ΑΡΓΟΣ. Τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Άργους - Μυκηνών, έχουν απασχολήσει την αυτοδιοικητική επικαιρότητα της Πελοποννήσου τις τελευταίες ημέρες. Κορύφωση όλων αυτών οι επίσημες επισκέψεις της δημοτικής αρχής στην Αθήνα και οι συναντήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, οι καταθέσεις επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή εκ μέρους των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νομού, μέχρι και η αποκλειστική συνέντευξη του Δημάρχου Άργους - Μυκηνών κ. Γιάννη Μαλτέζου στο Notospress, στην οποία εξηγεί την υπάρχουσα κατάσταση.

«Η προηγούμενη δημοτική αρχή μας άφησε χωρίς προϋπολογισμό»

«Ο προϋπολογισμός του Δήμου Άργους - Μυκηνών ήταν μια νόμιμη υποχρέωση την οποία είχε ο απελθών Δήμαρχος. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο έπρεπε στις 15.11.2023 να έχει συντάξει και ψηφίσει τον δημοτικό προϋπολογισμό και αυτή την στιγμή αδυνατούμε να τον ισοσκελίσουμε, καθώς λείπουν 6.250.000 ευρώ για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Έχουμε βρεθεί σε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη καθώς η προηγούμενη δημοτική αρχή, όχι απλά μας άφησε χωρίς προϋπολογισμό αλλά ναρκοθέτησε την από εδώ και πέρα συνέχεια, χωρίς καν να τους νοιάζει το κοινό καλό του Δήμου Άργους - Μυκηνών».

«To ζήτημα δεν είναι να υπάρχει ο δήμος μόνο για να πληρώνει μισθούς»

«Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα αλλά αυτό δεν έχει επηρεάσει τις μισθοδοσίες του δήμου, το ζήτημα όμως δεν είναι να υπάρχει ο δήμος μόνο για να πληρώνει μισθούς. Ο δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη, την ποιότητα ζωής και την ενασχόληση με τις τοπικές υποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία και το Σύνταγμα. Δεν είναι δυνατόν να μένουμε μόνο σε ότι έχει να κάνει με τις μισθοδοσίες. Εδώ υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα, το οποίο οφείλουμε να λύσουμε άμεσα».

Υπάρχουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες;

«Για το αν υπάρχουν ποινικές ενδείξεις αυτό δεν μπορώ να σας το πω αυτή την στιγμή. Το μόνο το οποίο μας ενδιαφέρει αυτή την στιγμή είναι να μπορέσουμε να βγάλουμε τον δήμο απ' αυτή την δύσκολη κατάσταση και αυτό κάνουμε. Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία, εφόσον υπάρχουν ποινικές ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν, το δικό μας καθήκον είναι η αναζήτηση των ευθυνών, ενώ η απόδοση τους είναι δουλειά της Δικαιοσύνης».

«Θα προβούμε σε διαχειριστικό έλεγχο»

«Αυτό το οποίο θα κάνουμε μόλις έχουμε στα χέρια μας τον προϋπολογισμό, είναι αυτό το οποίο είχα υποσχεθεί στους πολίτες του Δήμου Άργους - Μυκηνών, να αναθέσω σε ορκωτό λογιστή τον πλήρη διαχειριστικό έλεγχο σε ότι έχει να κάνει με τον Δήμο αλλά και τα νομικά πρόσωπα, τα οποία συγχωνεύονται με τον δήμο. Θα πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτό που παραλάβαμε».

Η συνέντευξη τύπου του απερχόμενου Δημάρχου

«Η συνεχής προσπάθεια του τέως δημάρχου να ‘’σώσει οτιδήποτε αν σώζεται’’ πέφτει για ακόμα μια φορά στο κενό. Η εκ νέου απόπειρα του να μπερδέψει για πολλοστή φορά τους πολίτες με νούμερα, λογιστικές και οικονομικές ορολογίες σε ένα πάνελ με έναν ιδιώτη λογιστή δεν απέδωσε καρπούς. Εμείς απαντάμε με επίσημα έγγραφα των Υπηρεσιών και με αποδείξεις».

«Ότι λέω δεν το λέω αστήρικτα»

«Ότι λέω δεν το λέω αστήρικτα. Ότι σας λέω προέρχεται από συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία είναι αναντίρρητα. Υπάρχει έγγραφο του Διευθυντή της Οικονομικής υπηρεσίας, ο οποίος βρίσκεται σε αυτή την θέση εδώ και 13 χρόνια και δεν τον έχω φέρει εγώ, στο οποίο έγγραφο εμπεριέχεται υποβολή προσφοράς προς τις Τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για να μας χρηματοδοτήσουν με ένα δάνειο ισοσκελισμού και με αναχρηματοδότηση των υπολοίπων, πλην των φώτων δανείου.

«Έχουμε πραγματοποιήσει επίσημη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών»

«Πραγματοποιήσαμε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τον Βουλευτή της ΝΔ του νομού μας τον κ. Ανδριανό, τον Δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Ορφανό και αντιπροσωπείες των δήμων όπως οι γενικοί γραμματείς και οι αντιδήμαρχοι οικονομικών. Συναντήσαμε τον κ. Λιβάνιο στον οποίο του θέσαμε τα παραπάνω θέματα, προκειμένου να ζητήσουμε χρήματα ως δήμος Άργους - Μυκηνών και να μας βγάλει απ' αυτή την δύσκολη κατάσταση».

Για ποιο λόγο δεν κλείνει ο προϋπολογισμός;

«Έχουμε ήδη έναν τεράστιο δανεισμό 18.000.000 ευρώ που δεν μας επιτρέπει να κλείσουμε τον προϋπολογισμό. Ο λόγος είναι ότι ο Δήμαρχος των ''έργων'' αποχωρώντας σύνηψε ένα δάνειο 12.500.000 ευρώ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αναφορικά με τους λαμπτήρες στο δήμο. Τοποθέτησε κάποιους λαμπτήρες στον δημοτικό φωτισμό αμφίβολης ποιότητας και όχι λαμπτήρες Led. Aυτό το δάνειο καλούμαστε να το πληρώσουμε τώρα εμείς, με πρώτη δόση στις 01.01.2024. Παρότι όφειλε η δημοτική αρχή έως τις 31.12.2023 να μην έχει καμία υποχρέωση προς τρίτους».

«Ζητήσαμε μείωση του δανειακού επιτοκίου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων»

«Ζητήσαμε μέσω της δημοτικής επιτροπής, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων την αναχρηματοδότηση όλων των υπολοίπων δανείων πλην των δανείων των φώτων, όπως και την μείωση του επιτοκίου ώστε από 8 % που ήταν να πάει στο 3.7 % με σκοπό να μειωθούν οι υποχρεώσεις μας σε σχέση με τα τοκοχρεολύσια. Επίσης ζητήσαμε την επιμήκυνση για το δάνειο των φώτων από 10 έτη που είναι τώρα σε 15 έτη αποπληρωμής. Θα πρέπει να σας πω ότι αυτές μας οι προτάσεις ψηφίστηκαν ομόφωνα, ακόμα και από την δημοτική παράταξη, της προηγούμενης δημοτικής αρχής».

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να μην μπει ο Δήμος Άργους - Μυκηνών σε μνημόνιο»

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί και όσες κινήσεις απαιτούνται ώστε να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό και να κλείσει το πρόβλημα που μας στερεί την δυνατότητα να κάνουμε την δουλειά μας. Θα πρέπει να έχουμε προϋπολογισμό για να υλοποιήσουμε όσα πρέπει και για όσα μας ψήφισαν οι πολίτες, χωρίς να πρέπει να μπούμε σε μνημόνιο. Να έχουμε δηλαδή αυτό τον βραχνά του Υπουργείου πάνω από το κεφάλι μας, που θα πρέπει για την παραμικρή δαπάνη να στείλουμε σχετικό αίτημα για να εγκριθεί».

Το προσχέδιο του δημοτικού προϋπολογισμού

«Έχουμε ήδη φτιάξει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, αφού πρώτα προηγηθεί το τεχνικό πρόγραμμα, η δημοτική επιτροπή και να στείλουμε το ψηφισμένο προσχέδιο στο αρμόδιο παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών και να μας απαντήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για το αν μας χορηγεί το δάνειο των 3.000.000 ευρώ. Φυσικά υπάρχει και η προϋπόθεση αν γίνεται αποδεκτή η αναχρηματοδότηση και η επιμήκυνση. Ανάλογα με όλα τα παραπάνω θα κριθεί και η μετέπειτα πορεία και έκβαση, με τελικό προορισμό την αποστολή του σχεδίου στην Αποκεντρωμένη για νομιμότητα. Όλη αυτή η διαδικασία χρονικά απαιτεί το λιγότερο έναν μήνα».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις