ΑΣΤΡΟΣ. Το φυτικό βακτήριo Xyllela fastidiosa (Ξυλλέλα) ήταν γνωστό πολλά χρόνια πριν, αφού από το 1880 είχε εντοπιστεί να προξενεί μεγάλες ζημιές στην αμερικάνικη ήπειρο σε αμπέλια (Φλόριδα, Καλιφόρνια) καθώς επίσης και σε δαμασκηνιές (1935) αλλά και σε εσπεριδοειδή και σε φυτείες καφέ στη Βραζιλία και Αργεντινή. Έτσι, η ανακοίνωση από Ερευνητές - Γεωπόνους του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου του Μπάρι (Ιταλία) το 2013.

Το βακτήριο αυτό προξενεί τεράστιες ζημιές σε ελαιώνες, ενώ δημιούργησε τεράστια εντύπωση τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και σε φορείς αλλά και χώρες όπου η καλλιέργεια της ελιάς έχει καθοριστικό ρόλο στο περιβάλλον και στην οικονομία τους. Το βακτήριο εντοπίστηκε στην Περιφέρεια της Απουλίας στο τακούνι της ιταλικής μπότας, όπου έχει καταστραφεί τεράστιος αριθμός ελαιοδέντρων, διάφορων ποικιλιών, που ανέρχεται περίπου σε 2.000.000 δέντρα.

Πόσο βλαβερό είναι για τους Ελαιώνες

Επειδή το βακτήριο κυκλοφορεί μέσω των αγγείων του ξύλου όπου κυκλοφορεί το νερό από τις ρίζες προς τα διάφορα μέρη των φυτών πολλαπλασιάζεται σε τεράστιους αριθμούς με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η κυκλοφορία του νερού και έτσι αυτά να καταρρέουν και να ξεραίνονται. Επισημαίνουμε ότι, το βακτήριο Χyllela fastidiosa μεταδίδεται με ορισμένα μικροσκοπικά έντομα-φορείς (Τζιτζικάκια) τα οποία ανήκουν στις οικογένειες Cercopidae και Cicadelidae.

Η θεματική ενημερωτική διάλεξη

Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω αλλά και τα νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει τόσο σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όσο και στη δική μας, θα παρουσιαστούν σε ενημερωτική διάλεξη που θα γίνει στον χώρο του Δημοτικό Σχολείου Κουτρούφων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, την Τετάρτη (06/03) και ώρα 19:00 μ.μ.

Ομιλητής θα είναι, ο Δημήτρης Δήμου, Γεωπόνος - Ιολόγος Φυτών (MSc), τ. Δ/ντής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αργολίδας και Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας. Η εκδήλωση οργανώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γεωπόνων Αργολίδας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις