Γράφει ο Πέτρος Δούκας*

ΣΠΑΡΤΗ. Αναφορικά με την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου για το θέμα της Ανάπλασης της λεωφόρου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, έθεσα υπ’όψη του σώματος τα παρακάτω τα οποία και θέτω και υπ’ όψη των συνδημοτών μας.

Η δική μας Δημοτική Αρχή πήρε τη μεγάλη απόφαση ότι είχε ωριμάσει ο καιρός προκειμένου να προχωρήσουν δυο μεγάλα και εμβληματικά έργα που θα έδιναν άλλη διάσταση στην πόλη μας και που θα την ομορφύνουν,

  • Το Open Mall = το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου που θα άλλαζε την όψη του κέντρου της Σπάρτης.
  • Η Ανάπλαση της Λεωφόρου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, επί τη βάση του σχεδιασμού που πραγματοποιήθηκε επί Δημαρχίας Ευάγγελου Βαλιώτη.

Και αυτά γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα έχουμε μεγάλο πολιτικό κόστος από την αναστάτωση που θα προκαλούσαν οι εργασίες, αλλά και επειδή ο κάθε ένας είχε και έχει τη δική του άποψη περί ωραίου σχεδιασμού και για το πως θα έπρεπε αυτό να αλλάξει!

«De gustibus et coloribus non est disputandum.»

Φυσικά και το υπάρχον σχέδιο της Σπάρτης με τους φοίνικες ήταν πολύ ωραίο και πρωτοποριακό, ΟΜΩΣ σχεδιάστηκε πριν από 70 χρόνια όταν η πόλη μας ήταν κωμόπολη με ελάχιστα αυτοκίνητα.

Ένα από αυτά ήταν και του παππού μου, Χειρουργού - Γυναικολόγου Πέτρου Δούκα! Όμως του κλέψαν τα καθίσματα και το αυτοκίνητό μας συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα!

Η προχθεσινή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε απλά για να ακουστούν απόψεις, και όχι για να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις!

Οι αποφάσεις ήταν ήδη ειλημμένες από τη πλειοψηφία της νέας Δημοτικής Αρχής.

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση επέκρινε τη Δημοτική Αρχή γιατί δέχθηκε αδιαμαρτύρητα την Γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου το οποίο δεν δέχθηκε να κηρυχθεί Έκπτωτος ο Ανάδοχος (σε αντίθεση με τις συμβουλές της Τεχνικής μας Υπηρεσίας)!

Δηλαδή, ο κύριος Δήμαρχος δήλωσε πως δεν πρόκειται να προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο, ή τον Εισαγγελέα, ή τον Περιφερειάρχη, ή την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κατά της Γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου και της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπέρ του Αναδόχου, γιατί ο Ανάδοχος απλά τους είπε ότι «θα τελειώσει το έργο», δίχως ωστόσο να θέσει χρονοδιάγραμμα ή έγγραφη υπόσχεση – δήλωση ότι δεν πρόκειται να υποβάλει ξανά οποιαδήποτε ένσταση για οποιοδήποτε λόγο.

Συμβούλευσα τη νέα Δημοτική Αρχή να επιβάλλει άμεσα Χρονοδιάγραμμα για τη πλήρη περάτωση όλων των εργασιών και έγγραφη υπόσχεση ότι ο Ανάδοχος δεν πρόκειται να ξανα-υποβάλλει οποιαδήποτε ένσταση για οποιοδήποτε λόγο!

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση και η Δημοτική Αρχή, δήλωσαν ότι στηρίζουν την Τεχνική Υπηρεσία και τις ενέργειές της!

Δηλαδή αυτονόητα στήριξαν και όλες τις ενέργειες της δικής μας Δημοτικής Αρχής που βασίστηκε και ενέκρινε και κινήθηκε απόλυτα με βάση τις εισηγήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, που είναι το κεντρικό αρμόδιο όργανο του Δήμου και προστατεύει τα συμφέροντά του, και φυσικά δεν έκανε ‘του κεφαλιού της’!

Η συμβατική προθεσμία της Παλαιολόγου έχει λήξει από 20-10-23. Ο ανάδοχος έχει ζητήσει παράταση 8 μήνες, δηλ. μέχρι 20-06-24.

Δεν μας γνωστοποιήθηκε τι συμφωνήθηκε σχετικά, κατά τη συνάντηση με τον Ανάδοχο!

Και ενώ το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο 2023, στις 20/02/24 το Τεχνικό Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα του Αναδόχου για διακοπή των εργασιών με διάφορες προφάσεις περί εμποδίων (περίπτερα, συντριβάνι, άρδευση)!

Δηλαδή ο Ανάδοχος από καιρό είχε κατά νου την απαλλαγή του από το έργο, ενώ δικαιώθηκε η Τεχνική Υπηρεσία!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι το έργο σταμάτησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, και ξαφνικά ξανάρχισε μόλις τέλειωσαν οι εκλογές, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στην Τεχνική μας Υπηρεσία και τη στελέχωσή της.

Πολύ περίεργο! Τυχαίο;

Για το Open Mall η προθεσμία έληξε τον Δεκέμβριο και έχει δοθεί παράταση. Ωστόσο και εδώ υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις.

  • Πόσο ποσοστό του έργου έχει ήδη πιστοποιημένα εκτελεσθεί μέχρι σήμερα;
  • Αν υπάρχει ουσιαστική δέσμευση ότι θα ολοκληρωθεί; Πότε και με ποια εχέγγυα;

Ρώτησα επίσης αν έχουν πιστοποιηθεί πολλές κακοτεχνίες. Λέγεται π.χ. ότι οι κυβόλιθοι επί της οδού Αγησιλάου πρέπει να ξηλωθούν και να διαστρωθούν από την αρχή. Δεν έλαβα καμία απάντηση!

Ρώτησα τι έγινε με τους κομμένους ευκάλυπτους από το πάρκο Γουδέ και αν ο ανάδοχος εκτέλεσε όλες τις εργασίες μέσα στις προθεσμίες. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό αλλά δεν ήταν το αντικείμενο της χθεσινής ατζέντας.

Ρώτησα ακόμα, αν ο κ. Δήμαρχος σκέφτεται τυχόν γενικές αλλαγές στα σχέδια της Παλαιολόγου και αν έχει να μας παρουσιάσει κάποια γραπτή έκθεση στα χέρια του, για όλες τις συνέπειες των τυχόν αλλαγών στα αρχικά σχέδια των κεντρικών, βόρειων και νότιων τομέων της Παλαιολόγου (ανάγκη για νέες αιτήσεις, εξασφάλιση νέων χρηματοδοτήσεων, ανάγκη νέων συμβουλίων για έγκριση των νέων αδειοδοτήσεων, κλπ.), καθώς και τα αντίστοιχα νέα ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ. Ούτε σε αυτά τα ερωτήματα έλαβα απάντηση!

Ρώτησα αν οποιοδήποτε στέλεχος της νέας Δημοτικής Αρχής, είτε έμμισθος είτε άμισθος Σύμβουλος του Δημάρχου, είχε ποτέ ή έχει οποιαδήποτε σχέση με τον νυν εργολάβο, ή είχε υποβάλλει ενστάσεις κατά προηγούμενων αναθέσεων και εναντίον της Δημοτικής Αρχής. Περιμένω άμεσα απάντηση!

Σε κάθε περίπτωση είναι δικαίωμα της Δημοτικής Αρχής να κινηθεί όπως κινείται, αν και αυτό δικαιώνει και απαλλάσσει «αβρόχις ποσί» τον Ανάδοχο από τις συνέπειες των συμπεριφορών του μέχρι σήμερα, που εκτέθησαν σκληρά και αναλυτικά από σύσσωμη την αντιπολίτευση! Σύσσωμη!

(*) Τέως δήμαρχος Σπάρτης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις