Ο άνθρωπος που έφερε το θέατρο στη Σπάρτη, διακριτικός, ουσιαστικός και αθόρυβος!
Ο ίδιος ο περιβάλλων χώρος του Σαϊνοπουλείου Άλσους με τη φυσική του ομορφιά «γέννησε» στον αείμνηστο Γεώργιο Σαϊνόπουλο την ιδέα για τη δημιουργία ενός αμφιθεάτρου για να υλοποιήσει το μεγάλο του όραμα για τον πολιτισμό.
ΣΠΑΡΤΗ. Το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα είναι ένα επίτευγμα κοινωνικής προσφοράς και πολιτισμού. Οι κοινωφελείς, πολιτιστικοί, αθλητικοί και περιβαλλοντικοί σκοποί του Ιδρύματος υλοποιούνται από τα έσοδα της ακίνητης περιουσίας του. Οι τομείς δράσης και παρέμβασης είναι:
- Κοινωνική προσφορά
- Σαϊνοπούλειο Άλσος
- Σαϊνοπούλειο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο
- Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο
Σήμερα, 27 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου είναι ευκαιρία να αποδώσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στον άνθρωπο που έφερε την Σπάρτη κοντά στο θέατρο και το θέατρο κοντά στη Σπάρτη.
Ο ίδιος ο περιβάλλων χώρος του Σαϊνοπουλείου Άλσους με τη φυσική του ομορφιά «γέννησε» στον αείμνηστο Γεώργιο Σαϊνόπουλο την ιδέα για τη δημιουργία ενός αμφιθεάτρου για να υλοποιήσει το μεγάλο του όραμα για τον πολιτισμό. Έτσι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κατασκεύασε το 1988 εξ ιδίων πόρων Αμφιθέατρο 1.500 θέσεων που έχει φυσική σκηνογραφία τον αγέρωχο Ταΰγετο και τη Βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά. Από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι φεστιβάλ με υψηλών προδιαγραφών θεατρικές, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις.
Η Σπάρτη χρωστά την επαφή της και την «λύτρωσή» της από το θέατρο στον Γιώργο Σαϊνόπουλο, στο Αμφιθέατρο, στο ομώνυμο Ιδρυμα και σήμερα στην σύζυγό του κ. Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου.
Ο Γεώργιος Κ. Σαϊνόπουλος (1915-2010)
Γεννήθηκε στη Μαγούλα Σπάρτης. Πατέρας του ήταν ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Σαϊνόπουλος, τιμημένος με το παράσημο του «Φοίνικος» για την ευδόκιμο υπηρεσία του. Μητέρα του ήταν η Αρτεμισία Τζιβανοπούλου, αδελφή του Μιμίκου Τζιβανόπουλου, ο οποίος θρήνησε τα τέσσερα παιδιά του που εκτελέστηκαν από του Γερμανούς στο Μονοδένδρι Λακωνίας.
Τελείωσε τις μαθητικές του σπουδές στη Μαγούλα και τη Σπάρτη και σπούδασε φαρμακοποιός στην Αθήνα. Παράλληλα σπούδασε μουσική και βιολί στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με τον Ολλανδό καθηγητή Τόνυ Σούλτσε και άσκησε το επάγγελμα του φαρμακοποιού επί 35 έτη έως το 1985. Το 1968 παντρεύτηκε τη Χρυσαυγή Χριστοδούλου από τη Ζαχάρω Ηλείας.
Εξελέγη Δήμαρχος Σπαρτιατών για δύο τετραετίες από το 1964 έως το 1967 και ύστερα από διακοπή επτά ετών λόγω απομάκρυνσής του από τη δικτατορία επανεξελέγη το 1974 έως 1988. Κατά τη διάρκεια της Δημαρχιακής του θητείας υλοποίησε σπουδαία έργα και επέλυσε χρόνια προβλήματα της Σπάρτης και των συνοικισμών της όπως: ύδρευση, αποχετευτικό , εφαρμογές σχεδίου πόλεως, ασφαλτοστρώσεις και διάνοιξη δρόμων, κατασκευή πλατειών και παιδικών χαρών, τοποθέτηση γλυπτών (άγαλμα Λεωνίδα, προτομές Λαμπαδαρίου και Δημοσθένη Τζιβανόπουλου, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) , τοποθέτηση αναμεταδότη τηλεοπτικών προγραμμάτων, ανακαίνιση και εξωραϊσμό του Δημαρχείου και του Άλσους Ευαγγέλου Φιλιππόπουλου (Ευαγγελιστρίας).
Άξιο αναφοράς μάλιστα είναι ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Δήμαρχος Σπαρτιατών το μισθό του τον διέθετε στους πάσχοντες συνανθρώπους του τόπου μας. Αφού έληξε η δεύτερη τετραετία σημαντική ήταν η οικονομική ενίσχυση του ιδίου Γεωργίου Σαϊνόπουλου αλλά και του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος στην εκτέλεση διαφόρων έργων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη δεύτερη θητεία της δημαρχίας του θεσμοθέτησε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το επίσημο μνημόσυνο των 118 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στο Μονοδένδρι.
Μετά τη δημαρχιακή του θητεία επιδόθηκε στο κοινωνικό , πολιτιστικό και αθλητικό έργο του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος για το οποίο έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, την τοπική εκκλησία , το Δήμο Σπάρτης και άλλους φορείς της πόλης.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις