Καταρράκτες Νέδας: Εξόρμηση στην κρυμμένη Νύμφη της Πελοποννήσου
Καταρράκτες Νέδας: Το υδάτινο μυστικό της Νότιας Ελλάδας - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Αν θες να γνωρίσεις τον φυσικό πλούτο της Πελοποννήσου αρκεί μια εξόρμηση στους καταρράκτες της Νέδας ή αλλιώς… στην κρυμμένη Νύμφη της νότιας Ελλάδας.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι Νύμφες ήταν νεαρές πανέμορφες κοπέλες που ζούσαν σε δάση, ποτάμια, λίμνες και βουνά. Συνόδευαν τη θεά Άρτεμη, έπαιζαν και τραγουδούσαν μαζί της παρόλο που η θωριά της και η ομορφιά της επισκίαζε τη νιότη και τη φρεσκάδα τους.
Μέχρι σήμερα, οι Νύμφες της μυθολογίας είναι συνυφασμένες με το γλυκό νερό, ποτάμια, λίμνες, πηγές και καταρράκτες. Μάλιστα η λαϊκή παράδοση πλάθει μέχρι τις μέρες μας μύθους με νεράιδες που ζουν σε δάση και κυρίως κοντά σε νερά. Οι νεράιδες των σύγχρονων παραμυθιών δεν είναι άλλες από τις Νύμφες της μυθολογίας.
Όπως πολύ σωστά έχεις κάνει ήδη το συνειρμό, το φαράγγι καθώς και το ποτάμι της Νέδας έχουν πάρει το όνομά τους από την ομώνυμη Νύμφη. Μάλιστα, είναι ένα από τα λίγα ποτάμια στην Ελλάδα που το όνομά τους είναι γένους θηλυκού.
Καταρράκτες Νέδας: Πώς θα φτάσουμε στον παράδεισο της Πελοποννήσου
Το φαράγγι της Νέδας μετράει 32 χιλιόμετρα μήκος και οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Η πρόσβαση στο σημείο που βρίσκονται οι δύο καταρράκτες καθώς επίσης και το εκκλησάκι της Παναγίας είναι σχετικά εύκολη, ανάλογα πάντα και την εποχή.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσεγγίσει κανείς αυτό το σημείο. Ο πρώτος είναι να φτάσουμε εδώ μέσω Ηλεία περνώντας από το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο υψίστης σπουδαιότητας για τη χώρα μας από την Unesco. Μετά το χωριό Φιγαλεία ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος δίνει τη θέση του στο χωματόδρομο που είναι βατός ακόμα και για συμβατικό αυτοκίνητο.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην άλλη πλευρά της Μεσσηνίας. Μετά το τελευταίο χωριό Πλατανιά ο δρόμος γίνεται κατηφορικός χωματόδρομος. Και στις δύο διαδρομές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μετά από βροχοπτώσεις. Πιθανόν ο δρόμος να έχει φαγωθεί εξαιτίας του νερού σε κάποια σημεία.
Μια μικρή πεζοπορία και το θαύμα ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας
Φτάνοντας στο σημείο που ξεκινάει το μονοπάτι, αφήνουμε το αυτοκίνητό μας και ξεκινάμε μια μίνι πεζοπορία. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί καντίνα στην αρχή του μονοπατιού πλήρως εναρμονισμένη με το φυσικό τοπίο.
Η διαδρομή μέχρι τους καταρράκτες είναι λίγο περισσότερο από μισό χιλιόμετρο και χαρακτηρίζεται δύσκολη. Οι πέτρες γλιστράνε αρκετά και υπάρχουν κάποια απότομα σημεία. Παρόλα αυτά, το μικρό μήκος της λειτουργεί στα υπέρ και όχι στα κατά.
Μετά από 15 λεπτά περπάτημα θα βρεθούμε μπροστά σε ένα μικρό θαύμα στις αποχρώσεις του πράσινου και του γαλάζιου. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, θα δεις τους τολμηρούς να βουτάνε στα παγωμένα νερά. Αν αντέχεις το κρύο, αξίζει μια βουτιά αφού θα τη θυμάσαι για πάντα!
Αν περάσεις την ξύλινη γέφυρα κι ακολουθήσεις ευθεία το μονοπάτι θα οδηγηθείς στο εκκλησάκι της Παναγίας. Ειδάλλως ακολουθώντας τα κίτρινα σημάδια θα σκαρφαλώσεις μέχρι τον μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό καταρράκτη. Και στις δύο περιπτώσεις δε θα χρειαστεί να περπατήσεις περισσότερο από 5 λεπτά.
Αν είσαι από εκείνους που πιστεύουν στα παραμύθια ή αν σου αρέσει να πλάθεις κι εσύ ιστορίες, τότε σίγουρα θα ακούσεις το τραγούδι των νεράιδων που κρύβονται ανάμεσα στα δέντρα και πίσω από τα ορμητικά νερά του καταρράκτη.
Μη βιαστείς να φύγεις από δω. Απόλαυσε τη μαγεία της φύσης. Άκου τη μελωδία του νερού που τρέχει και γίνεται ένα με τη γη. Νιώσε τη δροσιά από τα δέντρα και το ποτάμι. Και που ξέρεις… μπορεί να έχεις την τύχη να συναντήσεις κι εσύ μια Νύμφη!
Αν θα σου έδινα ένα #travel_tip αυτό θα ήταν να αποφύγεις την επίσκεψή σου σε αυτό το μέρος τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο & Αύγουστο). Εκτός ότι η πολυκοσμία δε θα σε αφήσει να ευχαριστηθείς το φυσικό τοπίο, θα ταλαιπωρηθείς αφού θα χρειαστεί να αφήσεις αρκετά μακριά το αυτοκίνητό σου.