ΣΠΑΡΤΗ. Σημάδια πρόωρης γήρανσης παρουσιάζει το Πάρκο Γουδέ στη Σπάρτη. Μέσα σε 10 χρόνια το φημισμένο και μοναδικό πάρκο της Σπάρτης έχει γεράσει. Όπου κοιτάξει ο επισκέπτης και χρήστης του πάρκου θα δει σημάδια πρόωρης γήρανσης που έχουν αιτία.

Απ’ όσα γνωρίζαμε το Πάρκο Γουδέ θα έπρεπε να συντηρείται από την εταιρεία που το κατασκεύασε με ανάλογες δαπάνες του δήμου Σπάρτης. Σήμερα, αν και η προσπάθεια συντήρησής του είναι εμφανής, το πάρκο δείχνει είναι γερασμένο πριν την ώρα του.

Δένδρα και φυτά έχουν ξεραθεί ή έχουν αφαιρεθεί. Αρκετά φωτιστικά σπασμένα. Σκουριασμένοι ψύκτες νερού. Δάπεδα φθαρμένα. WC που δεν λειτουργούν, δένδρα κακοκλαδεμένα. Ο βοτανικός εκπαιδευτικός κήπος εξαφανισμένος. Διάδρομοι βάδισης γεμάτοι αγριόχορτα. Ταμπέλες και σήμανση σε κακή κατάσταση. Tέντες και σκίαστρα πουθενά. Πρόσβαση προς το Πάρκο απαράδεκτη και επικίνδυνη. Πολλά τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόσωπο, ομάδα και φορέας που να νοιάζεται για το Πάρκο. Πανό στην είσοδό του από το 2022 που δεν βρέθηκε ένα χέρι να το κατεβάσει. Πάρκιν με λούμπες νερού. Θέση κάδου ακριβώς στην πρόσοψή του γιατί εκεί βολεύει την αποκομιδή.

Κι όμως ο κόσμος το αναζητά και το επιλέγει καθημερινά. Ωστόσο λείπει το νοικοκύρεμα και η ζέση στη συντήρηση και λειτουργία του. Γερασμένο όπως είναι σε λίγο θα απωθεί τους επισκέπτες όσο και αν το έχουν ανάγκη.

Χρειάζεται μια γενναία παρέμβαση και αναζωογόνηση με φυτά, λουλούδια, συντήρηση και αντικατάσταση στοιχείων, ανακαίνιση υποδομών, αντικατάσταση σήμανσης και πολλά ακόμα. Τις εργασίες πρέπει να κάνουν ειδικοί με τη συνεργασία του δήμου. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση και πρόβλεψη στις οδούς που οδηγούν στο Πάρκο. Δεν υπάρχει μέριμνα, δεν υπάρχει ούτε μια πινακίδα, δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχει ο νοικοκύρης δήμος.

Όσο είναι καιρός το Πάρκο Γουδέ πρέπει να ξανανιώσει και να γίνει προορισμός των Σπαρτιατών. Σε αυτό, Άνοιξη και Καλοκαίρι, πρέπει να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις, δράσεις και events ώστε να γίνει ακόμα πιο φιλικό, προσιτό και αγαπημένο.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή Σπάρτης δείχνει να δίνει σημασία στην καθημερινότητα. Το Πάρκο Γουδέ δεν έχει ανάγκη από ημίμετρα και πρόχειρους καθαρισμούς και εξωραϊσμούς. Είναι μεγάλο και σημαντικό έργο για την πόλη και του αναλογεί φροντίδα, δαπάνη και ανάδειξη.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις