ΣΠΑΡΤΗ. Τον κοινό εορτασμό των εν τη Λακωνία διαλαμψάντων Αγίων καθιέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος την ημέρα των εγκαινίων του εν λόγω Ιερού Ναού, πού έγιναν την 19η Ιουνίου 1983, ορίζοντας εορτάσιμη ημέρα, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών. Την Ιερή Εικόνα των Λακώνων Αγίων, φιλοξενεί το βόρειο κλίτος του Ναού, το οποίο μάλιστα είναι αφιερωμένο στους είκοσι έξι συγκεκριμένους Αγίους και Αγίες της Εκκλησίας μας.

Ειδικότερα, ο φετινός εορτασμός ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με την τέλεση του πανηγυρικού Τρισαρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας, στον οποίο χοροστάτησε, ως προσκεκλημένος του σεπτού Ποιμενάρχη μας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος. Στον Εσπερινό συμμετείχαν επίσης ο Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος, και πλειάδα κληρικών από την μητροπολιτική μας περιφέρεια.

Μετά την ευλόγηση των άρτων, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον Επίσκοπο Τανάγρας, τον οποίο γνωρίζει από την εφηβική του ηλικία. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τον χαρακτήρισε λαμπρό κληρικό με βαθιά πίστη, άριστο εκπαιδευτικό και θεολόγο, πολύγλωσσο, με κομβικό ρόλο στην Εκκλησία της Ελλάδος, αφού είναι Διευθυντής της αντιπροσωπείας Της στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την παρουσία του και τον Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα, όπως και όσους ακόμα συνόδευσαν τον Επίσκοπο Τανάγρας.

Από την πλευρά του, ο Θεοφιλέστατος κ. Απόστολος απευθυνόμενος στον σεπτό Ποιμενάρχη μας τόν ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση και τα καρδιακά του λόγια, αλλά κυρίως επειδή στέκεται στο πλάι του επί σειρά ετών μαζί με τον πνευματικό του πατέρα, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για να τον καθοδηγούν και να τον ωθούν στην πνευματική ανύψωση. Στη συνέχεια μίλησε για τους Αγίους της Εκκλησίας μας, που αποτελούν φωτεινούς οδοδείκτες και εστίες ενδυνάμωσης της πίστης μας.

Την Κυριακή 31 Μαρτίου, χοροστάτησε στον Όρθρο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος, ευλόγησε τους άρτους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος, ενώ στην πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε στο εκκλησίασμα ο Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος επιχείρησε έναν παραλληλισμό της ευαγγελικής περικοπής, που αναφερόταν στη θεραπεία του παραλυτικού της Καπερναούμ, και των Λακώνων Αγίων, επισημαίνοντας ότι μέσω της ακλόνητης πίστης και της θυσιαστικής αγάπης προς τον συνάνθρωπο, οι μεν στην Καπερναούμ προσέγγισαν τον Κύριο και έσωσαν τον ασθενή φίλο τους, οι δε Λάκωνες Άγιοι κέρδισαν την Βασιλεία των Ουρανών.

Κατακλείοντας την πανηγυρική λατρευτική σύναξη, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας μίλησε για τους Λάκωνες Αγίους, που αποτελούν στήριγμα για τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής, τονίζοντας ότι οφείλουμε να εμβαθύνουμε στους θαυμαστούς βίους και τις διδαχές τους. Παράλληλα, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τανάγρας για την τιμητική αποδοχή της πρόσκλησής του και για τον μεστό νοημάτων λόγο του κατά τον Εσπερινό. Επίσης ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λακεδαιμονίας για το κήρυγμά του, τους κληρικούς που συμμετείχαν και τις δύο ημέρες στον εορτασμό, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Λακωνίας κ. Θεόδωρο Βερούτη και τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Μιχάλη Βακαλόπουλο, τους αξιωματικούς του ΚΕΕΜ, τους μαθητές και τις μαθήτριες του 3ου Δημοτικού Σχολείου, του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης, που συνοδεία εκπαιδευτικών τους ομόρφυναν με την παρουσία τους την εορτή, καθώς και τους πιστούς που με κατάνυξη συμπροσευχήθηκαν. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας να βρίσκεται πάντα υπό την Σκέπη των Λακώνων Αγίων.

Στην χορεία των Λακώνων Αγίων, ανήκουν οι εξής:

– Ὁσιος Νίκων ο «Μετανοείτε» (26 Νοεμβρίου)

– Ἅγιος Θεόκλητος Αρχιεπίσκοπος Λακεδαιμονίας (1 Δεκεμβρίου)

– Ἅγιος Λεόντιος ο εκ Μονεμβασίας (11 Δεκεμβρίου)

– Ἅγιος Μάξιμος ὁ Γραικός (Β’ Κυριακή Νηστειών)

– Ἅγιος Γεώργιος ὁ εν Μαλεώ ασκήσας (4 Απριλίου)

– Ἅγιος Γρηγόριος ο εκ Μυστρά (Κυριακή Αγίων Πάντων)

– Αγία Υπομονή (29 Μαΐου)

– Ἅγιος Θωμάς ο εν Μαλεώ ασκήσας (7 Ιουλίου)

– Ἅγιος Ηλίας ο Νέος (17 Αυγούστου)

– Ἅγιος Νεομάρτυρας Ιωάννης (21 Οκτωβρίου)

– Όσιος Σεραπίων ο Σινδόνιος (21 Μαρτίου)

– Ἅγιος Πέτρος, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Ἅγιος Θεοφάνης, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Οσία Μάρθα Μονεμβασίας (5 Μαΐου)

– Ἅγιος Παύλος, Επίσκοπος Μονεμβασίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Ἅγιος Θεόδωρος Κυθήρων (12 Μαΐου)

– Ἅγιος Ρωμανός επί την σκλέπαν (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Ἅγιος Ισίδωρος Βουχειράς, Πατριάρχης Κων/πόλεως (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Ἅγιος Φώτιος Μονεμβασίας, Επίσκοπος Κιέβου (27 Μαΐου & 2 Ιουλίου)

– Ἅγιος Ρωμανός ο νεομάρτυρας εκ Δημηνίτσης (6 Ιανουαρίου)

– Ἅγιος Γαλακτίων εξ Αναβρυτής (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Ἅγιος Νεόφυτος ο νεομάρτυρας, Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας (Β΄ Κυρ. Νηστειών)

– Ἅγιος Μήτρος ή Δημήτριος ὁ Πελοποννήσιος (28 Μαΐου)

– Ἅγιος Ιωάννης ο νεομάρτυρας εκ Τουρκολέκα (16 Οκτωβρίου)

– Άγιος Ανανίας Λαμπάρδης, Επίσκοπος Λακεδαιμονίας – εθνοϊερομάρτυρας (15 Απριλίου και Κυριακή των Μυροφόρων)

– Άγιος Γρηγόριος, Μητροπολίτης Δέρκων ο από Λακεδαιμονίας – εθνοϊερομάρτυρας (3 Ιουνίου)

Απολυτίκιο

Ήχος πλ. α’. Τον Συνάναρχον Λόγον

Πεπλησμένοι τοῦ θείου φωτός μακάριοι, τῆς Λακωνίας προστάται καί ὑποφῆται σοφοί, τῇ δυνάμει τοῦ Χριστοῦ λαμπρῶς ἐδείχθητε, Ἀρχιερέων ἡ ὁμάς, καί ὁσίων ἡ πληθύς, καί μάρτυρες ἀθλοφόροι, τά πλήθη τῶν Ὀρθοδόξων, ἀδιαλείπτως προστατεύοντες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις