ΣΠΑΡΤΗ. Δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που κατέφθασαν στη Σπάρτη με την εντύπωση ότι θα γίνουν θεατές της συναντήσεως των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία της πόλης το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Όπως δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που όταν πληροφορήθηκαν ότι δεν θα γίνει συνάντηση έφυγαν για τα χωριά τους.

Η Σπάρτη το Πάσχα έχει να επιδείξει κάποια πράγματα που διατηρούν την παράδοση, ενδυναμώνουν την πίστη και έλκουν τους επισκέπτες. Η μεγαλοπρέπεια και το τυπικό στους Ιερούς Ναούς αλλά και στα Μοναστήρια του Δήμου. Η ανθισμένη ύπαιθρος και η εκλεκτή γαστρονομία. Η συνάντηση των Σπαρτιατών που κορυφώνεται στους Ιερούς Ναούς και στην περιφορά και συνάντηση των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.

Γιατί δεν γίνεται πλέον η συνάντηση; Ποιοι είναι οι λόγοι; Μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε το νεότερο αυτό έθιμο να διατηρηθεί, η εκκλησιαστική τάξη να μην διασαλεύεται και οι επιχειρηματίες της πόλης να ικανοποιούνται;

Μπορεί. Αρκεί να υπάρξει θεσμική συνεννόηση.

Οι εμπλεκόμενοι θεσμοί είναι η Εκκλησία, ο Δήμος, ο Σύλλογος Εστίασης, η Ελληνική Αστυνομία και ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης.

Κατ’ αρχήν τον πρώτο λόγο έχει η Εκκλησία. Αυτή ορίζει αν θα γίνει περιφορά και συνάντηση των Επιταφίων.

Το δεύτερο λόγο έχει ο Δήμος που έχει και την ευθύνη ρύθμισης, διαρρύθμισης, διαχείρισης του γεγονότος.

Ο Σύλλογος Εστίασης προέχει καθ΄ ότι η Μεγάλη Παρασκευή είναι ίσως η ημέρα με την μεγαλύτερη κίνηση μέσα στον χρόνο από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Για τους ίδιους περίπου λόγους έχει ρόλο και ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης και φυσικά η Ελληνική Αστυνομία που συνεργάζεται με τον Δήμο για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την τήρηση της Τάξης.

Θεσμική συμφωνία

Ποιοι είναι οι λόγοι που πρέπει να επέλθει θεσμική συμφωνία για την περιφορά και συνάντηση των Επιταφίων στη Σπάρτη:

  • Έθιμο της πόλης που ενώνει ενορίες, γειτονιές, μικροκοινωνίες.
  • Τόνωση της θρησκευτικής και λατρευτικής συνείδησης
  • Θεαματική κορύφωση του Θείου Δράματος
  • Διαπιστωμένη Ικανότητα του Δήμου να μεριμνά για την καθαριότητα και την καλαισθησία.
  • Ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας να ρυθμίζει όσα προγραμματίζονται και όσα προκύπτουν.
  • Πρόθεση των καταστηματαρχών να συμβάλουν στη διατήρηση του ύφους την ώρα της συνάντησης των επιταφίων.
  • Μοναδική ευκαιρία όλο το Χριστεπώνυμο πλήθος - και όχι μόνον - να ακούσει τον Μητροπολίτη σε κοινή θέα και ακρόαση.
  • Κίνητρο για επισκέπτες να είναι στη Σπάρτη τη Μεγάλη Παρασκευή, πριν και μετά.
  • Διαπιστωμένη ευταξία χωρίς ακραίες εκδηλώσεις και «εκρηκτικές» εντυπώσεις από το κοινό που συμμετέχει ή παρακολουθεί.
  • Δυνατότητα συνοδείας του Μητροπολιτικού Επιταφίου από την Φιλαρμονική Σπάρτης, ίσως και άλλων από μικρότερα μουσικά σχήματα της μπάντας.

Οι λόγοι που συνηγορούν για την επανάληψη της συνάντησης των 4 επιταφίων της Σπάρτης είναι πολλοί. Αυτό που χρειάζεται, εγκαίρως και ψύχραιμα είναι η θεσμική συμφωνία ώστε να υπάρχουν και να τηρούνται προϋποθέσεις. Να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι και οι υποχρεώσεις. Είναι τόσο σημαντικό, πνευματικά, λατρευτικά, εθιμικά, κοινωνικά, εμπορικά, που αξίζει τον κόπο η συνεννόηση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις