσινους.

Το μάνγκο είναι ένα αειθαλές τροπικό δέντρο. Καλλιεργείται συστηματικά στα Χανιά υπό κάλυψη για να προστατεύεται από τις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους στις νότιες περιοχές των Χανιών (Παλαιόχωρα κ.α.).

Το θετικό είναι ότι τα μάνγκο είναι γνωστά στους τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη και τα προτιμούν. Στην χώρα μας οι καρποί μένουν πολύ καιρό στο δέντρο και αποκτούν καλά ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά.

Η συγκομιδή του μάνγκο ξεκινά από αρχές Αυγούστου και φτάνει μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ανάλογα τις ποικιλίες.

Η λίπανση πρέπει να είναι ελεγχόμενη για να μην διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας. Οι εφαρμογές καλό είναι να γίνονται μέσω υδρολίπανσης και οι ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων καθορίζονται ανάλογα με την ηλικία του δέντρου.

Το καλό είναι ότι είδαμε οι παραγωγοί να συνεργάζονται μαζί μας όλο τον χρόνο και εφαρμόζουν τις οδηγίες μας.

Επίσης στην Κυπαρισσία οι παραγωγοί ασχολούνται με θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην καλλιέργεια με κάλυψη. Ακόμη και με αντιχαλαζικό δίχτυ θα μπορούσε να προστατευτεί η καλλιέργεια από βροχοπτώσεις και ηλιοφάνεια.

Με τα μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα που βλέπουμε θα μπορούσε να γίνει μια παραγωγική ζώνη καλλιέργειας μάνγκο στην Κυπαρισσία. Να επισημάνω ότι τα υποτροπικά φυτά έχουν ανάγκη άρδευσης και με καλή ποιότητα νερού.

Τον επόμενο χρόνο με τον κ. Ψαρρά θα επισκεφτούμε την περιοχή προς τα τέλη Αυγούστου για να δούμε τους καρπούς ώριμους προς συγκομιδή».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις