Η Ελιά Καλαμών (πρέπει να) είναι πάνω απ’ όλα Εθνικό προστατευόμενο προϊόν (photos-video)

Σημαντική εσπερίδα στο Γύθειο με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λακωνίας και τη συμμετοχή, Επιμελητηρίων, πολιτικών, θεσμικών, συνεταιριστών, παραγωγών, τυποποιητών και εξαγωγεών
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Ελιά Καλαμών είναι Εθνικό προϊόν όχι μόνον γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Μεσογειακή διατροφή και την Υγιεινή αλλά γιατί συνεισφέρει στο Εθνικό εισόδημα περίπου 900.000€ κάθε μέρα. (300 εκ.€ τον χρόνο).
Παράγεται, ως επί το πλείστον, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Φθιώτιδα και στη Λακωνία. Όταν η μαύρη ελληνική βρώσιμη ελιά συστήθηκε στην παγκόσμια αγορά, ήταν ελιά που καλλιεργούσαν κυρίως οι Λάκωνες και οι Μεσσήνιοι, τότε σε μικρή ποσότητα. Οι εξαγωγές γίνονταν από το λιμάνι της Καλαμάτας και έτσι το προϊόν αυτό καθιερώθηκε ως «Ελιά Καλαμών».
Έκτοτε περιοχές της Ελλάδας, σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και αλλού. αποκτούσαν όλο και περισσότερους ελαιώνες βρώσιμης ελιάς Καλαμών και σήμερα η χώρα έχει ένα ισχυρό (εθνικό) προϊόν αλλά χωρίς την κατοχύρωση του εθνικού προϊόντος. Κάποια χρόνια πριν φυτώρια της Ελιάς Καλαμών, όπως συμβαίνει σήμερα με την Κορωνέϊκη Ελιά, κατέκλεισαν τις Μεσογειακές και όχι μόνον χώρες. Άρα το Ελληνικό Εθνικό Προϊόν «Ελιά Καλαμών» έχει ως ατού τον τόπο καλλιέργειας, το κλίμα ακόμα και την αυθεντική ρίζα, ώστε να είναι σε θέση να διαφοροποιηθεί από τη μεγάλη παγκόσμια παραγωγή που έχει ξεκινήσει και αυξάνεται λειτουργώντας έντονα ανταγωνιστικά.

Κάπως έτσι σκέφθηκαν κι ενήργησαν οι Μεσσήνιοι παραγωγοί, δια των εκπροσώπων τους, πριν από χρόνια, θέλοντας να προστατέψουν το προϊόν ως προς την Ονομασία Προέλευσής του (ΠΟΠ Kalamata Olives). Ωστόσο μεταγενέστερες υπουργικές αποφάσεις που καθιστούσαν το Kalamata Olives συνώνυμο με το «Ελιά Καλαμών» δίνουν το δικαίωμα σε όλες της περιοχές της Ελλάδας που καλλιεργούν - και ως μονοκαλλιέργεια - την Ελιά Καλαμών να χρησιμοποιούν τον όρο, ταυτόχρονα όμως και σε κάθε παραγωγό χωρά στον κόσμο.
Αυτή η διφορούμενη κατάσταση, αν δηλαδή η Ελιά Καλαμών είναι προνόμιο μόνο της Μεσσηνίας ή όλων, κρίθηκε στο ΣτΕ σε βάρος της Μεσσηνίας. Ωστόσο, η Ελιά Καλαμών, ένα βασικό προϊόν της Ελληνικής Γεωργίας, απειλείται πλέον από την διεθνή παραγωγή η οποία μάλιστα εισάγεται και σε Ευρωπαϊκές αγορές, ίσως και στην Ελλάδα.
Από τις 100.000 τόνους Ελιά Καλαμών που παράγει κάθε χρόνο η Ελλάδα οι 90.000 τόνοι εξάγονται. Θα έλεγε λοιπόν κάποιος ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού το προϊόν απορροφάται και μάλιστα σε καλή τιμή. Γιατί λοιπόν τόση ανησυχία; Γιατί αφενός η Ελιά Καλαμών δεν έχει στην Ελλάδα τη θωράκιση ενός εθνικού προϊόντος που παράγεται χρόνια τώρα στην Ελλάδα και αφετέρου η προσπάθεια της Μεσσηνίας για διασφάλισή της Ονομασίας (όχι της ποικιλίας) αφήνει απ’ έξω τις περιοχές που παράγουν την μεγάλη ποσότητα της Ελιάς Καλαμών.

Θα πρέπει να εξετάσει η χώρα τον χαρακτηρισμό ΠΓΕ που εύκολα ισχύει σε Μεσσηνία, Λακωνίας και Ηλεία αλλά όχι και στην Στερεά. Υπάρχει η άποψη η Ελιά Καλαμών να αφορά ως ΠΟΠ την Μεσσηνία και ως ΠΓΕ Πελοπόννησο και Στερεά. Επίσης υπάρχει και η ευρύτερη θέση το προϊόν να γίνει Εθνικό και η ονομασία ή η σήμανση να περιέχει το Ελληνική Ελιά Καλαμών.
Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν σε μια σημαντική εσπερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας με τίτλο «Ελιά Καλαμών/Kalamata olives: Και τώρα τι κάνουμε; Θωρακίζουμε το προϊόν». Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024 και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Γύθειο. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πολιτικής, της Αγοράς, της Αγροτικής Παραγωγής και των Φορέων του Κράτους σχετικά με την αγροτική καλλιέργεια και παραγωγή.

Γενικό συμπέρασμα ήταν ότι η Ελιά Καλαμών πρέπει να αντιμετωπιστεί ως βασικό Εθνικό Προϊόν, (αυτό προϋποθέτει μηχανισμό ελέγχου) να ενώσει τους παραγωγούς ανα την Ελλάδα και όχι να τους διχάζει και προς τούτο προτάθηκε - και θα προχωρήσει - η σύσταση Επιτροπής για τη μελέτη και εισήγηση της θωράκισης του Προϊόντος με τρόπο ώστε να ικανοποιούνται, ως επί το πλείστον, όλοι οι παραγωγοί του προϊόντος.
Οι δύο πρόεδροι των Επιμελητηρίων Λακωνίας κ. Παναρίτης και Μεσσηνίας κ. Ξυγκώρος έκαναν δηλώσεις στο notospress.
Δείτε φωτογραφίες:



































