Ο θρήνος της Καλαμάτας πρωτοσέλιδο στους New York Times
Πώς κατέγραψαν οι εφημερίδες της εποχής τον καταστροφικό σεισμό του 1986
ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1986, ο ανταποκριτής των New York Times, Henry Kamm, φτάνει στην Καλαμάτα. Αντικρίζει μία πόλη κατεστραμμένη και βυθισμένη στον πανικό. Οι διασώστες με φτυάρια και γυμνά χέρια προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια και πέτρες για να απεγκλωβίσουν τους παγιδευμένους. Ελικόπτερα μεταφέρουν σε νοσοκομεία τους βαριά τραυματισμένους. Πενταώροφα κτίρια έχουν ισοπεδωθεί και αυτοκίνητα έχουν διαλυθεί από τεράστια κομμάτια τσιμέντου. Την ώρα που ο ρεπόρτερ των New York Times γράφει το ρεπορτάζ για την εφημερίδα, οι νεκροί είναι 17, οι τραυματίες 300 και οι αγνοούμενοι έχουν ξεπεράσεις τους 12.
Το κατεστραμμένο τοπίο και οι πανικόβλητοι κάτοικοι είναι αποτέλεσμα του σεισμού που προηγήθηκε το βράδυ της 13 Σεπτεμβρίου του 1986, στις 8.23 μ.μ. Ο σεισμός ήταν 6,2 Ρίχτερ και προκάλεσε ζημιές στο 70% των κτιρίων στην Καλαμάτα. Το 20% των κτιρίων κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Ο τελικός απολογισμός ήταν 22 νεκροί και 300 τραυματίες.
Τις επόμενες ημέρες, η δημοσιογραφική κάλυψη του σεισμού και των ημερών που ακολούθησαν ήταν εκτενέστατη, τόσο στα διεθνή όσο και στα εγχώρια μέσα.
Το vice.com αναζήτησε τα φύλλα που εκδόθηκαν τις ημέρες μετά τον σεισμό (και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν) για να δείξει πώς καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη σύγχρονη Ελλάδα. Απ' ό,τι φαίνεται, κάποια φύλλα ήταν λιγότερο ψύχραιμα από κάποια άλλα.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις