ΣΠΑΡΤΗ. Η χρησιμότητα των περιπτέρων στην ελληνική καθημερινότητα είναι αδιαμφισβήτητη. Γι' αυτό και επιβιώνουν ακόμα παρόλο τον ανταγωνισμό από σύγχρονες εκδοχές.

Συχνά ένα περίπτερο είναι ένας ολόκληρος κόσμος και συνήθως ο περιπτεράς γίνεται το κέντρο γύρω από το οποίο αναπτύσσεται μια αυθόρμητη κοινωνική ζωή και κουλτούρα.

Περίπτερο είναι το μικρό κτίσμα, το οποίο χρησιμεύει ως μικροκατάστημα, σε ειδικά αδειοδοτημένο από τις τοπικές αρχές, χώρο του πεζοδρομίου.

Η λέξη είναι σε χρήση από την αρχαιότητα, ως επίθετο στον περίπτερο ναό (ναός ο οποίος περιβάλλεται από κίονες σε όλες τις πλευρές του).

Στην Ελλάδα τα περίπτερα βρίσκονται συνήθως σε πλατείες ή κοντά στον δρόμο, ως ανεξάρτητα κτίσματα, συνήθως από ξύλο. Οι ιδιοκτήτες τους («περιπτεριούχοι», ή «περιπτεράδες») πωλούν μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων, με κύρια προϊόντα: εφημερίδες, τσιγάρα και περιοδικά. Δίπλα στα περίπτερα τοποθετούνται συνήθως ψυγεία για χυμούς, αεριούχα ποτά, εμφιαλωμένο νερό ή και γάλα, αλλά και καταψύκτες για παγωτό (ψυγεία παγωτού).

Εκατοντάδες άλλα προϊόντα μπορούν να βρεθούν στις προθήκες ενός περιπτέρου προς εξυπηρέτηση του κοινού, κυρίως σε ώρες που τα υπόλοιπα εξειδικευμένα καταστήματα είναι κλειστά. Έτσι ανάλογα με τη φαντασία του διαχειριστή του περιπτέρου, σε συνάρτηση με την τοποθεσία που αυτό βρίσκεται και τις εκτιμώμενες ανάγκες των δυνητικών πελατών του, μπορεί κανείς να βρει διάφορα είδη όπως προφυλακτικά, χαρτομάνδηλα, διάφορα σνακ, ξηρούς καρπούς, σπίρτα, αναπτήρες, προϊόντα καπνού, τηλεκάρτες προπληρωμένου χρόνου σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καραμέλες, μαστίχες, σοκολάτες και πολλά άλλα.

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν περιπτεριούχοι που «ξεφεύγουν» από το μέτρο, τα όρια και διαμορφώνουν πολυκαταστήματα σε βάρος της ελεύθερης και απρόσκοπτης κυκλοφορίας των πολιτών.

Στη Σπάρτη σήμερα η εικόνα που δίνουν τα περίπτερα είναι απαράδεκτη. Μοιάζει «παραγκούπολη» όταν στους δύο κεντρικότερους δρόμους της και στην πλατεία της υπάρχουν τα περίπτερα που μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες.

Είναι φανερή η εγκατάλειψη και η αδιαφορία. Τι κάνει ο Δήμος Σπάρτης; Παρακολουθεί από απόσταση. Μια πόλη σε παρακμή για πολλούς και διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων η εικόνα της, η λειτουργικότητά της.

Σε προηγούμενο άρθρο δείξαμε τι συμβαίνει με τα καρτοτηλέφωνα στη Σπάρτη που έχει και την αξίωση να εξελιχθεί σε τουριστική πόλη. Η ίδια κατάσταση επικρατεί στα περίπτερα και σε δεκάδες ακόμα πτυχές της καθημερινής ζωής, που σε επόμενα άρθρα θα αναδείξουμε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις