ΑΧΑΙΑ. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη (25/01) ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη, Ανδρέα Φίλια, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, για τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την επόμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλια, έγινε αναφορά στις πολύ καλές επιδόσεις που πέτυχε η ΠΔΕ στην απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ μεταφέρθηκαν και τα αιτήματα των αγροτών της Δυτικής Ελλάδας, μετά τις συναντήσεις που είχε η περιφερειακή αρχή με εκπροσώπους τους, στις τελευταίες κινητοποιήσεις. «Ενώσαμε τη φωνή μας με τους αγρότες και ζητήσαμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους» δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο κ. Φίλιας. Ως προς τα θέματα της Περιφέρειας, έγινε αναλυτική συζήτηση για αναπτυξιακά έργα και δράσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία η Πολιτεία έχει εγκριτική αρμοδιότητα.

Παρουσίαση πλήρους πλάνου της περιφέρειας

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε στον κ. Αυγενάκη σχέδιο της ΠΔΕ για την ανάπτυξη ενός πλέγματος δράσεων σε τομείς δράσης, όπως η κατάρτιση των αγροτών, η συμβουλευτική, η ανάπτυξη ενός δικτύου ανταλλαγής καλών πρακτικών, σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση, κ.ά. Οι δράσεις αυτές, όπως τόνισε ο κ. Φίλιας, βρίσκονται σε συμφωνία με τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ στο σκέλος της ενημέρωσης και της εξειδίκευσης και είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση. Στη συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη, συζητήθηκαν ακόμα προτάσεις της Περιφέρειας, όπως η ίδρυση δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, η ρύθμιση ζητημάτων διαχείρισης και εκμετάλλευσης των βοσκοτόπων στις ορεινές περιοχές και η ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων.

Παράλληλα, τέθηκε και το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, όπου ο κ. Αυγενάκης διαβεβαίωσε ότι έρχεται νέος κανονισμός με νέες καλύψεις, οι οποίες θα ικανοποιούν τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από αγρότες και κτηνοτρόφους. Συζητήθηκε επίσης η αύξηση των δαπανών για τη δακοκτονία και για τα σχέδια βελτίωσης, όπως επίσης και η τιμή του γάλακτος, όπου έχουν διαπιστωθεί μεγάλες αναντιστοιχίες μεταξύ τιμής παραγωγού και λιανικής. Το κλίμα ήταν πολύ καλό και θα επανέλθουμε με αναλυτική τεκμηρίωση, όπου διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά η διάθεση συνεργασίας με ΠΔΕ και Φαρμάκη όπου ούτως ή άλλως υπάρχει δίαυλος ανοικτός.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις